overgang of burnout

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

De overgang is een periode waarin niet alleen fysieke en emotionele verschuivingen op de agenda staan. Het is de levensfase waarin we onze identiteit herzien. We gaan onszelf opnieuw uitvinden.

De overgang is meer dan stoppen met vruchtbaar zijn. Het is een holistische ervaring die vraagt om grondig zelfonderzoek van de eigen overtuigingen en waarden, die immers onze identiteit vormen. Je intuïtie is de essentiële leidraad voor groei en zelfrealisatie.

Wat je gelooft, drijft je gedrag aan; dat vertelt mij wat je werkelijk over jezelf gelooft. Geef me lang genoeg de tijd om iemands gedrag te observeren, en ik vertel je wat die persoon gelooft – welke overtuigingen die persoon koestert. Hoewel dit klinkt als een wilde uitspraak, is hij waar.

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

De overgang is een periode waarin niet alleen fysieke en emotionele verschuivingen op de agenda staan. Het is de levensfase waarin we onze identiteit herzien. We gaan onszelf opnieuw uitvinden.

De overgang is meer dan stoppen met vruchtbaar zijn. Het is een holistische ervaring die vraagt om grondig zelfonderzoek van de eigen overtuigingen en waarden, die immers onze identiteit vormen. Je intuïtie is de essentiële leidraad voor groei en zelfrealisatie.

Wat je gelooft, drijft je gedrag aan; dat vertelt mij wat je werkelijk over jezelf gelooft. Geef me lang genoeg de tijd om iemands gedrag te observeren, en ik vertel je wat die persoon gelooft – welke overtuigingen die persoon koestert. Hoewel dit klinkt als een wilde uitspraak, is hij waar.

Een beroemd en hooggekwalificeerd persoon in Menselijk Gedrag heeft dit menselijke vermogen ‘ontdekt’. 

Hoezeer iemand ook zou proberen haar overtuigingen en waarden voor zichzelf te houden, haar gedrag blijkt nooit privé te zijn. Haar gedrag is zichtbaar en wordt geïnterpreteerd. Jij leest de omgeving en de omgeving leest jou. 

Niet liegen

Je kunt affirmeren tot je een ons weegt dat je een kei in je vak bent maar als dat diep van binnen niet gelooft, zul je je er nooit naar gedragen en het dus nooit worden. En je omgeving observeert en verbindt daar conclusies aan.

Met je gedrag kun je niet liegen; als je diep van binnen vindt dat je niet goed genoeg bent, zul je gedrag vertonen dat daarmee in overeenstemming is.

Zoals Lisette, een klant van mij, die zichzelf een klein kind voelt worden als ze op haar werk in een stevige discussie met collega-leidinggevenden verzeild raakt. 

Achteraf baalt ze van haar eigen gedrag. Ze had dit moeten zeggen, en dat. Haar overtuiging dat ze niet goed genoeg is, weerhield haar ervan. 

Gedrag verander je door de overtuiging, die het oude ongewenste gedrag heeft gedreven, door middel van zelfreflectie te tackelen. Zolang je die niet tackelt en vervangt door een overtuiging die past bij het gedrag dat je wilt laten zien, zul je volautomatisch het oude ongewenste gedrag blijven vertonen. 

Wijze Soevereine Vrouw 

De overgang is bij uitstek de periode waarin je je overtuigingen over jezelf grondig tegen het licht houdt. We transformeren in een nieuwe identiteit en rol. ‘Het meisje’ hebben we al losgelaten en ‘de moeder’ laten we nu los. We transformeren in de rol en identiteit van de Crone – ‘De Wijze Soevereine Vrouw’. 

En daar past een opgefriste set overtuigingen bij. Vooral de ideeën over jezelf die je als belemmering ervaart – zoals ‘ik ben niet goed genoeg’ – kunnen nu achtergelaten worden. Het is tijd om door te groeien in de persoon die je wilt zijn.

Intuïtieve ingevingen met collega’s delen 

Nou ben ik benieuwd welke overtuigingen jij koestert over je eigen intuïtieve talent. 

Deel je je intuïtieve ingevingen met anderen? Kunnen je collega’s van jouw gedrag aflezen dat jij jouw eigen intuïties en die van anderen hoog hebt zitten? Of koester je de overtuiging dat je nuchter bent, meer het type dat zich baseert op rationele argumenten?

De kans is groot dat je je ‘ingevingen’ niet deelt tijdens het werkoverleg.

De kans is sowieso behoorlijk aanwezig dat je niet zo’n hoge pet op hebt van intuïtie, omdat de waardering ervoor in het algemeen niet al te hoog is. 

