3 tips voor vrouwelijke managers die van overgangssymptomen af willen

overgangskrachten

l

Saron Petronilia

Overgang

3 tips voor vrouwelijke professionals om het hoofd te bieden tegen de overgang

Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, depressieve gedachten en/of afnemend zelfvertrouwen, maken je werk als vrouwelijke professional of ondernemers behoorlijk lastig.

Zo zeer zelfs dat velen betwijfelen of ze nog wel de resultaten kunnen halen die ze van zichzelf gewend zijn. In dit artikel schrijf ik over de verborgen trigger die alle overgangsklachten verergert. Ik geef je ook 3 tips om er snel van overgangssymptomen af te komen.

Overgangssymptomen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De verborgen trigger is stress. Die maakt alle overgangssymptomen erger.

3 tips voor vrouwelijke professionals om het hoofd te bieden tegen de overgang

Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, depressieve gedachten en/of afnemend zelfvertrouwen, maken je werk als vrouwelijke professional of ondernemers behoorlijk lastig.

Zo zeer zelfs dat velen betwijfelen of ze nog wel de resultaten kunnen halen die ze van zichzelf gewend zijn. In dit artikel schrijf ik over de verborgen trigger die alle overgangsklachten verergert. Ik geef je ook 3 tips om er snel van overgangssymptomen af te komen.

Overgangssymptomen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: De verborgen trigger is stress. Die maakt alle overgangssymptomen erger.

Terwijl we stress eigenlijk heel gewoon vinden. Maar tijdens deze uitdagende (overgangs)periode in je werkende leven kom je er niet met wat oppervlakkige aanpassingen. Wat is er dan wel nodig om niet gebukt te gaan onder de stress?

Bondig samengevat moeten we van man-modus overschakelen naar de combinatie vrouw-modus + man-modus.

Overgang

Het is heel gewoon om je als een soort bitch-boss te gedragen op de werkvloer omdat je anders niet serieus genomen wordt in je leiderschap.

Je volgt het mannelijke voorbeeld omdat mannen en de bijbehorende rat-race nou eenmaal eeuwenlang de arbeidsmarkt hebben beheerst en er daardoor een mannelijke cultuur is ontstaan binnen de bedrijven en organisaties. Wie wilde overleven als vrouw had zich aan te passen.

Vrouwelijk Leiderschap

Hierbij 3 tips voor vrouwelijke professionals (40 – 60 jaar) die hun vrouw-modus willen aanzetten zodat ze niet langer gebukt gaan onder werkSTRESS en hun overgangssymptomen willen laten verdwijnen.

Tip 1. Voorkom de oestrogeen-valkuil

Vrouwen kunnen dankzij het oestrogeen (vrouwelijk hormoon) dat zij produceren beter dan mannen blijven functioneren onder chronische stress. Oestrogeen beschermt ons.

Gelukkig hebben we er een half leven lang bergen van dus het blijft lang relatief goed met ons gaan, in de zin dat we niet bezwijken onder aanhoudende stress. Tijdens de overgang neemt het oestrogeen echter af.

Met andere woorden: we zijn er aan gewend dat we goed tegen stress kunnen. Maar we hebben onvoldoende in de gaten dat die stressbestendigheid is afgenomen. Dat is een valkuil.

Adrenaline

Onze bijnieren nemen tijdens de overgang de oestrogeen-productie (deels) over. Maar die kleine kliertjes hebben we in de voorafgaande jaren vaak onbewust behoorlijk uitgeput. We hebben vaak bergen werk verzet  in man-modus. Daarvoor hebben we sloten adrenaline nodig gehad.

De bijnieren doen mede daardoor tijdens de overgang vaak niet wat ze onder vitale omstandigheden wel zouden doen. Ga dus eens bij jezelf na welke taken je vooral op adrenaline (in man-modus) doet en probeer daar anders mee om te gaan of beter, ga die delegeren.

Of nog beter: Neem tip 2 ter harte!

Tip 2. Vergeet timemanagement

Ga voor energie-management. Een aardige indicatie voor een tot uitputting gedoemd timemanagement (een product van man-modus) is het effect van je prioriteitenlijstje op jou.

Check nog eens je to-do-lijstje op het volgende: Welke werkzaamheden kunnen echt niet wachten? Word je blij van het vooruitzicht die werkzaamheden uit te voeren?

Bruist je energie je door de aderen als je ernaar kijkt? Kan je niet wachten om aan het werk te gaan?

Verkeerd spoor

Twijfel je, ben je gematigd enthousiast of word je moe van je lijst? Dan zit je met timemanagement op een verkeerd spoor. Denk dan eens aan energie-management (vrouw-modus).

