overgang of burnout

Moeiteloos navigeren door de overgang: waarom gespecialiseerde coaching onmisbaar is voor carrièrevrouwen

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Navigeren door de overgang: waarom gespecialiseerde coaching onmisbaar is voor carrièrevrouwen

De overgang op de werkvloer was in januari 2024 nog een topic op het World Economic Forum. Wat mij betreft een reden om de vlag uit te hangen! 🏳️‍🌈 Katy George, senior partner en CPO van McKinsey zegt er geïnspireerd te zijn door wat organisaties doen om hun personeel voor te lichten. “Op dit gebied missen vrouwen ondersteuning en zorg”, aldus George.

In mijn White Paper over Overgang en Werk geef ik organisaties vijf bewezen strategieën om vrouwelijke medewerkers in de overgangsleeftijd gemakkelijk te betrekken bij hun inspanningen voor een diverse en inclusieve organisatie.

In dit artikel zet ik de schijnwerper op de cruciale maar ontbrekende schakel voor het succesvol voortzetten van de professionele carrière van vrouwen in de overgang: gespecialiseerde coaching.

Navigeren door de overgang: waarom gespecialiseerde coaching onmisbaar is voor carrièrevrouwen

De overgang op de werkvloer was in januari 2024 nog een topic op het World Economic Forum. Wat mij betreft een reden om de vlag uit te hangen! 🏳️‍🌈 Katy George, senior partner en CPO van McKinsey zegt er geïnspireerd te zijn door wat organisaties doen om hun personeel voor te lichten. “Op dit gebied missen vrouwen ondersteuning en zorg”, aldus George.

In mijn White Paper over Overgang en Werk geef ik organisaties vijf bewezen strategieën om vrouwelijke medewerkers in de overgangsleeftijd gemakkelijk te betrekken bij hun inspanningen voor een diverse en inclusieve organisatie.

In dit artikel zet ik de schijnwerper op de cruciale maar ontbrekende schakel voor het succesvol voortzetten van de professionele carrière van vrouwen in de overgang: gespecialiseerde coaching.

 

Overgangscoaching

In deze wereld van carrièregroei worden vrouwen geconfronteerd met de overgang als een taboeonderwerp. Dat doorkruist hun carrièreperspectieven.

Maar wat als vrouwen leren om moeiteloos door de overgang te navigeren en door te groeien in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling?

Wat als ze hun zelfvertrouwen versterken, belemmerende overtuigingen loslaten en weerbaarheid en veerkracht opbouwen tegen micro-agressie op de werkvloer?

Overgangsleeftijd

Wat als ze gaan woekeren met hun talenten in combinatie met hun opgebouwde kennis en ervaring in het arbeidsproces?

Zou dan niet iedere vrouw en werkgever de vlag uithangen als de overgang zich aandient? Gespecialiseerde coaching is een must voor vrouwelijke professionals in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar).

Omgeschoold

Na jaren in de schrijvende journalistiek te hebben gezeten, heb ik me omgeschoold om mijn allergrootste talent de ruimte te geven: coachen.

In de loop der jaren heb ik ook mijn favoriete klantenkring gevonden. Coachte ik, na mijn opleiding aan de School voor Coaching, aanvankelijk zo ongeveer iedereen en alles die dreigde vast te lopen, tegenwoordig zijn dat de vrouwelijke professionals in de overgangsleeftijd. Zij wakkeren in mij het vuur aan!

C-Suite

Ik zie een wereld voor me waarin steeds meer vrouwen meedoen en -beslissen op alle niveaus, tot en met de C-suite.

Helaas dreigen veel vrouwen in de prime van hun werkende leven om te vallen. Omdat ze geen rekening hebben gehouden met de impact van de overgang. En omdat het onderwerp op de werkvloer zich in de taboesfeer bevindt. Zie ook mijn artikel Overgang nog steeds omgeven door misverstanden.

Topcarrière

Een coach helpt je je doelen te bereiken, of die nou op het gebied van topsport of professionele topcarrière liggen. Dat weten de mensen meesten wel.

