zwarte vrouw eerder in de overgang

Zwarte vrouw eerder in de overgang

Overgangssymptomen

l

Saron Petronilia

Overgang

Zwarte vrouwen gaan eerder in de overgang. De klachten zijn heviger. En het proces duurt langer. Dan bij witte vrouwen.

Oprah is 47 jaar als ze wordt overvallen door hartkloppingen. Werkt ze te hard? Is er iets anders aan de hand? 

Ze consulteert maar liefst 5 artsen, onder wie twee vrouwelijke, maar die kunnen haar niet helpen in haar zoektocht naar de oorzaak van haar onrustige hart.

Zwarte vrouwen gaan eerder in de overgang. De symptomen zijn heviger. En het proces duurt langer. Dan bij witte vrouwen.

Oprah is 47 jaar als ze wordt overvallen door hartkloppingen. Werkt ze te hard? Is er iets anders aan de hand? 

Ze consulteert maar liefst 5 artsen, onder wie twee vrouwelijke, maar die kunnen haar niet helpen in haar zoektocht naar de oorzaak van haar onrustige hart.

Overgangsklachten

Het is haar personal trainer die haar wijst op het O-woord. Niet dat ze zich dát laat aanleunen, welnee. Het kán gewoon niet.

Ze reageert zoals de meeste vrouwen die geen kennis over deze levensfase hebben: Ze kán niet in de overgang zitten want ze menstrueert nog met de regelmaat van de klok.

“Like rain”, vergelijkt ze zelf. Toch blijkt haar personal trainer het bij het rechte eind te hebben.

Overgang

Wat Oprah niet wist, en de meeste artsen ook niet, (ook niet in Nederland) is dat de gekleurde vrouw meer last heeft van overgangsklachten  dan haar witte of Aziatische zuster.

Met ‘gekleurde’ vrouw bedoel ik de vrouw met Afrikaanse roots. Ze heeft ook langer last van de overgangsklachten. Ze heeft bijvoorbeeld gemiddeld 10 jaar opvliegers. Dat is 3,5 jaar langer dan de witte vrouw.

Duizeligheid

De gekleurde vrouw is ook jonger als ze in de overgang gaat. Dwars tegen haar eigen ideeën in, overigens. Waar de gemiddelde witte vrouw rond haar 51,5 jaar definitief stopt met menstrueren, is de gekleurde vrouw gemiddeld al op haar 49,3 jaar gestopt.

Bovendien neemt de hevigheid van de overgangsklachten toe naarmate ze ouder wordt, terwijl die bij blanke vrouwen juist afneemt.

Etniciteit

Dit blijkt uit de weinige onderzoeken die er zijn op het gebied van etniciteit en overgang. Gelukkig zijn er ook positieve effecten te melden. Gekleurde vrouwen hebben minder last van overgangssymptomen als hoofdpijn, slaapproblemen en spier- en gewrichtspijnen.

Genetische factoren

Maar de hamvraag is natuurlijk: Wat is de oorzaak van dit etnisch gerelateerde ongemak? Behalve genetische factoren, spelen ook omgevingsfactoren een gigantische rol.

Tijdens mijn training aan de Neuroscience Academy van dr. Sarah McKay waar ik de vrouwelijke hersenen tijdens de overgang bestudeerde, kwam dat als een paal boven water te staan, voor mij. Het is nurture over nature.

Er zijn ook onderzoeksresultaten die verwijzen naar het racisme waarmee zij gedurende haar leven te maken heeft. Racisme zorgt voor stress, en stress heeft een uitgesproken negatieve invloed op je mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

Liever geen hormonen

Ze is veel minder dan haar witte zuster geneigd om haar klachten te bezweren met hormoontherapie. Overigens is de witte Nederlandse vrouw er ook bepaald niet happig op. Van de zwarte vrouwen die hormoontherapie toch een kans willen geven, laat de helft de hormonen ongebruikt in het medicijnkastje staan.

Ze vindt het niet natuurlijk, slikt liever geen pillen, is bang voor de negatieve bijwerkingen, lees: kanker. Of redeneert: Als mijn moeder en grootmoeder geen hormonen nodig hebben gehad, dan heb ik het ook niet nodig. Ze zoekt liever haar soelaas in diëten, sporten, kleding in laagjes, alternatieve therapieën, spiritualiteit en het gebed.

Ongemakken

Oprah – die meerdere talkshows heeft gewijd aan hormonen en overgang – heeft goed begrepen dat deze levensfase over veel meer gaat dan lichamelijke ongemakken.

De overgang dwingt je je volle aandacht geven aan je eigen gezondheid en welbevinden. Die is bedoeld om uiteindelijk het leven te creëren dat je altijd al hebt willen hebben.”

Informatie is eerste stap naar oplossing

Oprah heeft gedaan wat ik alle vrouwen op het hart wil drukken – of je gekleurd, wit, geel of paars bent. Ze heeft zich goed geïnformeerd over wat ze kan verwachten van de overgang en wat haar te doen staat.

Zodat ze ook álles wat zij wil uit de tweede helft van haar leven kan halen. Ze is in volle bloei, getuige ook haar flonkerende speech tijdens de Golden Globes uitreikingen als ze de Cecil B. DeMille oeuvreprijs krijgt.

Voor als je niet wilt blijven tobben met onbeantwoorde vragen, symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur 😉 of gebrek aan energie en zelfvertrouwen.

Geraadpleegde onderzoeken:

Socioeconomic position, lifestyle factors and age at natural menopause: a systematic review and meta-analyses of studies across six continents

Onset of Natural Menopause in African American Women

Duration of Menopausal Vasomotor Symptoms Over the Menopause Transition

Vrouwelijk leiderschap

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap. Als je moeiteloos door de overgang wilt navigeren, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangsklachten te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf?

Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link.

#overgang #overgangsklachten #vrouwelijkleiderschap

 

Meer artikelen over overgang en werk:

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.