overgang of burnout

Overgang of Burnout

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Verschil tussen burnout en overgangsklachten

Veel vrouwen die in de beginfase van de overgang zijn, vragen zich vaak in eerste instantie af of ze wellicht afkoersen op een burn-out.

En dat is niet zo gek, veel symptomen van de overgang lijken erg op die van een burn-out.

Burn out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van langdurige (maanden, jaren) en overmatige stress.

Je voelt je letterlijk opgebrand, hondsmoe, uitgevloerd. Hieronder een rijtje symptomen waaraan je kunt een burn-out kunt herkennen

Verschil tussen burnout en overgangsklachten

Veel vrouwen die in de beginfase van de overgang zijn, vragen zich vaak in eerste instantie af of ze wellicht afkoersen op een burn-out.

En dat is niet zo gek, veel symptomen van de overgang lijken erg op die van een burn-out.

Burn out is een toestand van emotionele, mentale en fysieke uitputting als gevolg van langdurige (maanden, jaren) en overmatige stress.

Je voelt je letterlijk opgebrand, hondsmoe, uitgevloerd. Hieronder een rijtje symptomen waaraan je kunt een burn-out kunt herkennen:

  Gratis meditatie

  • je bent moe en leeg
  • je immuunsysteem is verzwakt; het lijkt wel of ieder virusje vat op je krijgt.
  • je hebt regelmatig last van hoofd-, rug- en spierpijn.
  • je eetlust en/of slaapgewoonten zijn veranderd.
  • je twijfelt aan jezelf, hebt het gevoel te mislukken.
  • je voelt je hulpeloos, gevangen en verslagen.
  • je voelt je afgescheiden, alleen op de wereld.
  • je kunt jezelf niet of slecht motiveren.
  • je wordt in toenemende mate cynisch en hebt negatieve verwachtingen
  • je ervaart steeds minder voldoening en het gevoel van betekenis te zijn.
  • je gaat verantwoordelijkheden uit de weg.
  • je isoleert jezelf.
  • je hebt steeds meer uitstelgedrag, krijgt eigenlijk nauwelijks meer iets gedaan.
  • Snoep, koekjes, (fast-)voedsel, drank of drugs gebruik je om de situatie te verzachten (aan te kunnen).
  • je frustraties reageer je af op anderen (mogelijk alleen in je hoofd).
  • je verzuimt vaker van je werk, komt te laat of gaat eerder weg.

  Het is me het rijtje wel. 

  Het gaat NIET GOED met je als je bij jezelf constateert dat veel van bovenstaande symptomen VAAK op jou van toepassing zijn.

  Overgangssymptomen

  Bij de meeste vrouwen tussen de 40 en 60 jaar kondigt de overgang zich aan met nachtzweten, vergeetachtigheid, concentratie- of woordvindingsproblemen, vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, hartkloppingen en/of slaapproblemen.

  Pas als je een flinke zweetaanval krijgt, komt de gedachte in je op of ‘dit de overgang is.’ Of als je menstruatie een keer uitblijft. Of juist afwijkt van wat je bent gewend. Of je geheel tegen je gewoonte in uit je dak gaat over helemaal niets.

  Deze overgangssymptomen kunnen je van je stuk brengen. Maar je weerbaarheid, je veerkracht, je vastberadenheid om je ‘probleem’ te tackelen blijft in tact. 

  Je herkent wellicht ook symptomen uit het bovendstaande burn-out rijtje. Zo lang je de meeste kunt afvinken met NOOIT of SOMS ben je waarschijnlijk ‘gewoon’ in de overgang.

  Depressieve gemoedstoestand

  Als je wegglijdt in een soort alomtegenwoordige depressieve gemoedstoestand, kun je vaststellen dat je én in de overgang bent én last hebt van burn-out-achtige klachten. Die combinatie komt voor onder vrouwen (40 – 60) in een hectische en verantwoordelijke baan.

  Het is de keerzijde van langdurige stress.

  Stress omdat je eigenlijk niet meer het werk doet wat je wilt doen of het anders wilt. Stress omdat je baan al je energie opslokt. Stress omdat je je eigen grenzen jaar in jaar uit onvoldoende hebt aangegeven. En er nu niet meer tegen kunt dat je niet echt gehoord of gezien wordt. Stress omdat je jezelf op allerlei gebieden hebt veronachtzaamd.

  De vraag is: doet het er wat toe wat voor naam het beestje heeft? Of het een burn-out is of de overgang of allebei tegelijkertijd? Je wilt vol energie en zelfvertrouwen blijven werken. Je carrière op een positieve manier voortzetten. Met plezier ook! Kortom, je wilt door blijven groeien in je vrouwelijke leiderschap.

  Je moet voor jezelf gaan zorgen. Zowel voor je lijf als voor je geest. En dus je oren niet langer naar innerlijke stemmen laten hangen die van jou dingen verlangen die daartegenin gaan.

  Durf jij voor jezelf te gaan zorgen?

  Dat vraagt een flinke dosis gezond egoïsme:

  • jezelf op nummer 1 zetten.
  • jezelf de moeite waard vinden.

  De beste manier om voor jezelf te gaan zorgen is je op de hoogte te stellen van de impact van de overgang. Met een lekker boek als Alles wat je moet weten over de overgang. Of nog beter. Stap in het programma De onwankelbare vrouwelijke leider. Je kunt via deze link een inspiratiegesprek met mij aanvragen.

  Meer artikelen

  Overwin je angst voor de overgang

  Overwin je angst voor de overgang

  Overwin je angst voor de overgang Hilarisch was het. Ze deinsde zeker een meter naar achteren toen ze een stapel van mijn boeken zag. Het was eigenlijk meer een reuzensprong achteruit. Ik stond op de spirituele beurs. “Oh!”, riep ze uit.“Daar ben ik toch zó bang voor....

  Lees meer
  Overgang kost je half miljoen

  Overgang kost je half miljoen

  Carrièrekiller kost vrouwen jaarlijks € 8 miljard  Say WHAT?? Veel vrouwen in de overgang nemen ontslag, verminderen hun uren of gaan zelfs in deeltijd werken vanwege belastende en aanhoudende overgangssymptomen. Ze verliezen daardoor, in vergelijking met hun...

  Lees meer