• Mythe: Er is geen remedie tegen gewichtstoename tijdens overgang

  Geniet jij ook zo van deze zomerse dagen? De neiging om de boel de boel te laten en in de 'genietstand' te gaan, wordt bij mij daardoor wel groter. Bij jou ook? Toch wil ik je op het hart drukken wel veel te (gaan) bewegen. Zelfs als je denkt dat je sowieso voor altijd opgescheept zit met 'overgangskilo's'. Want dat laatste is een mythe.

  Overgang


  De afgelopen periode heb ik weer een aantal workshops Werk en Overgang mogen geven in verschillende bedrijven en organisaties. Het programma draait om hoe je als vrouw in de overgangsleeftijd (40-60 jaar) vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken en oogsten van je kennis en ervaring. Toch stelden ook hier enkele vrouwen de ongewenste gewichtstoename aan de orde.

  Ze zijn ervan overtuigd dat wat ze ook doen of laten, gewichtstoename hun deel zal zijn. Het is echter een mythe dat gewichtstoename tijdens de overgang erbij hoort. Dat je in gewicht toeneemt tijdens de overgang betekent niet dat je daar niets aan kunt doen.

  Oestrogenen


  Enkele kilo’s gewichtstoename tijdens de gehele overgang is alleen maar gunstig voor vrouwen die voorheen wat aan de te slanke kant waren. Zij profiteren van extra gewicht, lees vet, omdat ze daardoor meer oestrogenen gaan produceren.

  Voor vrouwen met een normaal- of overgewicht die tijdens de overgangsjaren aankomen, is gewichtstoename vaak een waarschuwingssignaal, een symptoom van dat er iets aan de hand is.

  Verbruik


  Het lichaam slaat vet op in tijden van overvloed. Wat je eet en drinkt versus je verbruik van die (uiteraard hypergezonde) calorieën is niet in evenwicht, als je in gewicht toeneemt. Daarnaast houdt je lichaam dat vet ook zo lang mogelijk vast, voor tijden van schaarste (die voor de meesten van ons niet komen).

  Ongemerkt


  Tel daarbij op dat je in de loop der jaren minder (gevarieerd) bent gaan bewegen en ongemerkt meer bent gaan consumeren en de oorzaak van ‘onoverkomelijke’ gewichtstoename wordt al zichtbaarder.

  Denk nog eens aan dat sprintje of die reuzensprong van de trap af, uit je jonge jaren. Wat was je toen fit! En zoveel slanker. Omdat je veel meer en gevarieerd bewoog. Toch?

  Trager


  Blijvend iets minder gaan eten en drinken dan je gewend bent, is een optie als je niet méér kunt gaan bewegen. Maar hoe je het ook wendt of keert, je stofwisseling is met de jaren steeds trager geworden en die dalende lijn blijft zich tijdens de overgang gewoon doorzetten. Als je niets verandert.

  Voor een paar weken of maanden een ander regime toepassen, is weinig zinvol omdat het lichaam daarna terugkeert naar hoe het was voor het tijdelijke regime: homeostase heet dat. Het zal het vet dat je bent kwijtgeraakt weer gaan opslaan. Je zult (intensief) bewegen in de rest van je dagelijkse leven moeten opnemen om deze neiging van je lichaam in je voordeel te gebruiken.

  Intensief


  Met meer en vooral ook intensief bewegen (Vergelijkbaar met 20-30 minuten hardlopen) vergoot je de kans op blijvend succes als het gaat om gewichtsbeheersing enorm. Je hele systeem krijgt er een oppepper van. Nou zijn er altijd vrouwen die dit allemaal al toepassen: hen adviseer ik om anders intensief te gaan bewegen dan ze gewend zijn. Gaan powerwalken in plaats van baantjes trekken in het zwembad, bijvoorbeeld.

  Overgangssymptomen


  Meer en intensiever bewegen levert je niet alleen een ideaal gewicht op, ook de extra benefits zijn niet mals. Veel overgangssymptomen verdwijnen daardoor zelfs. Je weert je tegen een slechte lichaamshouding, botontkalking, hart- en vaatziekten, kankers, Alzheimer, kracht- en mobiliteitverlies et cetera.

  Meer en intensiever bewegen bezorgt je ook nog eens een regelmatig terugkerende ‘runnershigh’: een dot endorfine (gelukshormoon) en een optimistische stemming. Je slaapt beter, voelt je fit en vol energie en zelfvertrouwen.

  Meer en intensiever bewegen dus!
  ©️ Saron Petronilia, juli 2018.

  PS: Wat vind jij? Is de werkgever of de vrouw zelf verantwoordelijk voor haar werkplezier en arbeidsproductiviteit? Ik schreef er een blog over, die je hier kunt lezen.

  Delen op:

  Overgang Quiz

  Er komt gelukkig steeds meer informatie over de overgang bij vrouwen, werkgevers en artsen. Het taboe rond deze levensfase wordt naar mijn idee geleidelijk minder. Maar is dat ook zo? Met deze Quiz wil ik graag een steekproef doen naar de kennis in de samenleving over de overgang.

  De OvergangQuiz kost je 2 minuten van je tijd. Je kunt de quiz anoniem doen. Je test je kennis en maakt kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in de mooiste sauna van Nederland.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."