Maar hoe vaak heb je coaching geassocieerd met de overgang? Tijdens mijn kennismakingsgesprekken – ik noem ze inspiratiegesprekken – krijg ik regelmatig de vraag voorgelegd hoe mijn aanpak ervoor zorgt dat overgangsklachten verdwijnen.

Deze vrouwen zitten op het spoor van middelen (als hormonen) en diëten die hun klachten moeten verhelpen. Als je hierover meer wilt weten, verwijs ik je graag naar mijn artikelen De pil geen goede keuze bij overgangsklachten en De waarheid over overgang en overgewicht.

Overgangsklachten

Mijn aanpak richt zich op het wegnemen van de enorme stress die vrouwelijke professionals in de overgangsleeftijd ervaren. Overgangsklachten nemen af naarmate de stress afneemt.

De overgang is een transformatieproces dat je van de ene in de volgende levensfase van je leven brengt. Vergelijkbaar met de puberteit. Met andere woorden: je verandert als vrouw! Qua lijf, maar ook psychisch, emotioneel en spiritueel.

Er zijn maar weinig vrouwen die zich realiseren dat dit veranderingsproces zijn impact heeft op alle aspecten van je leven en je werk.

Ze denken dat ze maar moeten leren leven met hun klachten en stellen hun ambities voor hun privé- en werkleven intussen naar beneden toe bij.

Ze riskeren hiermee negatieve effecten op hun relatie en financiële toekomst, zoals beschreven in mijn artikelen Overgang maakt je huwelijk kapot en Vrouwen in de overgang domineren de beroepsbevolking. En dan heb ik nog niet eens over het verlies aan zelfvertrouwen en ambities.

Carrièreperspectief

Terwijl overgang de springplank kan zijn naar de tweede en beste helft van een vrouwenleven!

Het is hèt moment om de kaarten opnieuw te schudden. Over het geweldige carrière perspectief van deze levensfase schrijf ik in Het lonkend perspectief van de overgang.

Om prachtige toekomstmogelijkheden te kunnen realiseren, is gespecialiseerde coaching een must! Om vrouwen te helpen om moeiteloos door te overgang te navigeren en tegelijkertijd door te groeien in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Energiemanagement

Dergelijke coaching leidt tot een keerpunt in het energiemanagement van de professional in de overgangsleeftijd, een o zo noodzakelijke vorm van zelfzorg.

Dat is onontbeerlijk omdat de generatie vrouwen die nu in de overgangsleeftijd is, is opgevoed met de boodschap dat ze voor anderen moeten zorgen en hun eigen behoeften op de tweede plaats moeten zetten.

Ze worden geconfronteerd met hoge verwachtingen op zowel professioneel als persoonlijk gebied, waardoor ze het gevoel hebben dat ze altijd voor anderen moeten klaarstaan en daardoor geen tijd hebben om aan zichzelf te denken.

Ze voelen zich soms zelfs schuldig als ze tijd of geld besteden aan hun eigen welzijn in plaats van aan anderen.

Me-time

Hun klachten schreeuwen intussen om een andere omgang met hun energie. Het moment is aangebroken om de aandacht te vestigen op zichzelf. Om radicaal me-time op te eisen en tijd, aandacht en geld uit te geven aan zichzelf!

En ja, daar moet menig vrouw behoorlijk voor uit haar comfortzone komen.

Zelfverzekerd

Mijn gespecialiseerde coachingsprogramma ‘De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider’ omvat verschillende aspecten, waaronder:

1. Duidelijk gedefinieerde doelen: Het programma heeft heldere doelstellingen die aansluiten bij de behoeften en doelen van de vrouwen. Hun overgangsklachten verminderen of verdwijnen, en ze groeien door in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling.

2. Persoonlijke aandacht: Een goede coach biedt persoonlijke aandacht en begeleiding die is afgestemd op de individuele behoeften en omstandigheden van de coachee. In mijn coaching gebruik ik coachingstecknieken en instrumenten die de afgelopen 10 jaar effectief zijn gebleken voor vrouwen in de overgangsleeftijd.

Bovendien ben ik zelf door een diep dal gegaan tijdens deze levensfase en is het voor mij gemakkelijk om me in werkende vrouwen met overgangsklachten te verplaatsen.

