Overgangssymptomen zijn een zegen

overgangskrachten

l

Saron Petronilia

Overgang

Tijdens overgang tot volle bloei komen

Hoe maak je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je leven, zowel privé als zakelijk? Dat vroeg De School voor Coaching aan voormalig student, coach en ondernemer Saron Petronilia.“Vrouwen kunnen juist in deze fase excelleren en tot volle bloei komen, omdat ze niet meer afgeleid worden door zorg voor anderen.”*

Tijdens overgang tot volle bloei komen

Hoe maak je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je leven, zowel privé als zakelijk? Dat vroeg De School voor Coaching aan voormalig student, coach en ondernemer Saron Petronilia. “Vrouwen kunnen juist in deze fase excelleren en tot volle bloei komen, omdat ze niet meer afgeleid worden door zorg voor anderen.”*

School voor Coaching (SvC): Tja, werkende vrouwen raken in de overgang. Wat is het probleem eigenlijk?

Verzuim

Saron Petronilia (SP): “34 Procent van het verzuim bij vrouwen ligt aan de overgang. Reken eens uit wat dat kost. Er gaat veel kennis en ervaring verloren omdat vrouwen solliciteren naar lagere of kleinere functies of uit het arbeidsproces stappen.

En dat terwijl de overgang de meest vruchtbare fase is in een vrouwenleven.

“Helaas is de arbeidsmarkt nog niet ingericht op vrouwen in de overgang. De onrust en het verzuim kunnen je in de ratrace uit balans halen. Er moet aandacht zijn voor de stress die dat oplevert. Ik informeer en coach vrouwen zodat ze vertrouwen houden in zichzelf, blijven werken en excelleren.

Vrouwelijk leiderschap

“Kijk, vrouwen mogen er natuurlijk ook voor kiezen te gaan macrameeën, als ze dat hun hele leven al wilden. Maar ik coach resultaatgericht op werk. Wat ik wil bereiken is dat deze vrouwen in hun kracht gaan staan en juist voor een hogere (leidinggevende) functie gaan.”

SvC: Hoezo ‘Happy Moodswings’?** Zo leuk is de overgang nou ook weer niet.

SP: “De uitslag van de overgang is happy.  Want je wordt gedwongen voor jezelf te zorgen. De overgang is één grote schreeuw om ‘ik, ik, ik’! Je ‘mood’ slaat om omdat je je hele leven te weinig aandacht besteed hebt aan je eigen gevoel. Je wordt daadkrachtiger en stelliger.

Hersenen veranderen

Je hersenen veranderen en je hebt geen zin meer in gebabbel. Tijd om aan de slag te gaan met jouw eigen zingeving.”

SvC: Wat is jouw eigen ervaring met de overgang?

SP: “Ik vond het heel raar dat ik er niks vanaf wist, ook al had ik al veel over vrouwelijke seksualiteit geschreven. Toen ik ging rondvragen in mijn eigen omgeving, beweerde een vriendin glashard dat Aziatische vrouwen niet door de overgang gaan.

Werk en overgang

“Met het thema ‘overgang en werk’ heb ik een specialisatie te pakken binnen het coachvak. Dat ben ik gaan onderzoeken en daar heb ik het boek over geschreven, Alles over werken tijdens de overgang.

SvC: Is kennis overdragen typisch iets voor vrouwen na de overgang?

SP: “Ja, en daarom hebben we vrouwen in topposities nodig. Uit onderzoek blijkt dat meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index.

Overgangsleeftijd

De arbeidsmarkt is ingericht op mannen, maar tegenover 4,3 miljoen mannen werken er 3,8 miljoen vrouwen in Nederland. Daarvan zijn 1,8 miljoen in de overgangsleeftijd.

“In deze fase van 40 tot 60 jaar heb je je meesterschap bereikt. Dat moet zich uiten in je positie, net zoals bij mannen: in leidinggevende en beslissende functies.

Vrouwen zijn niet alleen geïnteresseerd in macht en geld maar willen ook de verbinding en de menselijke factor goed geregeld hebben.

Wij zijn van de toekomstvisie en het verbeteren van wereld. Een gelijkmatigere verdeling van machtsposities levert een betere verdeling van hart en hoofd op, en een betere wereld.”

Overgangssymptomen

SvC: Hoe draagt jouw coaching & training daaraan bij?

SP: “Ik maak deelnemers ervan bewust dat overgangssymptomen erger worden naarmate er meer stress is. Dus er is alles aan gelegen om die stress zo veel mogelijk te verminderen – ook je innerlijke stress.

“Vrouwen gaan makkelijk over hun grenzen heen. Doe wat met de signalen in plaats van ze te onderdrukken met time managementsystemen of minder werken.

Taboe

“De overgang is een groot onderwerp in een vrouwenleven en voor de hele samenleving, maar tegelijkertijd taboe. Iedereen die zich erin verdiept, heeft al een voorsprong.

Als een vrouw geen zin heeft om te werken, of een andere baan wil, houd dan in je achterhoofd dat ze in een transitie zit, zowel lichamelijk als emotioneel, mentaal en spiritueel.

“Anders werk je vanuit kokervisie en zie je niet de hele vrouw. Een belangrijk doel van coaching is dat vrouwen in de overgang hun diepste drijfveren zoeken, want die zijn ze vaak kwijtgeraakt in een leven vol zorgen voor anderen.

Ze kunnen die drijfveren misschien wel mentaal formuleren, maar de veel diepere lagen eronder niet.”

SvC: Wat mist iemand die niet deelneemt aan je coaching of trainingen?

Kennisgebrek

SP: “Er is een hiaat in kennis en tools om vrouwen naar succes te brengen in deze levensfase. Als mensen niet willen komen luisteren en leren, is dat vooral jammer voor de vrouwen en iedereen om hen heen.”

SvC: Kan je een inspiratiebron aangeven als kennismaking?

Overgangboek

SP: “Mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang. En een van mijn voorbeelden is Oprah Winfrey, die in verschillende afleveringen van haar show destijds een lans heeft gebroken voor dit onderwerp.”

*Dit artikel verscheen eerder op de website van de School voor Coaching.

**Happy Moodswings verwijst naar de titel van een van de workshops over Werk en Overgang.

Hoe verder?

Als je wilt weten hoe je in 6 maanden de kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn Coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Magische Menopauze Make-Over

Je kunt ook kiezen voor het 100-dagen programma Magische Menopauze Make Over 

Als je eerst meer wilt weten van de overgang en wilt proeven van mijn werk als coach dan maak ik je gegarandeerd blij met de 10-daagse overgangscursus Vaarwel hormonaal gedoe, oververmoeidheid en overvol hoofd. 

Magische Menopauze Mindset

Nu gelijk aan de slag? Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Inspiratiegesprek

Wil je samen met mij onderzoeken wat jouw mogelijkheden zijn om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link: https://calendly.com/inzichtgesprek/45min

Meer artikelen over overgang en werk:

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen De overgang is een periode waarin niet alleen fysieke en emotionele verschuivingen op de agenda staan. Het is de levensfase waarin we onze identiteit herzien. We gaan onszelf opnieuw uitvinden. De overgang is meer dan...

Lees meer
Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.