hoe je stralend door de overgang gaat

Hoe je stralend door de overgang gaat

januari 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

ontvang 2 hoofdstukken gratis

De overgang is de meest boeiende fase in een vrouwenleven. Je kunt zelfs nog een tweede of derde carrière beginnen. Maar dan moet je je wel goed informeren over wat de overgang behelst. En niet je kop in het zand steken omdat het geen sexy onderwerp is. Zoals veel vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) doen.

Hierbij 7 tips:

De overgang is de meest boeiende fase in een vrouwenleven. Je kunt zelfs nog een tweede of derde carrière beginnen. Maar dan moet je je wel goed informeren over wat de overgang behelst. En niet je kop in het zand steken omdat het geen sexy onderwerp is. Zoals veel vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) doen.

Hierbij 7 tips:

ontvang 2 hoofdstukken gratis

Tip 1: Informeer jezelf over de overgang

Je verandert. Niet alleen je hormonen. Je lichaam en je geest transformeren. Als je een hersenscan zou maken van je brein voor en na de overgang zie je behoorlijke veranderingen.

Het is belangrijk dat je dit proces serieus neemt en jezelf helpt er gemakkelijk doorheen te komen. En dat begint bij kennis en inzicht.

 

Tip 2: Ga stress te lijf

Stress verergert alle overgangssymptomen. Van vergeetachtigheid, concentratieproblemen, slecht slapen tot en met opvliegers en nachtzweten.

Onder invloed van je afnemende geslachtshormonen ben je nu gevoeliger voor stress. Zaken waarvoor je voorheen je hand niet zou omdraaien, kunnen je nu aanvliegen. In deze tijd met de maatregelen rondom Covid-19 heb je op de keper beschouwd te maken driedubbele druk.

  • Je bent in verandering. Iets dat op zichzelf al spanning en zorgen met zich meebrengt.
  • Je leeft in een veranderende tijd. Je moet meer dan je gewend bent, thuiswerken met thuiswerkende partner en opgroeiende kinderen om je heen.
  • Je hormonen laten je in de steek. Je kunt slechter tegen stress dan ooit tevoren.

 

Tip 3: Plan tijd voor jezelf in je agenda

Er zijn veranderingen nodig om fluitend door de overgang te kunnen gaan. Welke veranderingen dat zijn, ontdek je door tijd voor jezelf te nemen. 

Ga in gesprek met jezelf. Hoe voel je je? Wat heb je nodig? Wat wil je niet meer? Waar wil je meer van? En communiceer die inzichten met je omgeving. Misschien doe je dat al middels onbedwingbare uitbarstingen?

Tijd voor jezelf nemen zal onwennig voelen. Je bent immers gewend om anderen ter wille te zijn: je baas, je partner, je kinderen, je ouders tot en met je buurvrouw. Gelukkig helpen je afnemende zorghormonen je bij deze wending in je gedrag.

 

Tip 4: Maak duidelijk onderscheid tussen werk- en privétijd

Nu je vaker thuis bent, is het slim om de tijd dat je werkt duidelijk af te bakenen. Stress kanaliseer je deels met structuur.

Ook de plek waar je werkt, is belangrijk. Is dat een plek die helemaal ten dienste staat van je taken? Of zit je tussen het wasrek en de verwarmingsketel? In de hoekje van je slaapkamer? Onder het fornuis 😆? Let erop dat je werkplek je positieve energie geeft.

Zorg ook dat je gekleed bent op werken. En dus niet in je huiskloffie. Werkkleding helpt je in werkmodus te komen.

 

Tip 5: Wapen je tegen temperatuurswisselingen

Tijdens de overgang (en daarna) ben je gevoeliger voor temperatuurswisselingen dan voorheen. De bandbreedte van je ‘thermostaat’ wordt en blijft kleiner. Dat zorgt voor opvliegers en nachtzweten (dat zijn opvliegers terwijl je slaapt).

Kleed jezelf dus in stoffen die ademen en in laagjes. Zorg ervoor dat je bij een raam zit (slaapt) dat je open of dicht kunt doen. Dat jij de controle hebt over de kamertemperatuur. Een ventilator of waaier heb je ook onder handbereik. En blijf vooral goed en ontspannen doorademen.

 

Tip 6: Schrijf zoveel mogelijk op

Vermoeidheid, vergeetachtigheid en concentratieproblemen kunnen je behoorlijk wat stress en onzekerheid opleveren. Als je alles probeert te onthouden zoals je dat van jezelf gewend bent, gaat het mis. Onthoud dat je brein ook in verandering is (ga monotasken!).

Schrijf taken en afspraken zodra je die hebt gemaakt gelijk op. Bijvoorbeeld in een notitieblokje. Beter nog in een app op je computer of in je telefoon omdat je daarin ook de opdracht kunt geven je tijdig te herinneren aan je taken en afspraken.

 

Tip 7: Doe alles om 8 uur per nacht te slapen.

Om weerbaar te zijn tegen stress heb je je slaap keihard nodig. Maak slapen tot prioriteit.

Met een vermoeid hoofd en lijf kun je nu eenmaal veel minder druk aan dan als je fit bent. Je kunt niet goed nadenken, niet alert reageren op anderen, je prestaties rennen achteruit, je maakt je zorgen, je zelfvertrouwen krijgt een knauw, je zit in een neerwaartse spiraal. Dat komt je gevoel van rust en controle bepaald niet te goede.

Pas alles wat je weet over beter slapen toe. Spijker je kennis op dit gebied bij. Bijvoorbeeld met mijn boek Alles over werken tijdens de overgang, die meer dan 100 tips bevat.

Alles over werken tijdens de overgang heb ik geschreven nadat ik zelf flink ben onderuitgegaan. Dat werken zo’n enorme impact op ons heeft, heb ik van tevoren niet kunnen bedenken. Maar heel veel werkende vrouwen in de overgang verzuimen meer, gaan op zoek naar kleinere baantjes of stoppen helemaal met werken. En dat is helemaal niet nodig. De beste helft van je leven ligt voor je.

Veel succes

©Saron Petronilia

gemotiveerd blijven werken tijdens de overgang

Meer artikelen lezen?

Je opvliegers de baas

Je opvliegers de baas

De nummer 1 vaardigheid om je opvliegers de baas te worden, is: informeer jezelf. Zonder informatie probeer je maar wat, vaak zonder veel succes, en daar zit je niet op te wachten.  Zelf wist ik vagelijk dat opvliegers bestonden. Maar toen het me overkwam, toch ergens...

Lees meer
Belemmert de overgang jouw functioneren?

Belemmert de overgang jouw functioneren?

De overgang heeft grote gevolgen voor je functioneren en werkplezier. Misschien herken je je in het volgende verhaal van een klant van mij. Non-actief Linda is 50 jaar als ze me mij enigszins gestresst belt. Ze is door haar leidinggevende op non-actief gezet. Die...

Lees meer
Overgang is transformatie

Overgang is transformatie

Zelfs kleine opmerkingen kunnen een enorme impact op je hebben. Ze lijken zo futiel dat je er nooit meer aan denkt. Je ‘vergeet’ ze. Totdat ze op een goede dag ineens terug in je herinnering komen. Zo herinnerde ik me plotseling twee uitspraken uit mijn middelbare...

Lees meer