Loop opnieuw je hele lijst na met vragen als: Welke werkzaamheden springen er positief uit? Als je die veel en vaak mag doen, voel je dan spontaan dat je energie omhoog gaat? Dat je AAN gaat?

Stresshormonen

Die werkzaamheden kun je doen zonder je stresshormonen, als adrenaline en cortisol, al te zeer aan te spreken.

Daardoor zal je vermoeidheid afnemen. Al zul je daarnaast jezelf goed moeten verzorgen met excellente voeding, flinke nachtrust en TIJD (me-time!!) om uit te dokteren wat je de komende 15 jaar het liefst qua werk wilt doen.

Tip 3. Gebruik je intuïtie

Zeker als je snel van begrip, en tegelijkertijd perfectionistisch bent. Deze tip geldt voor iedereen: man, vrouw, jong, ouder. Echter, speciaal voor jou.

Want de combinatie hoge intelligentie en perfectionisme kost je veel tijd. Je wikt en weegt wat af om tot slimme besluitvorming te komen (man-modus).

Bewustzijn

Nu je in de tweede helft van je leven bent, kun je de ervaring hebben dat je intuïtie meer je aandacht trekt. Zie je intuïtie als een computer die dag en nacht, jaar in jaar uit, al jouw indrukken, vaardigheden, kennis, ervaringen, emoties, inzichten opslaat en verwerkt.

Stel NU een vraag aan jezelf: en die computer spuugt op basis van dit alles een gecalculeerde uitkomst in de vorm van een ‘ingeving’ je bewustzijn in. (vrouw-modus).

Grote beslissingen

Je intuïtie is vele malen sneller dan je brein. Volgens wetenschappelijke onderzoeken ben je uitstekend in staat de kleur van je tandenborstel te kiezen. De grotere beslissingen kun je beter aan je intuïtie overlaten omdat die je steevast de kortste weg naar de beste keuze wijst.

Je voorkomt stress door al dat denken en malen aan je innerlijke computer kunt overlaten, terwijl jij de nodige slaap in haalt en ondertussen geniet van allerlei mooie momenten in je werkzame leven.

Overgangscoaching

Overgangssymptomen vormen de springplank naar het authentiek, overtuigende en vervullende, vrouwelijke leiderschap. Als je wilt weten hoe je in 6 maanden deze kracht van de overgang in jouw voordeel kunt gebruiken, een einde maakt aan innerlijke onrust en oververmoeidheid en doorpakt in je carrière als senior professional of ondernemer, lees dan hier meer over mijn coachingprogramma Mastermind De Zelfverzekerde Vrouwelijke Leider.

Het ultieme Rite de Passage Programma 

Vind balans tussen werk, gezondheid en gezin ZONDER OVERGANGSKLACHTEN en hervind je energie en vitaliteit. Met persoonlijke coaching en exclusieve hulpmiddelen ondersteunen we je professionele groei terwijl je persoonlijke leven in harmonie blijft. Samen begeleiden we je door deze transformatieve levensfase met een helder plan en strategie, zodat je kunt uitgroeien tot de beste versie van jezelf.

Wil je nu gelijk aan de slag: Kies dan voor de 3-delige masterclass Magische Menopauze Mindset.

Kosteloze inspiratie

Wil je graag in overleg met mij bepalen wat voor jou de beste strategie is om overgangssymptomen te laten verdwijnen en weer vol energie en zelfvertrouwen door te groeien in je werk of bedrijf? Boek dan in mijn agenda een kosteloos gesprek. Dit is de link: https://calendly.com/inzichtgesprek/25

#overgang #overgangssymptomen #vrouwelijkleiderschap

Meer artikelen over overgang en werk:

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Vrouwen hebben grotere intuïtiespier dan mannen

Intuïtie neemt toe tijdens overgang De overgang is een periode waarin niet alleen fysieke en emotionele verschuivingen op de agenda staan. Het is de levensfase waarin we onze identiteit herzien. We gaan onszelf opnieuw uitvinden. De overgang is meer dan stoppen met...

Lees meer
Glazen plafond is mythe

Glazen plafond is mythe

Zwarte vrouwen dupe van ongelijke promotiekansen Het rapport 'Women in the Workplace 2023' van McKinsey en LeanIn.Org omschrijft het glazen plafond als een mythe. De belangrijkste barrière naar de top is de 'broken rung'. Vooral zwarte vrouwen zijn hiervan de dupe....

Lees meer
Chat
Vragen? Stel ze hier :)
Hallo👋🏽,
Hier Saron Petronilia
Kan ik je ergens mee helpen?
Stuur me een berichtje. Ik reageer z.s.m.