8 tips voor gesprek over overgang op werkvloer

overgangskrachten

l

Saron Petronilia

Overgang

Praten over de overgang op je werk doe je zo

Hoe zwengel je als leidinggevenden het gesprek aan over overgangssymptomen? Openheid over de overgang op de werkvloer begint natuurlijk met het onderwerp te omarmen als een normale kwestie.

Zeker nu de helft van de vrouwen op de arbeidsmarkt in de overgangsleeftijd is. Het liefst begint de werkgever natuurlijk het informele gesprek met haar/zijn nabije vrouwelijke collega’s, om zo uit te vinden of het fenomeen speelt, en of het tijd is om beleid te ontwikkelen rondom dit thema.

Hier vind je alvast 8 tips waarmee je vrouwen in ieder geval niet tegen het hoofd stoot en openheid op de werkvloer mogelijk maakt.

Praten over de overgang op je werk doe je zo

Hoe zwengel je als leidinggevenden het gesprek aan over overgangssymptomen? Openheid over de overgang op de werkvloer begint natuurlijk met het onderwerp te omarmen als een normale kwestie.

Zeker nu de helft van de vrouwen op de arbeidsmarkt in de overgangsleeftijd is. Het liefst begint de werkgever natuurlijk het informele gesprek met haar/zijn nabije vrouwelijke collega’s, om zo uit te vinden of het fenomeen speelt, en of het tijd is om beleid te ontwikkelen rondom dit thema.

Hier vind je alvast 8 tips waarmee je vrouwen in ieder geval niet tegen het hoofd stoot en openheid op de werkvloer mogelijk maakt.

Overgangssymptomen

Veranderend gedrag van een medewerkster (40 – 60 jaar ) zou een red alert moeten zijn voor iedere leidinggevende. Maar het valt niet mee om de overgang en de mogelijke effecten ervan op de werkvloer bij je medewerkster aan te kaarten.

Dat komt onder andere doordat vrouwen zelf vaak niet weten wat de meer dan 30 symptomen zijn die met deze levensfase gepaard kunnen gaan. Heel veel vrouwen denken dat je erin komt als je de 50 bent gepasseerd, opvliegers hebt en gestopt bent met menstrueren.

Burn out

Als vrouwen wel andere symptomen hebben, labelen ze die niet zomaar als overgangssymptomen. Ze maken zich wel zorgen maken over haar eigen gezondheid en welzijn – in stilte dan.

Het is niet ongebruikelijk dat ze zich afvragen of ze op een burn-out afkoersen, of dat de aftakeling zich heeft ingezet en/of dat ze misschien wel dement aan het worden zijn.

Dus op de vrouw af vragen of ze soms in de overgang is, werkt helemaal niet. Je riskeert dat ze direct zal ontkennen dat ze in de overgang is ‘omdat ze daarvoor te jong is’ of zelfs beledigd reageert ‘omdat je haar ouder zou schatten dan ze is’.

Overgang en werk

Naast de onwetende medewerkster is er ook nog een groep vrouwen die wel weet dat ze in de overgang is, maar die het belachelijk vindt dat hun baas zich ermee gaat bemoeien. Die zien de bemoeienis gemakkelijk als ongewenste intimiteiten. Of, als een aanleiding om een dossier van haar te beginnen.

8 tips

Dit zijn mijn 8 suggesties om het ‘moeilijke’ gesprek in goede banen te leiden:

  1. Stel het gesprek niet uit.

Wachten tot er zich echt een probleem voordoet, leidt tot te veel druk en niet zelden tot een onbevredigend gesprek.  In je eigen hoofd ben je er dan immers al een tijdje mee bezig en stap je dus nauwelijks open het gesprek in.

De kwestie zelf kan ondertussen zelfs zijn verergerd, door bijvoorbeeld meer verzuim van de medewerkster. Als je dan pas het gesprek gaat voeren, loop je het risico dat je het te zwaar aanzet en haar in het harnas jaagt.

Overgang is taboe

Vrouwen zijn nog te kwetsbaar op het onderwerp overgang, dat nog behoorlijk in de taboesfeer zit.

  1. Bedenk wat je van haar wilt weten. Dus bereid je goed voor.

Je wilt steun geven. Je wilt van haar weten of ze geïnformeerd is over de overgang. Of de kans aanwezig is dat ze zich in deze levensfase bevindt. Of ze last heeft van symptomen die haar plezier in werken verminderen. Of ze bereid is samen met jou te onderzoeken hoe haar werkplezier vergroot kan worden.

