overgang of burnout

Autistische Vrouwen en de Overgang: Onderbelichte Realiteit van Neurologische Veranderingen

dec 2023

l

Saron Petronilia

Overgang

Autistische Vrouwen in de Overgang weten niet wat ze overkomt

Hoe beleven autistische vrouwen die in de overgang zijn de uitdagingen die ermee gepaard gaan. Dit artikel wijst op neurologische symptomen die in de hersenen beginnen en de impact op stemming, slaap en dagelijkse functies.

Met aandacht voor verhoogde zintuiglijke gevoeligheden, emotionele regulatie en sociale interactie. Ook komt het inzicht van autistische vrouwen die zelf in deze fase aan bod.

Neurotypische symptomen

“JUIST toen ik eindelijk gestopt was met me obsessief zorgen te maken dat ik misschien ergens iemand beledigde; net toen ik me (bijna) op mijn gemak begon te voelen met mensen; net toen ik het beleefde knikje onder de knie had, en “dankjewel” wanneer ik een compliment krijg..”, blogt Nadine Silber, Perimenopausal Autistic woman.

Autistische Vrouwen in de Overgang weten niet wat ze overkomt

Hoe beleven autistische vrouwen die in de overgang zijn de uitdagingen die ermee gepaard gaan. Dit artikel wijst op neurologische symptomen die in de hersenen beginnen en de impact op stemming, slaap en dagelijkse functies.

Met aandacht voor verhoogde zintuiglijke gevoeligheden, emotionele regulatie en sociale interactie. Ook komt het inzicht van autistische vrouwen die zelf in deze fase aan bod.

Neurotypische symptomen

“JUIST toen ik eindelijk gestopt was met me obsessief zorgen te maken dat ik misschien ergens iemand beledigde; net toen ik me (bijna) op mijn gemak begon te voelen met mensen; net toen ik het beleefde knikje onder de knie had, en “dankjewel” wanneer ik een compliment krijg..”, blogt Nadine Silber, Perimenopausal Autistic woman.

Autistische vrouwen geen informatie

“Maar ik kreeg geen informatie over opvliegers. Er werd geen melding gemaakt van hormoonspiegels die je laten snikken als je geen sokken kunt vinden die bij elkaar passen.”

“Niemand vertelt je dat je stofwisseling op een dag stopt met werken en dat je vijf pond kunt aankomen alleen al door naar een Burger King-commercial te kijken, maar dat je die er ’s nachts misschien weer af zweet.”

Autisme en voorspelbaarheid

“Wie wist dat het haar op je armen op een dag zou verdwijnen en weer op je kin zou verschijnen? Niet ik! Precies waar ik het meest van hou! Een verrassing! (Nee, ik hou van ROUTINE en voorspelbaarheid.)”

“En er is een extra bonus: de zintuiglijke uitdagingen. En nou ja, twee woorden – stemmingswisselingen.”

Overgangsklachten onbekend

Nadine Silber is gediagnosticeerd met autisme. Ze arriveert in een ‘onbekend land’ dat erg veel vrouwen die deze diagnose wel of niet hebben.

Ik ook.

Ik ook ben door de overgang overvallen.

En ik ben nog steeds hogelijk verbaasd dat ik als vrouw nauwelijks iets over de overgang wist.

Ja, dat je eitjes op een dag op zouden zijn.

Menopauze en perimenopauze

“Het eerste dat ik leerde, is dat ik geen symptomen van de menopauze heb, maar van de perimenopauze, de periode vóór de menopauze waarin het lichaam van een vrouw minder oestrogeen begint te produceren”, zegt Cynthia Kim, blogster met Asperger (een vorm van autisme) zegt op haar website Musings of an Aspie 

“De menopauze is de hormonale eindstreep; perimenopauze is de achtbaanrit die je daar brengt.”

Overgangssymptomen en het brein

Net als Nadine en Cynthia, hebben we allemaal te maken met een ‘vangnet’ van hulpverleners zoals therapeuten, artsen, bedrijfsartsen èn werkgevers die de symptomen van deze levensfase NIET herkennen.

Ik denk – maar dat is puur speculatie – dat vrouwen met ernstige vormen van autisme op een grotere achterstand worden gezet dan vrouwen met een zogenaamd ‘normaal’ functionerend brein.

Overgang meest gemedicaliseerd

Op dit punt in de geschiedenis is de overgang een van de meest gemedicaliseerde problemen in de vrouwengezondheidzorg. De afgelopen 4 decennia hebben studies zich gefocust:

 • op hoe hormonen kunnen worden gebruikt om ouderdomsziekten te voorkomen,
 • hoe vrouwen kunnen worden geholpen beslissingen te nemen over het nemen van hormonen
 • en waarom vrouwen zich niet aan hormoontherapie houden.

Gelukkig voor ons, zeg ik dan maar 😅. Hierdoor is er namelijk wel veel meer kennis beschikbaar over de overgang en hormonen.

Neurologische symptomen

Niettemin is de Amerikaanse Lisa Mosconi, neurowetenschapper, minder gecharmeerd van dit ‘hormonale verhaal’. Zij zegt:

“We associëren de overgang met de eierstokken. Maar opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid, geheugenverlies, depressie of angsten beginnen niet in de eierstokken.

“Die beginnen in de hersenen. Het zijn neurologische symptomen.”

Omslag in brein tijdens overgang

Zoals we weten uit neurobiologisch onderzoek verandert ons brein gedurende ons hele leven. We weten inmiddels ook dat de jaren voor het definitieve stoppen van de menstruatie zorgen voor een neurologische omwenteling in het brein.

