Mythes over de overgang

overgangskrachten

l

Saron Petronilia

Overgang

Ik ben niet in de overgang

Vrouwen zijn helemaal niet op de hoogte van de overgang. Ze hebben geen bruikbare informatie meegekregen van school, niet van hun moeder, en ook niet van andere vrouwen.

We praten er niet over. En koesteren mythes over de overgang die ons op achterstand zetten, qua zelfzorg maar ook qua carrière vooruitzichten.

Te jong voor de overgang. Geen opvliegers. Nog regelmatig menstrueren. Ongewenste goede bedoelingen. “Ik meen dat ze zelfs woorden gebruikte als ‘gezien uw leeftijd’. Horror!”

Transformatieproces

Ik kan het me nog zo goed herinneren. De eerste keer dat door me heen flitste: Is dit dan de overgang?

Tegenwoordig weet ik dat als je intuïtie je ingeeft dat je in transitie bent, dat dat 9 van de 10x waar is.

Maar destijds negeerde ik deze briljante ingeving volledig.

Ik ben niet in de overgang

Vrouwen zijn helemaal niet op de hoogte van de overgang. Ze hebben geen bruikbare informatie meegekregen van school, niet van hun moeder, en ook niet van andere vrouwen.

We praten er niet over. En koesteren mythes over de overgang die ons op achterstand zetten, qua zelfzorg maar ook qua carrière vooruitzichten.

Te jong voor de overgang. Geen opvliegers. Nog regelmatig menstrueren. Ongewenste goede bedoelingen. “Ik meen dat ze zelfs woorden gebruikte als ‘gezien uw leeftijd’. Horror!”

Transformatieproces

Ik kan het me nog zo goed herinneren. De eerste keer dat door me heen flitste: Is dit dan de overgang?

Tegenwoordig weet ik dat als je intuïtie je ingeeft dat je in transitie bent, dat dat 9 van de 10x waar is.

Maar destijds negeerde ik deze briljante ingeving volledig.

Mannelijke kwaliteiten

Omdat ik mijn intuïtie op de een of andere manier alleen maar inzette om m’n klanten te helpen.

Maar, als het over mezelf ging, vertrouwde ik onvoorwaardelijk op mijn mannelijke kwaliteiten; op m’n overuren draaiende brein waar kennis, nieuwe informatie en logica vochten om de meeste aandacht. Bijvoorbeeld.

Dus nee, in een nanoseconde besloot ik: ‘Ik ben niet in de overgang.”

Ook niet toen een verkoopster veelbetekenend naar me keek en lachte, terwijl ik me beklaagde over de hitte. Daar had ik me duidelijk niet op gekleed, mopperde ik.

Zij dacht er het hare van.

Ik meen dat ze zelfs woorden gebruikte als ‘gezien uw leeftijd’. Horror!

Te jong voor de overgang

Een bemoeial was ze, die niet eens snapte dat ze mijn leeftijd helemaal niet kon schatten. (Inmiddels zwaar leunend op het gegeven: Black don’t crack!) Ik sprong op de fiets, en heb haar in mijn hoofd nog 10 minuten van repliek voorzien.

Toch begon er iets te knagen.
Dus ik vroeg om me heen, bij vriendinnen en kennissen: wat voor informatie hadden zij over de overgang?
Wat ik toen meemaakte!! Dat verhaal heb ik opgeschreven in mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang.

Kennisgebrek

Waar ik aanvankelijk geloofde dat ik dé uitzondering was, die niets wist van dit stadium in een vrouwenleven. En heel even in overweging had genomen dat ik op miraculeuze wijze die ‘les’ had gemist, concludeerde ik: Hier is iets grondig mis.

Ik had me er al aan geërgerd dat mijn lievelingsvak op de middelbare school, Biologie, nul komma nada pagina’s heeft gewijd aan dit fenomeen.

Het enige dat ik ervan had opgestoken was dat er een dag zou komen waarop mijn eierstokken met pensioen zouden gaan. En dat ik dan onvruchtbaar zou zijn.

Overgang als zoekterm

Die hoestte bij de zoekterm overgang destijds eerst een trits internationale transfers van fortuinlijke voetballers op. Vervolgens blije en minder blije berichten over kinderen en jongeren die al dan niet waren overgegaan naar de volgende klas. En na nog enig hoopvol scrollen: spoorwegovergangen.

Overgang taboe?

Jaja, ik rook een taboe.

Nu, jaren later kun je door de bomen het bos niet meer zien op Google als je gaat zoeken op overgang. Tienduizenden hits!

Maar de reactie van de meeste vrouwen is vergelijkbaar met die van mij.

  • Ze zijn nog te jong voor deze levensfase (ook als ze de 50 ruim gepasseerd zijn) besluiten ze.
  • Ze menstrueren nog regelmatig, dus kunnen ze nog niet in de overgang zijn.Ze hebben geen opvliegers, dus voor hen voorlopig nog geen overgang, denken ze. (Terwijl lang niet alle vrouwen last van opvliegers hebben..)
  • Hun moeder had geen last van de overgang, dus zij ook niet..

En erger nog dan dat: Crucifix!
We reageren vrijwel allemaal alsof we de duivel moeten wegjagen.

Kracht van overgangsklachten

Inmiddels weet ik dat er een enorme kracht vrijkomt tijdens de overgang. Een kracht die in de mondelinge en schriftelijke overleveringen kennelijk verloren is gegaan?

Vandaar dat ik weleens spreek van het best bewaarde geheim van de overgang. Vandaar dat ik weleens denk: wie hebben er baat bij dat wij vrouwen NIET op de hoogte zijn van de KRACHT, maar wel – zei het gebrekkig – informatie hebben over de doffe ellende die ons te wachten staat?

Warme groet, Saron

Zelfverzekerd vrouwelijk Leiderschap

Als je wilt weten hoe je in 6 maanden de kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider:
https://www.petronilia.nl/coaching-overgang-en-werk/

Magische Menopauze Mindset

Nu gelijk aan de slag? Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset https://www.petronilia.nl/masterclass-mindset/

Inspiratiegesprek

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om overgangsklachten te overwinnen en vol energie en zelfvertrouwen te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan nu een kosteloos gesprek in mijn agenda en laten we samen ontdekken hoe ik je kan helpen. Klik hier om te boeken.

Whitepaper Overgang en Werk

Wat bedrijven en organisaties kunnen doen om onnodige kosten die worden veroorzaakt door veelvuldig verzuim, onterechte burn-out-verklaringen, transitievergoedingen en wat dies meer zij, beschrijf ik in mijn Whitepaper over Overgang en Werk: Het geheime ingrediënt van geweldige werkgevers: inclusie van vrouwen in de overgang. Dit Whitepaper is hier gratis te downloaden.

Saron🌹

#overgang #vrouwelijkleiderschap #taboe

Meer artikelen over overgang en werk:

Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot

Overgang maakt je huwelijk kapot Of je getrouwd bent met boterbriefje of met samenlevingscontract, je hebt ooit je geliefde beloofd bij elkaar te blijven. In goede, maar ook in slechte tijden. Misschien niet met zoveel woorden. Maar dat was zuiver de bedoeling van de...

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.