11 vragen aan Saron Petronilia

11 vragen over overgang en werk aan specialist Saron Petronilia

december 2020

l

Saron Petronilia

Overgang

Het is één groot avontuur. Je wordt daadkrachtiger, je focus wordt beter, je kunt absoluut nog een nieuwe carrière beginnen en je weet beter wat je wilt. Waar je vroeger 3 nachten wakker lag omdat je aardig gevonden wilde worden, is het nu: graag of helemaal niet! Natuurlijk ga je even wankelen omdat je verandert. Maar je komt er heel zelfbewust en stevig uit. Als je de kans pakt die erin zit.

Overgang is een soort einde

11 Vragen aan Saron Petronilia, gespecialiseerd in Vrouwelijk Leiderschap, Overgang en Werk
Door Anneke Gilsing

Het is één groot avontuur. Je wordt daadkrachtiger, je focus wordt beter, je kunt absoluut nog een nieuwe carrière beginnen en je weet beter wat je wilt. Waar je vroeger 3 nachten wakker lag omdat je aardig gevonden wilde worden, is het nu: graag of helemaal niet! Natuurlijk ga je even wankelen omdat je verandert. Maar je komt er heel zelfbewust en stevig uit. Als je de kans pakt die erin zit.​

Overgang is een soort einde

11 Vragen aan Saron Petronilia, gespecialiseerd in Vrouwelijk Leiderschap, Overgang en Werk
Door Anneke Gilsing

A: Kun je kort omschrijven wat je doet?

S: Ik coach en train werkende vrouwen tussen 40 en 60 jaar naar meer zelfvertrouwen en energie, naar het verzilveren van hun jarenlange kennis en ervaring. 

Ik help ze onder meer te vertrouwen in hun eigen wijsheid en intuïtie, en meer gebruik te maken van de energie waar hun hart van openspat en de (vrouwelijke) kwaliteiten die onbenut zijn gebleven. 

De vraag ‘Wat wil ik later worden’, laat je vrij snel achter je. Maar in de overgangsleeftijd heb je nog zo’n 30 á 40 jaar voor je liggen. Dus ik stimuleer ze hun persoonlijke ontwikkeling en ambities op nr.1 te zetten.

A: Voor veel vrouwen voelt de overgang als een soort einde. Maar jij zegt dat je moet oogsten.

S: Ja, this is your moment! Nu heb je alle ervaring en alle kennis, nu kun jij pas echt goed richting geven aan waar je naartoe wilt. 

Je kunt van betekenis zijn voor de wereld. Iets anders brengen ook, als je wilt. 

Overgang is taboe

Want we zijn in tegenstelling tot 50 jaar geleden met heel veel vrouwen op de arbeidsmarkt. Van de ruim 9 miljoen werknemers is 1,8 miljoen vrouw én in de overgangsleeftijd. 

Heel erg veel vrouwelijke kennis en ervaring dus, voor het eerst in de geschiedenis.

A: Is de overgang nog een taboe in Nederland?

S: Op de werkvloer nog steeds wel, ja. In mijn tweede boek ‘Alles over werken tijdens de overgang’ zegt een manager: “Kunnen vrouwen nou helemaal niks zelf? 

Hem wordt de vraag gesteld of werkgevers maatregelen voor vrouwen in deze levensfase zouden moeten nemen. Onder welke steen heeft die manager geleefd, vraag ik me dan af. 

Maar zijn reactie illustreert hoe er op de van oudsher masculiene werkvloer naar de vrouw en haar menstruaties, zwangerschappen en nu dus ook overgangssymptomen kan worden gekeken. 

Ze zouden moeten eigenlijk net zoals mannen zijn. Terwijl nota bene de helft van de hedendaagse arbeidspopulatie vrouw is. 

Of neem getuigenissen op mijn website. Ik wil heel graag positieve getuigenissen posten van de vele vrouwen die ik naar succes heb gecoacht, terwijl ze in de overgang zijn. 

Maar verreweg de meeste vrouwen willen voor geen goud met dit onderwerp op het internet vindbaar zijn. 