Empatisch vermogen is groter 

Je laat een enorme kans liggen: 

  • Er zijn studies die laten zien dat vrouwen over het algemeen meer hun intuïtie gebruiken, en er meer vertrouwen in hebben dan mannen. 
  • Het blijkt dat onze conditionering hierbij helpt. Wij worden van jongs af aan aangemoedigd om meer verbonden te zijn met onze emoties en intuïtie dan mannen. 
  • Onze rollen als zorgverleners en verzorgers helpen ons ook om onze intuïtieve vaardigheden te ontwikkelen en te gebruiken in het omgaan met complexe sociale situaties. 
  • Er zijn culturen die vrouwen zien als de bewakers van wijsheid en intuïtie.
  • Er zijn ook biologische factoren die verklaren waarom vrouwen een grotere intuïtiespier hebben dan mannen. We hebben een meer ontwikkeld empathisch vermogen in ons brein zitten (gerelateerd aan de prefrontale cortex), waarmee we de subtielere emotionele signalen oppikken en gebruiken bij het nemen van beslissingen.

Allemaal naar streven 

Kortom, er zijn studies die bevestigen dat vrouwen een grotere intuïtiespier hebben dan mannen.  Er zijn overigens ook studies die dit tegenspreken. 

Heel diep van binnen geloof ik dat de grootte van de intuïtiespier van vrouwen en mannen in aanleg vrijwel even groot is. 

Hoe het ook zij, vrouwen hebben te maken met een groot talent dat breed wordt erkend, getraind en gekoesterd, maar dat nog te weinig WAARDE toegedicht krijgt. 

Als een ontwikkelde intuïtie in onze samenleving de hoogst haalbare waarde zou hebben, vergelijkbaar met analytische briljantie, zouden we er immers allemaal naar streven.

In dit artikel wil ik je overtuigen om op je intuïtie te gaan vertrouwen en die verder te ontwikkelen, zodat je zo groots en goed wordt als je werkelijk bent.

Bovenop je goudmijn

Vrouwen hebben iets in bezit zonder dat ze echt doordrongen zijn van de werkelijke waarde ervan. 

Je zit met je bips boven op je goudmijn. 

Je intuïtie is vele malen sneller dan je brein. 

Volgens wetenschappelijke onderzoeken ben je uitstekend in staat de kleur van je tandenborstel te kiezen. De grotere beslissingen kun je beter aan je intuïtie overlaten omdat die je steevast de kortste weg naar de beste keuze wijst.

Studies hebben aangetoond dat intuïtie vaak gebaseerd is op het verwerken van non-verbale signalen, zoals lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stemintonatie. We kunnen intuïtief aanvoelen wat anderen voelen of denken door deze subtiele signalen waar te nemen. 

Onderzoek suggereert ook dat expertise en ervaring een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van intuïtieve vaardigheden en het nemen van, vaak, betrouwbare intuïtieve beslissingen.

Bergen ervaring verzilveren

Als vrouw in de overgangsleeftijd heb je een berg kennis en ervaring. 

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat je intuïtieve ingevingen veelvuldiger zijn dan vroeger?

De vraag is nu nog: wat weerhoudt jou ervan er rijkelijk uit te gaan putten? 

Precies! 

Je overtuigingen over wie je bent en welk gedrag je van jezelf mag vertonen. De waarde die er in je opvoeding, je opleidingen, je cultuur aan intuïtie is gegeven, speelt hierin een grote rol.

Mijn advies: Betrap jezelf op overtuigingen die jou belemmeren om rijkelijk te putten uit je aangeboren talent. Ruil die in voor overtuigingen die jou helpen je intuïtie te gebruiken. Ga verder met je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen door ook de overtuigingen die jou daarin belemmeren tegen het licht te houden. 

Toverkracht staat op ontploffen 

Op de arbeidsmarkt breng je een nieuwe troef in. 

Eentje die nodig is om groeiprocessen op alle gebieden verder in de richting van ‘duurzaamheid’ te leiden. (Lees: meer vrouwen in de bestuurskamers, meer balans 😉) 

Nogmaals, we merken al een tijdje dat onze intuïtie zich vaker aan ons opdringt dan we gewend zijn.

Nu weten we dat ons aangeboren vermogen, die intuïtiespier, groter is dan dat van onze mannelijke evenknie op de arbeidsmarkt. Nu willen we toch ook onze kennis en ervaring verzilveren?

Je aangeboren ‘toverkracht’ staat op ontploffen. Ga je meebewegen? In meebewegen zijn wij vrouwen trouwens ook goed. 

Ga je aan de slag met overtuigingen die je kleiner houden dan je bent? Ga je je intuïtie benutten?

ⓒ Saron Petronilia

 

Het ultieme Rite de Passage Programma 

Vind balans tussen werk, gezondheid en gezin ZONDER OVERGANGSKLACHTEN en hervind je energie en vitaliteit. Met persoonlijke coaching en exclusieve hulpmiddelen ondersteunen we je professionele groei terwijl je persoonlijke leven in harmonie blijft. Samen begeleiden we je door deze transformatieve levensfase met een helder plan en strategie, zodat je kunt uitgroeien tot de beste versie van jezelf.

Vrouwelijk leiderschap

Overgangsklachten vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap. Als je moeiteloos door de overgang wilt navigeren, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma Mastermind De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

 

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangsklachten te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf?

Boek dan in mijn agenda een kosteloos inspiratie gesprek. Dit is de link.

#intuïtie #overtuigingen #overgang #overgangsklachten #vrouwelijkleiderschap

Meer artikelen lezen?

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.