Word je opvliegers de baas

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Voorkom dat opvliegers je concentratie en zelfvertrouwen aantasten

Geen enkele vrouw zit te wachten op opvliegers. Ze zijn verontrustend omdat ze inbreken in je concentratievermogen en zelfvertrouwen.  Zo’n 75% van de vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) krijgt ermee te maken.

Een groep krijgt ze zodra ze in de overgang komen, anderen gedurende de hele overgang, een  groep vooral rondom de menopauze (het definitieve stoppen met menstruatie, en nog weer een groep vooral na de menopauze.

Opvliegers

Waarom zijn ze zo vervelend, en wat kunnen we doen aan opvliegers? 7 redenen en 11 weetjes.

Voorkom dat opvliegers je concentratie en zelfvertrouwen aantasten

Geen enkele vrouw zit te wachten op opvliegers. Ze zijn verontrustend omdat ze inbreken in je concentratievermogen en zelfvertrouwen.  Zo’n 75% van de vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) krijgt ermee te maken.

Een groep krijgt ze zodra ze in de overgang komen, anderen gedurende de hele overgang, een  groep vooral rondom de menopauze (het definitieve stoppen met menstruatie, en nog weer een groep vooral na de menopauze.

Opvliegers

Waarom zijn ze zo vervelend, en wat kunnen we doen aan opvliegers? 7 redenen en 11 weetjes.

Transpireren als malle

Op een dag is het zover. Je zit in een belangrijk gesprek of vergadering, de hitte stijgt op naar je kruin, het zweet parelt over je voorhoofd en je transpireert als een malle. Je weet even niet waar je het zoeken moet.

Waarom hangt geen vrouw de vlag uit als ze een opvlieger heeft? Waarom ervaren jij en ik de opvlieger als een probleem? Ik geef je zeven redenen.

1. Dacht je altijd een redelijke mate van controle over je eigen lichaam te hebben, nu lijkt het een eigen leven te leiden. Omdat je geen idee hebt wanneer je opnieuw door een opvlieger overvallen zult worden, komt je zelfverzekerdheid onder druk te staan.

Flauwe opmerkingen

2. Jij en ik ervaren opvliegers als gênant, vergelijkbaar met blozen tijdens je pubertijd. Als het je overkomt, zakt de grond een beetje onder je voeten weg. Dat komt ook omdat ze, net als blozen, een verrukkelijke aanleiding vormen voor flauwe opmerkingen.

3. Ze eisen je volle aandacht op. Vooral als het moment wel erg slecht gekozen is. Soms zorgen opvliegers zelfs voor een soort ‘black out’. Gedurende een opvlieger kun je effe niet op je best functioneren.

Tijd uitzitten

4. Tot op de dag van vandaag ben ik geen vrouw tegengekomen die zegt te genieten van haar opvliegers. Hoewel een enkeling ze vergelijkt met een orgasme. Maar ook in het laatste geval heb je dat het liefst niet in het openbaar, toch?

5. Omdat opvliegers vaak als een vorm van ‘mislukt zijn’ worden ervaren, praten jij en ik er ook niet gemakkelijk over. Je zit je ‘tijd effe uit’. Terwijl je je opvlieger probeert weg te moffelen, bouw je frustratie op omdat je je er niet over uit. Je gaat je er aan irriteren of je er zorgen over maken.

Biologische klok

6. Als een ding duidelijk is als je ze hebt, is het wel dat jouw eindtijd om kinderen te krijgen met rasse schreden nadert of voorbij is. Je begrijpt dat jouw biologische klok heeft geslagen. Dat is nieuws waar je meestal nog niet aan toe bent.

7. Het nut van de opvlieger is je een compleet raadsel. Waar is die hitte, dat ongemak goed voor, vraag je je af.

Informeer jezelf

De nummer 1 vaardigheid om je opvliegers de baas te worden, is: informeer jezelf! Zonder informatie probeer je maar wat, vaak zonder veel succes, en dat doet je concentratievermogen en zelfverzekerdheid ook geen goed.

Zelf wist ik vagelijk dat opvliegers bestonden. Maar toen het me overkwam, toch ergens zo rond mijn 45ste, heb ik me als een blinde in vrouwenland gevoeld.

Koudevlagen ofwel laagvliegers

Wat was dit nu weer voor gekkigheid? Wat gebeurde er met me? En belangrijker: Hoe kwam ik hier binnen afzienbare tijd weer van af?

Overigens had ik aanvankelijk vooral last van koudevlagen, een variant van opvliegers waar niemand over praat. Ik noemde ze laagvliegers 😉

Voor mijn boeken Alles wat je moet weten over de overgang en Alles over werken tijdens de overgang heb ik het fenomeen uitgebreid bestudeerd. Je begrijpt dat ik niet in de laatste plaats ook voor mezelf naarstig op zoek was naar oplossingen.