Empowerment

3. Accountability: Een succesvol coaching programma moet een structuur hebben die de coachee verantwoordelijk houdt voor het nemen van actie en het behalen van resultaten. Laatst zei een van mijn klanten letterlijk: “Ik voel dat ik een schop onder mijn kont ga krijgen.” En dat kreeg ze.

4. Empowerment: Dat houdt in dat de vrouwen hun eigen kracht en potentieel ontdekken en  benutten. Zodat ze zelfstandig kunnen blijven groeien en veranderen. Ik leer vrouwen hun groeicapaciteit te zien, te ervaren en daarop te vertrouwen zodat ze blijvend stappen ondernemen om hun hoogste potentieel waar te maken.

Onverbiddelijke compassie

5. Ondersteuning en feedback: Als coach bied ik graag liefdevolle ondersteuning en constructieve feedback  – ik ben resultaatgericht. Dat helpt de klant te identificeren wat haar sterke punten zijn en welke gebieden verbeterd kunnen worden. Ik houd de vrouwen dan ook voortdurend een spiegel voor. Met humor en onverbiddelijke compassie.

6. Flexibiliteit: Het programma is aan te passen aan veranderende omstandigheden en behoeften van de persoon die gecoacht wordt. Het volgt het tempo van de klant omdat ik er eenvoudigweg niet in geloof er een ander tempo is dan dat van de klant.

Daarnaast stelt flexibiliteit klanten in staat om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden, verschillende perspectieven te accepteren en effectiever te reageren op de uitdagingen in het leven en werk.

Aansluiten en schakelen

7. Meetbare resultaten: Die worden behaalt door regelmatig de voortgang te evalueren en de resultaten te meten zodat de gestelde doelen worden behaald. Ik gebruik hiervoor een aantal tools die zowel de klant als mij helpen te blijven aansluiten en schakelen op de meest actuele situatie.

8. Gedegen kennis van de overgang: Dit coaching programma biedt vrouwen betrouwbare kennis en begrip van de fysieke, mentale en emotionele veranderingen die ze ervaren. Mijn klanten krijgen uiteraard mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang. Daarnaast nemen we samen klachten mee in de strategieën en doelstellingen van het programma.

Wetenschappelijk onderbouwd

9. Hormonale harmonie: Dit programma biedt adviezen en tips voor een hormonale balans en het omgaan met ’turbulentie’. Dat is gebaseerd op bijna 15 jaar onderzoek naar de oorzaken van en de meest recente wetenschappelijk onderbouwde remedies voor overgangsklachten.

10. De coach wordt zelf gecoacht: Het is een vereiste dat een coach ook zelf wordt gecoacht. De meeste coaches doen een coachopleiding en that’s it. Zelf heb ik regelmatig coaching programma’s gevolgd, en doe dat nog steeds. Ze hebben me geholpen te zijn wie ik wil zijn.

Mijn eigen ervaring als coachee biedt mij een waardevol perspectief. Ik kan me beter inleven in de ervaringen en emoties van mijn klanten omdat ik weet hoe het is om gecoacht te worden. Het heeft mij een dieper begrip gegeven van het coachingproces.

© Saron Petronilia

PS: In mijn artikel Mythes over de Overgang beschrijf ik precies wat de titel zegt. In mijn artikel Inclusief beleid vrouwen in de overgang voorkomt financiële crisis beschrijf ik wat organisaties kunnen doen om vrouwelijke senioriteit binnenboord te houden.

Vrouwelijk leiderschap

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap. Als je moeiteloos door de overgang wilt navigeren, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangsklachten te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf?

Boek dan in mijn agenda een kosteloos inspiratie gesprek. Dit is de link.

#overgangscoaching #gespecialiseerdecoaching #overgang #overgangsklachten #vrouwelijkleiderschap

Meer artikelen lezen?

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
De waarheid over overgang en overgewicht

De waarheid over overgang en overgewicht

De waarheid over overgang en gewichtstoename De ene vrouw komt jaarlijks vele kilo’s aan: “Van lucht! Ik eet bijna niks meer.” De andere sport zich het snot voor de ogen en valt geen grammetje af. Ze hebben 2 dingen gemeen: Ze zijn beiden in de overgang en ze geven...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.