
7 tips om te slapen als een roos
januari 2021
Saron Petronilia
Overgang
Je hoofd op je kussen leggen en binnen enkele minuten in een weldadig diepe slaap vallen. Om 7 tot 9 uur later weer verkwikt wakker te worden. Voor veel vrouwen (40 – 60 jaar) met een drukke en verantwoordelijke baan is dit een droomscenario. Zeker als de overgang zich meldt.
Snel in slaap vallen is vaak een punt. Dóórslapen tot het ochtendgloren is meestal een nog groter probleem. Verkwikt opstaan en vol energie aan de nieuwe werkdag beginnen een zeldzaamheid.
Snel in slaap vallen is vaak een punt. Dóórslapen tot het ochtendgloren is meestal een nog groter probleem. Verkwikt opstaan en vol energie aan de nieuwe werkdag beginnen een zeldzaamheid.
Na een paar keer verliggen en omdraaien, realiseer je je dat je ondanks de vermoeidheid, klaarwakker bent. Dat de ene zorgelijke gedachte na de andere zich aan je opdringt alsof ze stuk voor stuk in de categorie ‘urgent’ vallen: Nu af te handelen!
04.00 uur
Als het je dan toch eindelijk lukt de slaap te vatten, blijkt die maar van korte duur te zijn; tegen een uur of 4 ’s nachts lig je opnieuw ongewenst te waken.
Tegen zessen zink je eindelijk weer weg totdat je wakker schrikt van de wekker.
Doemscenario tijdens uitdagende overgangstijd
Dit scenario van de onderbroken nachtrust komt heel veel voor in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar). Eén slecht nachtje, overleef je wel. Twee of drie lukt ook nog. Maar na een week hazenslaapjes ben je geradbraakt en kun je niet meer helder denken.
Je geheugen lijkt aangetast, je concentratievermogen is ook de deur uit en een beetje tegenslag ervaar je als rampzalig.
7 wenken van Klaas Vaak 🙂
Zorg ervoor dat je alle ‘things to do or say’ hebt opgeschreven in een notitieboekje.
Anders zullen je hersenen je ‘reminders’ blijven sturen in de nacht.
Op de een of andere manier stopt je brein daarmee als het weet dat alles keurig genoteerd staat.
Alcohol en koffie beïnvloeden je slaap negatief. De cafeïne in de koffie blijft meer dan 24 uur in je bloed zitten.
Van alcohol val je wel als een blok in slaap, maar als de ‘roes’ voorbij is, word je weer wakker.
Dus laat de alcohol en cafeïne houdende dranken staan en drink slaapverwekkende thee.
Zorg ervoor dat je ruim een uur voordat je gaat slapen niet meer wordt geprikkeld door te veel kunstlicht, televisie, internet, telefoon en wat dies meer zij.
Ga liever wat lezen in een saai boek, zet dromerige muziek op of doe aan mindful stretchen of zelfmassage.
Eet een banaan of een paar plakjes kalkoenfilet voor het slapen gaan.
Die voedingsmiddelen bevatten een bijzonder prettig stofje: triptofaan.
In je lichaam wordt dat omgezet in melatonine, het slaaphormoon.
Gebruik melatonine voordat je naar bed gaat.
In Nederland kun je echter geen producten krijgen die meer dan 3 mg melatonine bevatten. Los daarom een tweede tablet op in een glaasje water en zet dat naast je bed (liefst zodanig dat je geen licht hoeft aan te doen om er een paar slokken van te kunnen nemen).
Of vraag je huisarts om een hogere dosis melatonine en/of slaapmedicatie.
Slaap in een volledig verduisterde kamer. Zet apparaten die op stand-by staan uit. Ze geven licht en dat geeft de hersenen het sein om wakker te worden.
Een lichtgevende wekker draai je ook om, uit het zicht.
Of gebruik een slaapmasker.
De kamer is donker genoeg als je je eigen hand voor je ogen niet kunt zien.
Heb je last van nachtzweten? Zorg dan voor een koele slaapkamer en minimale bedekking.
Leg tevens een (bevroren) koelelement onder je hoofdkussen.
Zodra je wakker wordt van deze nachtelijke opvlieger (=nachtzweten) draai je je kussen om en leg je je hoofd op het koude deel. Zzzzz.
Meer artikelen over de overgang en werken:
Hoe weet je dat je in de overgang bent zonder baarmoeder, eierstokken of met Mirenaspiraal of anticonceptiepil?
Hoe weet je dat je in de overgang bent ~ zonder baarmoeder, eierstokken of met Mirenaspiraal of anticonceptiepil? Een van de meest opvallende tekenen van de menopauze is het uitblijven van de menstruatie. Tijdens de workshops die ik geef binnen bedrijven en...
Pil geen goede keuze om overgangssymptomen tegen te gaan
De pil geen goede keuze tegen overgangssymptomen De meeste vrouwen kiezen ervoor hun overgangsklachten te bestrijden via de reguliere weg. Die begint met een consult bij de huisarts. Die schrijft vaak de anticonceptiepil voor als remedie. De gynaecoloog schrijft vaker...
3 tips voor vrouwelijke managers die van overgangssymptomen af willen
3 tips voor vrouwelijke professionals om het hoofd te bieden tegen de overgang Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, depressieve gedachten en/of afnemend zelfvertrouwen, maken je werk als vrouwelijke professional of ondernemers behoorlijk lastig. Zo...