Loopbaancoaching tijdens de overgang

Dus vrouwen die jou inschakelen, omdat ze zichzelf op de werkvloer beter willen neerzetten, durven in het openbaar niet te erkennen dat ze overgang coaching hebben?

Inderdaad. Op de factuur wordt het ‘loopbaan coaching’.

A: Zou het beeld dat vrouwen van zichzelf hebben, moeten veranderen?

S: Het zelfbeeld van vrouwen in de overgang is niet best. Ze denken dat ze uitgerangeerd zijn, niet meer sexy zijn. 

Maar ze zijn in verandering, meer geschikt voor functies waar inzicht, overzicht, de grote lijnen, de toekomstperspectieven, de diepgang en het mentorschap voor nodig zijn. 

Organisaties zouden hun beeld van vrouwelijke medewerksters tussen 40 – 60 jaar ook moeten veranderen. 

We zijn geen mannen. Organisaties zouden moeten meebewegen met de veranderingen in deze levensfase. 

Tijdelijk flexibele werktijden mogelijk maken, helpt al enorm. Of zorg ervoor dat de uniformen van vrouwen van lekker ademend materiaal zijn gemaakt. 

Wat het beste helpt, is met elkaar in gesprek gaan.

Zwetende zeikwijven

A: Het verbaast me dat vrouwen anoniem willen blijven. Hoe komt dat?

S: Vrouwen in de overgang worden nogal eens afgeschilderd als kenau, bitch, het zwetende zeikende wijf. 

Tien jaar geleden heb ik onderzoek naar de beeldvorming van vrouwen in de overgang in de media laten doen door drs.Garjan Sterk, Secretaris Stuurgroep Gender & Diversity Studies aan Radboud Universiteit.

De media bleken foto’s te plaatsen van vrouwen van rond de 70 jaar. In dat plaatje willen we ook niet passen. 

Dank zij vrouwen als Ingeborg Beugel, Anita Witzier en Isa Hoes is de beeldvorming inmiddels wel verbeterd. Als bekende Nederlandse vrouwen erover praten wordt de overgang acceptabeler.

A: Vinden mannen de overgang bedreigend?

S: De mannen die ik tot nu toe gesproken heb niet. Behalve één, deze man zei: “Als ze maar niet denkt dat ze mij straks kan commanderen.”

A: Hoe zou een man, een baas of partner, zich idealiter moeten opstellen?

S: In gesprek gaan en blijven met de vrouw in haar overgangsjaren, en vooral niet denken dat alleen zij verandert, want hij verandert ook. 

Zijn hormoonhuishouding verandert ook, en hij wordt veel zorgzamer. Hij kan wel in het plaatje van stoere carrièretijger willen blijven zitten, maar dat werkt niet. 

A: Wat zijn de voordelen van de overgang?

S: Het is één groot avontuur. Je wordt daadkrachtiger, je focus wordt beter, je kunt absoluut nog een nieuwe carrière beginnen en je weet beter wat je wilt. Waar je vroeger 3 nachten wakker lag omdat je aardig gevonden wilde worden, is het nu: graag of helemaal niet! Natuurlijk ga je even wankelen omdat je verandert. Maar je komt er heel zelfbewust en stevig uit. Als je de kans pakt die erin zit.

A: Je moet het dan wel pakken dus?

S: Ja, je moet niet alles op laten spuiten en recht laten trekken en doen alsof er niks veranderd is. Het is een fantastische ervaring dat je dit mee mag maken. 

Het leuke is, je hebt het al zo vaak gedaan: omgaan met verandering. 

Je hebt altijd moeten schakelen, met je cyclus, met kinderen, nieuwe functies, et cetera. Je kunt dat eigenlijk al heel goed.

A: Dus in jouw werk probeer je die kanten te benadrukken?

S: Jazeker! Vrouwen komen soms heel onzeker binnen terwijl ze CV’s hebben waar je U tegen zegt. Hen stimuleer ik omhoog te solliciteren. En niet naar beneden, zoals hun neiging is.

©Anneke Gilsing

Meer artikelen lezen:

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.