En ook, dat deze veranderingen neurale kwetsbaarheid voor de ontwikkeling van stemmingsstoornissen, slapeloosheid en cognitieve veranderingen kan betekenen.

Autismespectrum

Voor vrouwen in het autismespectrum (en overigens ook in het algemeen), en hun omgeving, is dit super belangrijke informatie.

De hersenen van vrouwen in de overgangsleeftijd met een diagnose autisme, Asperger of welke variant dan ook, veranderen natuurlijk ook. Met bijbehorende symptomen. Cynthia Kim schetst: “Some days I feel like a chemistry experiment gone horribly wrong.”

Hersenen in de verbouwing

Temple Grandin, professor of Animal Science at Colorado State University en autistisch, laat tijdens haar Ted-talk The world needs all kinds of minds zien hoe haar brein eruit ziet.

Temple heeft een flinke verbinding ontwikkelt in de hersenen voor beelden. Die verbinding is veel groter dan die bij mensen met een ‘normaal brein’.

Ik kan me voorstellen als die hersenen in verbouwing gaan, dat ook nogal wat teweegbrengt bij vrouwen met dit soort ijzersterke talenten.

Perimenopauze en de problemen

In hoeverre deze vrouwen hier individueel over kunnen communiceren hangt af van de informatie die ze hebben en waar ze zich bevinden binnen het autisme-spectrum.

Cynthia Kim: “Drie jaar in perimenopauze. Mijn taalverwerking heeft enkele problemen ontwikkeld. Als ik schrijf, laat ik woorden weg en maak ik vreemde vervangingen. Spreken is een avontuur in het proberen te onthouden welk zelfstandig naamwoord ik zoek.”

Wat zij beschrijft, wordt niet gezien als een normaal symptoom van de overgang.

Onbekendheid met de overgang

“Ik was verbijsterd”, vervolgt ze, “toen ik hoorde van tientallen autistische vrouwen van in de veertig en vijftig soortgelijke ervaringen hadden. Andere discussies over de overgang brachten meer overeenkomsten aan het licht.

“Ik was niet de enige die plotseling genoeg kreeg van de moeite die het kostte om voor ‘normaal’ door te gaan. Ik was niet de enige die meer inzinkingen had of moeite had met de dagelijkse verantwoordelijkheden. Er waren veel ‘ik ook’-antwoorden, te veel om toeval te zijn.

“Het is moeilijk om erachter te komen wat overgang is en wat het resultaat is van mijn gebruikelijke autistische neigingen.

Vatbaar voor Stemmingswisselingen

“Zintuiglijke overbelasting en een slecht begrip van mijn emoties hebben me altijd vatbaar gemaakt voor stemmingswisselingen, maar de laatste tijd lijken drastische stemmingswisselingen op te treden zonder waarschuwing en op manieren die irrationeel aanvoelen.”

Het adviesboek Life on the Autism Spectrum: A Guide for Girls and Women van Karen McKibbin zegt: “Vanwege het gebrek aan onderzoek naar volwassenen in het spectrum kan het buitengewoon moeilijk zijn om onderzoek te vinden dat laat zien hoe de overgang, invloed heeft op de levenskwaliteit van een vrouwelijke ‘Aspie’ en haar vermogen om naast al het andere in hun dagelijks leven ook hun emoties en lichamelijke symptomen onder controle te houden.

Zintuigelijke gevoeligheden nemen toe

Er is inderdaad erg weinig onderzoek gedaan (tot nu toe) naar de veranderingen tijdens de overgang en autisme. Uit het weinige onderzoek blijkt dat ook autistische mensen niet over alle informatie beschikken die nodig is om succesvol door de overgang te navigeren.

Het laat zien dat de overgang autistische vrouwen op een aantal manieren kan beïnvloeden, zoals:

 • verhoogde zintuiglijke gevoeligheden
 • moeite met emotionele regulatie
 • moeite met uitvoerende functies bijvoorbeeld plannen, focussen en multitasken
 • toegenomen moeite met sociale interactie en communicatie
 • moeite met het gebrek aan voorspelbaarheid rond lichamelijke of zintuiglijke ervaring
 • moeite met het identificeren van interne toestanden, zoals honger en temperatuur
 • moeite met het herkennen en communiceren van emoties
 • moeite met het zoeken naar ondersteuning vanwege een combinatie van het bovenstaande.

Ontdekking Autisme en ADHD

Sommige autistische vrouwen melden in dat onderzoek dat de overgang een rol heeft gespeeld bij de ontdekking dat ze autistisch zijn, omdat hun autistische kenmerken duidelijker werden. Sommige autistische mensen met ADHD ontdekten dat hun ADHD-kenmerken prominenter werden.

Het ultieme Rite de Passage Programma 

Vind balans tussen werk, gezondheid en gezin ZONDER OVERGANGSKLACHTEN en hervind je energie en vitaliteit. Met persoonlijke coaching en exclusieve hulpmiddelen ondersteunen we je professionele groei terwijl je persoonlijke leven in harmonie blijft. Samen begeleiden we je door deze transformatieve levensfase met een helder plan en strategie, zodat je kunt uitgroeien tot de beste versie van jezelf.

Vrouwelijk leiderschap

Overgangsklachten vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap.

Als je moeiteloos door de overgang wilt navigeren, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma Mastermind De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangsklachten te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link.

#menopauze #overgang #overgangsklachten #opvliegers #overgangscursus #overgangsboek

Meer artikelen lezen?

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Intuïtie neemt toe tijdens overgang De overgang is een periode waarin niet alleen fysieke en emotionele verschuivingen op de agenda staan. Het is de levensfase waarin we onze identiteit herzien. We gaan onszelf opnieuw uitvinden. De overgang is meer dan stoppen met...

Lees meer
Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.