Zo kwam ik erachter dat opvliegers niet alleen overgangssymptomen zijn maar ook neurologische symptomen dank zij Neurowetenschapper Lisa Mosconi.

Hieronder alvast 11 weetjes over opvliegers.

11. Stop met bewegen

Niet dus. Het is juist heel belangrijk om dagelijks flink te bewegen. Tuurlijk dat kan gepaard gaan met een enkele opvlieger.

Als je niet te weinig beweegt, kunnen je opvliegers juist toenemen. Een half uurtje lekker dansen per dag is voldoende. (Kies je favoriete dansmuziek). Andere vormen van intensieve beweging zijn ook goed. Maar dansen heeft mijn voorkeur ;-).

10. Saliethee en ventilators

Wat ook gewoon helpt, is sloten saliethee drinken. (Ik leuk de thee op met verse munt.) Daarmee gingen onze grootmoeders de opvliegers te lijf.

En schaf een ventilator aan. Een vriendin van mij, hoofd PR van een groot bedrijf, zette tijdens de vergaderingen gewoon haar ventilator aan. “Heren”, zei ze dan, “ik heb even een opvlieger!”

9. Opvlieger is wake-up call

De opvlieger is een wake-up call. Niet alleen om je iets te vertellen over de levensfase waar je nu in zit maar ook om je te vertellen dat het ‘letterlijk’ tijd is voor je zelf.

Je kunt tijdens een opvlieger niet optimaal functioneren. Gebruik dat moment om even helemaal tot jezelf te komen.

8. Voorafgaand aan de opvlieger

En dan toch zul je merken dat de opvlieger geen moeite doet om zich ruimschoots van te voren aan te kondigen.

De beste manier om een opvlieger aan te vallen is met rust, aandacht en ademen naar je buik. Gewoon de opvlieger even ervaren (een vorm van mindfulness beoefenen dus) alvorens weer over te gaan tot de orde van de dag.

7. Eerst accepteren.

Wat altijd verstandig is, en dus ook in het geval van opvliegers, is eerst de situatie accepteren. Die is zoals die is.

Het gaat je echt niet helpen om je er aan te irriteren of je door je ongemak in beslag te laten nemen. Sterker nog: door stress worden ze heviger.

6. Liefdesbeetjes

Opvliegers zijn eigenlijk een soort liefdesbeetjes.

Zodra je dingen gaat doen die je eigenlijk niet wilt doen, waarmee je ingaat tegen je eigen wensen, behoeftes of verlangens, maakt je lijf je dat duidelijk met zijn variant op dat vermaledijde blozen.

5. Pas op voor het hete sop.

Een te warme of koude, of slecht geventileerde omgeving (van kantoorruimte tot en met de slaapkamer) kan ook zorgen voor een onwelkome verrassing.

Ook te warme of synthetische (nacht)kleding… (of een heet sopje).

4. Van buik naar hoofd.

Oude culturen zeggen dat opvliegers een proces aangeven waarbij de kennis en ervaring die je gedurende je leven hebt opgedaan, verhuizen van je buik naar je hoofd.

Vrouwen in die culturen ervaren ze als gunstige voortekenen: hun hogere status in de gemeenschap is aanstaande. Opvliegerd worden gezien als wijsheid die zich een weg naar je hoofd baant.

3. Zeg het!

Vrouwen die zeggen dat ze NU een opvlieger hebben, hebben het veel gemakkelijker dan hun in stilte lijdende zusters.

Vrouwen die een waaier openslaan en zichzelf koelte toe wapperen of een ventilator aanzetten, voelen zich zelfs krachtig.

2. Alsnog feest

Juist omdat we niet staan te trappelen om een opvlieger te krijgen, zijn we geneigd de controle met hormonen terug te pakken (bijvoorbeeld in de vorm van de anticonceptie pil).

Weet je dat veel vrouwen als ze stoppen met het slikken van hormonen alsnog getrakteerd worden op een serie opvliegers?

1. Eerste signaal van de overgang?

Een opvlieger – vapeur, of Indian Summer zo je wilt  – is als je in de veertig bent, een duidelijk signaal,  dat je niet lang meer de vruchtbare vrouw zult zijn.

Je verandert. Je zit in een nieuwe levensfase.

Overigens is de opvlieger niet per se het eerste signaal van de overgang (zie ook inleiding).

Overgangssymptomen

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap.

Als je wilt weten hoe je in 6 maanden deze kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Je kunt ook kiezen voor het 100-dagen programma Magische Menopauze Make Over.

Overgangscursus

Als je eerst meer wilt weten van de overgang en wilt proeven van mijn werk als coach dan maak ik je gegarandeerd blij met de 10-daagse overgangscursus Vaarwel hormonaal gedoe, oververmoeidheid en overvol hoofd.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link: https://calendly.com/inzichtgesprek/45min

#overgang #overgangssymptomen #vrouwelijkleiderschap

Meer artikelen over overgang en werk:

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.