overgang of burnout

Overgangssymptomen zijn een zegen

december 2021

l

Saron Petronilia

Overgang

Tijdelijk GRATIS (tegen verzendkosten)

boek alles over werken tijdens de overgang

Overgangssymptomen zijn een zegen

Hoe maak je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je leven, zowel privé als zakelijk? Coach en ondernemer Saron Petronilia is expert op het gebied van overgang en werk: “Vrouwen kunnen juist in deze fase excelleren en tot volle bloei komen, omdat ze niet meer afgeleid worden door zorg voor anderen.” Haar motto: Overgangssymptomen zijn een zegen.

 

Overgangssymptomen zijn een zegen

Hoe maak je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je leven, zowel privé als zakelijk?

Coach en ondernemer Saron Petronilia is expert op het gebied van overgang en werk: “Vrouwen kunnen juist in deze fase excelleren en tot volle bloei komen, omdat ze niet meer afgeleid worden door zorg voor anderen.”

Haar motto: ‘Overgangssymptomen zijn een zegen’.

 

Tijdelijk GRATIS (tegen verzendkosten)

boek alles over werken tijdens de overgang

School voor Coaching:

Tja, werkende vrouwen raken in de overgang. Wat is het probleem eigenlijk?

Saron Petronilia: “34 Procent van het verzuim bij vrouwen ligt aan de overgang.  Reken eens uit wat dat kost. Er gaat veel kennis en ervaring verloren omdat vrouwen solliciteren naar lagere of kleinere functies of uit het arbeidsproces stappen.

En dat terwijl de overgang de meest vruchtbare fase is in een vrouwenleven.

“Helaas is de arbeidsmarkt nog niet ingericht op vrouwen in de overgang. De onrust en het verzuim kunnen je in de ratrace uit balans halen. Er moet aandacht zijn voor de stress die dat oplevert. Ik informeer en coach vrouwen zodat ze vertrouwen houden in zichzelf, blijven werken en excelleren.

“Kijk, vrouwen mogen er natuurlijk ook voor kiezen te gaan macrameeën, als ze dat hun hele leven al wilden. Maar ik coach resultaatgericht op werk. Wat ik wil bereiken is dat deze vrouwen in hun kracht gaan staan en juist voor een hogere (leidinggevende) functie gaan.”

 

School voor Coaching:

Hoezo ‘Happy Moodswings’? Zo leuk is de overgang nou ook weer niet.

Saron Petronilia: “De uitslag van de overgang is happy.  Want je wordt gedwongen voor jezelf te zorgen. De overgang is één grote schreeuw om ‘ik, ik, ik’! Je ‘mood’ slaat om omdat je je hele leven te weinig aandacht besteed hebt aan je eigen gevoel. Je wordt daadkrachtiger en stelliger.

Je hersenen veranderen en je hebt geen zin meer in gebabbel. Tijd om aan de slag te gaan met jouw eigen zingeving.”

 

School voor Coaching:

Wat is jouw eigen ervaring met de overgang?

Saron Petronilia: “Ik vond het heel raar dat ik er niks vanaf wist, ook al had ik al veel over vrouwelijke seksualiteit geschreven. Toen ik ging rondvragen in mijn eigen omgeving, beweerde een vriendin glashard dat Aziatische vrouwen niet door de overgang gaan.

“Met het thema ‘overgang en werk’ heb ik een specialisatie te pakken binnen het coachvak. Dat ben ik gaan onderzoeken en daar heb ik het boek over geschreven, Alles over werken tijdens de overgang.”

 

School voor Coaching:

Is kennis overdragen typisch iets voor vrouwen na de overgang?

Saron Petronilia: “Ja, en daarom hebben we vrouwen in topposities nodig. Uit onderzoek blijkt dat meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index.

De arbeidsmarkt is ingericht op mannen, maar tegenover 4,3 miljoen mannen werken er 3,8 miljoen vrouwen in Nederland. Daarvan zijn 1,8 miljoen in de overgangsleeftijd.

“In deze fase van 40 tot 60 jaar heb je je meesterschap bereikt. Dat moet zich uiten in je positie, net zoals bij mannen: in leidinggevende en beslissende functies.

Vrouwen zijn niet alleen geïnteresseerd in macht en geld maar willen ook de verbinding en de menselijke factor goed geregeld hebben.

Wij zijn van de toekomstvisie en het verbeteren van wereld. Een gelijkmatigere verdeling van machtsposities levert een betere verdeling van hart en hoofd op, en een betere wereld.”

 

School voor Coaching:

Hoe draagt jouw coaching & training daaraan bij?

Saron Petronilia: “Ik maak deelnemers ervan bewust dat overgangssymptomen erger worden naarmate er meer stress is. Dus er is alles aan gelegen om die stress zo veel mogelijk te verminderen – ook je innerlijke stress.

“Vrouwen gaan makkelijk over hun grenzen heen. Doe wat met de signalen in plaats van ze te onderdrukken met time managementsystemen of minder werken.

“De overgang is een groot onderwerp in een vrouwenleven en voor de hele samenleving, maar tegelijkertijd taboe. Iedereen die zich erin verdiept, heeft al een voorsprong.

Als een vrouw geen zin heeft om te werken, of een andere baan wil, houd dan in je achterhoofd dat ze in een transitie zit, zowel lichamelijk als emotioneel, mentaal en spiritueel.

“Anders werk je vanuit kokervisie en zie je niet de hele vrouw. Een belangrijk doel van coaching is dat vrouwen in de overgang hun diepste drijfveren zoeken, want die zijn ze vaak kwijtgeraakt in een leven vol zorgen voor anderen.

Ze kunnen die drijfveren misschien wel mentaal formuleren, maar de veel diepere lagen eronder niet.”

 

School voor Coaching:

Wat mist iemand die niet deelneemt aan je coaching of trainingen?

Saron Petronilia: “Er is een hiaat in kennis en tools om vrouwen naar succes te brengen in deze levensfase. Als mensen niet wil komen luisteren en leren is dat vooral jammer voor de vrouwen en iedereen om hen heen.”

 

School voor Coaching:

Kan je een inspiratiebron aangeven als kennismaking?

Saron Petronilia: Het boek ‘Alles over werken tijdens de overgang’ En een van mijn voorbeelden is Oprah Winfrey, die in verschillende afleveringen van haar show destijds een lans heeft gebroken voor dit onderwerp.”

 Saron Petronilia

 

 

overgang of burnout

Meer artikelen lezen?

Je opvliegers de baas

Je opvliegers de baas

De nummer 1 vaardigheid om je opvliegers de baas te worden, is: informeer jezelf. Zonder informatie probeer je maar wat, vaak zonder veel succes, en daar zit je niet op te wachten.  Zelf wist ik vagelijk dat opvliegers bestonden. Maar toen het me overkwam, toch ergens...

Lees meer
Belemmert de overgang jouw functioneren?

Belemmert de overgang jouw functioneren?

De overgang heeft grote gevolgen voor je functioneren en werkplezier. Misschien herken je je in het volgende verhaal van een klant van mij. Non-actief Linda is 50 jaar als ze me mij enigszins gestresst belt. Ze is door haar leidinggevende op non-actief gezet. Die...

Lees meer
Overgang is transformatie

Overgang is transformatie

Zelfs kleine opmerkingen kunnen een enorme impact op je hebben. Ze lijken zo futiel dat je er nooit meer aan denkt. Je ‘vergeet’ ze. Totdat ze op een goede dag ineens terug in je herinnering komen. Zo herinnerde ik me plotseling twee uitspraken uit mijn middelbare...

Lees meer