Empatisch vermogen

  1. Beslis ook vooral of jij de juiste persoon voor haar bent.

Als je geen prettige open relatie hebt met de betreffende werkneemster, doe je er goed aan het gesprek sowieso te laten doen door een collega. Het is niet gezegd dat alleen vrouwelijke personeelswerkers en hr-medewerksters geschikt zijn voor deze opdracht. De kernkwaliteit die in dit gesprek bovenal nodig is, is empathie.

  1. Ken je medewerkster.

Onderzoek welke informatie het bedrijf heeft over deze medewerkster zodat je weet wie je precies voor je hebt.

Werkplezier als leidraad

  1. Maak de intentie van het gesprek onmiddellijk duidelijk.

Wees je ervan bewust dat het uitnodigen voor een gesprek bij je gesprekspartner onmiddellijk een gevoel van ‘op het matje geroepen worden’ kan geven.

Tijdens het uitnodigen moet dan ook de intentie ervan duidelijk zijn: Je wilt samen met je medewerkster onderzoeken of zij zich prettig voelt in haar werk, omdat je prettig voelen de beste garantie is voor het leveren van kwaliteit.

Het is geen functioneringsgesprek.

Woordvindingsproblemen

  1. Lees je in.

Vervolgens is het belangrijk zelf voldoende ingelezen te zijn in het onderwerp en een lijstje bij de hand te hebben van de mogelijke symptomen die bij de overgang horen.

Minder bekende symptomen zijn concentratiegebrek, woordvindingsproblemen, snel van slag zijn, afnemend zelfvertrouwen, vermoeidheid, slapeloosheid, spier- en gewrichtsklachten.  Het korte lontje en stemmingswisselingen zijn bekender. Je kunt je inlezen met Alles wat je moet weten over de overgang

Oplopend ziekteverzuim

  1. Neem de tijd.

Spreek van tevoren af hoeveel tijd je in je agenda hebt vrijgemaakt voor dit gesprek. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek ook aanwezig bent, in de zin van gefocust op de ander, en niet op de klok kijkt of bezig met andere belangrijke zaken die vandaag ook nog moeten gebeuren.

Sluit aan

  1. Ga niet afvinken.

Uiteraard ga je niet dat lijstje met de medewerkster doornemen. Kies voor een invalshoek/aanleiding waarmee de medewerkster bekend is.

Zoals: Oplopend ziekteverzuim. Tegenvallende resultaten, zoals een teruglopende productie of omzet. De (teruglopende) motivatie van de medewerkster. Samenwerking met collega’s. Klachten van klanten/ouders/leerlingen. Signalen van overbelasting of van te weinig inzet. Veranderingen in de taakinhoud.

Je laat haar zelf benoemen waar ze last van heeft.

Overgangsklachten

Als de sfeer het toelaat kun je op een gegeven moment wel aangeven dat je overeenkomsten ziet met symptomen van de overgang (als dat inderdaad het geval is) en haar vragen of ze daar zelf aan heeft gedacht.

Veel succes!!

White Paper Overgang en Werk

Als je wilt weten wat je als bedrijf of organisatie kunt doen om het onderwerp bespreekbaar te maken en vrouwen in de overgangsleeftijd voor de organisatie wilt behouden, download dan gelijk mijn White Paper over overgang en werk: Het geheime ingrediënt van geweldige werkgevers -inclusie van vrouwen in de overgang. 

Coaching voor medewerkster

Naast het geven van workshops en trainingen binnen bedrijven, houd ik me vooral bezig met het coachen van vrouwen in de leeftijd van 40 – 60 jaar naar Vrouwelijk Leiderschap, juist tijdens de overgang:

Vrouwelijk Leiderschap 

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap. Als je wilt weten hoe je in 6 maanden de kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider: 

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link.

#overgang #overgangssymptomen #vrouwelijkleiderschap 

Meer artikelen over overgang en werk:

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen De overgang is een periode waarin niet alleen fysieke en emotionele verschuivingen op de agenda staan. Het is de levensfase waarin we onze identiteit herzien. We gaan onszelf opnieuw uitvinden. De overgang is meer dan...

Lees meer
Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.