theorie riekt naar oude mannen

Overgang verwart wetenschappers

wetenschap

l

Saron Petronilia

Overgang

Overgang verwart wetenschappers

Veel vrouwen raken van hun stuk van de overgang. Wetenschappers niet minder. Ze hebben er moeite mee de overgang te verklaren. Onlangs werd er weer een balletje opgegooid. “Conflict met dochter drijft orka overgang in”, kopte het dagblad Trouw enige tijd geleden.

Maar die theorie riekt te veel naar oude mannen en heeft het zelfbeeld van vrouwen niets te brengen.

Overgang verwart wetenschappers

Veel vrouwen raken van hun stuk van de overgang. Wetenschappers niet minder. Ze hebben er moeite mee de overgang te verklaren. Onlangs werd er weer een balletje opgegooid. “Conflict met dochter drijft orka overgang in”, kopte het dagblad Trouw enige tijd geleden.

Maar die theorie riekt te veel naar oude mannen en heeft het zelfbeeld van vrouwen niets te brengen.

Overgang

Wetenschappers willen weten waarom vrouwen in de overgang gaan en waarom ze daarna in blijven leven. Alle andere soorten gaan dood als ze niet meer vruchtbaar zijn. De ‘nutteloze’ levensverlenging van vrouwen die de menopauze meemaken en dus onvruchtbaar zijn, zou een bijproduct zijn van verbeteringen van de gezondheidszorg en de hygiëne.

Maar hoe zit het dan bij de orka’s? Ook zij gaan rond hun 40ste in de overgang en kunnen wel negentig jaar of ouder worden. Zou de kennis en ervaring van oudere vrouwen – evolutie-technisch – gewoon nodig zijn voor de overleving van de soort? Zou dat niet de waarde zijn van vrouwen die heel erg oud kunnen worden?

Menopauze

Grootmoeders hebben gezorgd voor evolutie mens

Ja, zegt een vrouwelijke wetenschapper, bedenker van de grootmoedertheorie. De soort vermijdt met de menopauze het risico dat de moeder vroegtijdig sterft en haar kroost niet naar volwassenheid kan brengen, stelt zij.

Nee, zeggen andere, toevallig of niet, mannelijke wetenschappers. Zij blijven good old Darwin trouw: “Nutteloze eigenschappen, zoals onvruchtbaarheid, verdwijnen in de evolutie” (Dat is een theorie, hè)

Onvruchtbaar

Menopauze door lust naar jonge vrouwen

Dan maar naarstig gezocht naar waarom vrouwelijke orka’s niet sterven na de menopauze. Daar zorgen de mannetjes voor, zegt een theorie. Want, mannen hebben een voorkeur voor seks met jonge vrouwen en vergroten zo hun kansen op nakomelingen.

Een andere zegt dat de vrouwtjes onvruchtbaar worden ómdat mannen de school in een vroeg stadium verlaten.

Nee, het zit nog weer anders, zegt de nieuwe theorie waarover bijvoorbeeld Dagblad Trouw schreef. Moeder orka wordt onvruchtbaar omdat de dochters het leven van haar jonge zussen en broers bedreigen door voedsel achter te houden ten gunste van hun eigen kroost.

Bijzonder genoeg wordt in de berichtgeving gezwegen over de interpretatie van de gebruikte data door de verzamelaar ervan: een vrouwelijke wetenschapper. Hoe zou dat nou komen? Tja, ik gooi het balletje maar op. 😃

 

Evolutie

Sterftecijfers tonen nut menopauze

Zij concludeert dat als moeder orka overlijdt tijdens de overgang haar zoon 14x meer kans heeft op een voortijdig einde. Hij loopt 3x meer risico loopt het volgende jaar te sterven als ze sterft ze voor zijn dertiende verjaardag. En de kans op een gewisse dood 8x groter is als ze sterft voor zijn dertigste levensjaar.

De onvruchtbare moeder is nogal van belang voor het overleven van zoonlief. Volgens mij is het probleem dat de theorieën vooral van mannelijke academici komen die door de bril van de good oldie blijven kijken.

De grootmoeder-theorie lijkt mij de meest plausibele verklaring voor de menopauze. Die doet ook recht aan de wijsheid en kracht van rijpe vrouwen. Niet dat het vrouwen erg veel kan schelen welke theorie de overgang verklaart: ze moeten er nog steeds doorheen.

©Saron Petronilia

PS: De foto die het dagblad Trouw bij haar artikel plaatste was dat van een mannelijke orka. Ik heb maar een foto van een vrouwelijke orka er bij gezocht. Need I say more 🙂 

 

Vrouwelijk leiderschap

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap. Als je moeiteloos door de overgang wilt navigeren, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangsklachten te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf?

Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link.

#overgang #overgangsklachten #vrouwelijkleiderschap

 

Meer artikelen over de overgang lezen?

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.