• Gestruikeld over de huisarts

  Gestruikeld over de huisarts

  Ik wil erkenning van mijn huisarts dat hij mij serieus neemt. Bij mijn eerste bezoek kreeg ik antidepressiva en oxazepam mee. Ze liggen beide nog in de kast. Met pijn en moeite heb ik een bloedonderzoek, hartfilmpje gekregen. Zoals bij veel vrouwen was alles goed. Met 49 jaar te jong voor overgang, zegt hij. Pffff, terwijl de vele klachten anders doen voorkomen...

  Dit bericht ontving ik onlangs in de mail. In korte tijd kreeg ik uit verschillende hoeken hetzelfde verhaal: “De huisarts weet niets van de overgang.” Het aantal klachten over de huisarts stapelt zich helaas op. Hieronder nog 5 reacties van huisartsen op vrouwen met klachten die hen onzeker maken over hun gezondheid. Ze denken zelf dat hun kwaaltjes overgangssymptomen zijn.

  Overgang


  Huisarts 2 stond op nadat de patiënte was uitgepraat, liep naar de deur, hield die open en zei lachend: “Nee, mevrouw daar ben u te jong voor.” Uit zijn lichaamstaal maakte ze op dat het consult voorbij was.

  Huisarts 3: “Wat denkt u zelf dat het is”, vroeg die, nadat deze ongeruste vrouw een opsomming van haar symptomen had gedaan. Ook zij noemde de overgang als mogelijkheid. Ook zij kreeg nul op het rekest.

  Menstruatie


  Wel heeft deze arts haar bloed te laten testen op andere mogelijke ‘aandoeningen’. De arts heeft de hormoonspiegels niet laten onderzoeken. Dat had toch geen zin, meende die, want dat kon pas een jaar na de laatste menstruatie... Hetgeen overigens onjuiste informatie is.

  Huisarts


  Huisarts 4: “U kunt nog niet in de overgang zijn want u bent 51. De overgang begint pas als u 52 bent." Waar het op neerkomt is dat veel vrouwen die zich zorgen maken over zichzelf, hun symptomen zó serieus vinden dat ze er zelfs voor naar de huisarts gaan, met een kluitje het riet in worden gestuurd.

  De ongeruste vrouwen komen er niet wijzer vandaan. En dat doet hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun eigen lijf geen goed.

  Generalist


  De huisarts is een generalist die we keihard nodig hebben in de samenleving. Het probleem is dat we deze arts teveel ‘deskundigheid’ op het gebied van de overgang toedichten.

  Voor hem of haar is het niet vanzelfsprekend de diagnose ‘Overgang’ vast te stellen, omdat de arts dat niet heeft geleerd in zijn opleiding. Daar komt overigens een einde aan: ze krijgen binnenkort onder andere een speciale overgangs-kaart. (Lees verder als je invloed wilt uitoefenen.)

  Nieuwsuur


  Tegenwoordig komt er gelukkig steeds meer aandacht voor de overgang. Nu.nl kopte onlangs Opvliegers, vergeetachtig en moe: maak de overgang bespreekbaar op werk.

  De overgang was zelfs onderwerp van gesprek in het Britse parlement, schreef The Guardian. Het televisieprogramma Nieuwsuur kaartte enige tijd eerder het probleem van de kennis bij huisartsen over de overgang aan met Gyneacologe, Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society en Eveline Bakker, voorzitter en oprichter van het kenniscentrum over de overgang, Vuurvrouw.

  Menopauze


  Huisarts 5: Een van mijn klanten vertelde mij dat haar huisarts haar had uitgelegd dat ze als ze een half jaar niet meer menstrueerde ze de menopauze zou ingaan. Dat is onjuiste informatie.

  De menopauze ga je niet IN. Als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, kun je met redelijke zekerheid vaststellen dat je de menopauze voorbij bent. Het woord menopauze betekent dat je (definitief) gestopt bent met menstrueren.

  Hormonale waarden


  Huisarts 6: “Omdat ik er eerlijk gezegd schoon genoeg van heb om mij te voelen zoals ik mij voel, heb ik een paar weken geleden mijn bloed laten testen op bepaalde hormonale waarden” schreef een vrouw in een andere mail.

  “Maar volgens mijn huisarts zou ik niet in de overgang zitten. Erg prettig nieuws om te horen, ware het niet dat ik mijn huisarts niet helemaal vertrouw omdat zij eerder heeft geroepen dat ik tegen de overgang aan zat en dat mijn hormonen ietwat aan de lage kant zouden zijn.”

  Enquête


  Het mag duidelijk zijn. De zorg voor vrouwen in de overgang kan beter.
  Dat vind het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) gelukkig ook. Dit genootschap ontwikkelt wetenschappelijke richtlijnen (NHG-Standaarden). De huidige richtlijn voor de overgang kun je lezen als je op deze link klikt. Deze wordt nu herzien. Het genootschap vraagt daarvoor om input van de vrouwen zelf via deze enquête van Vuurvrouw.

  Welke knelpunten ervaren vrouwen? Hoe beleven vrouwen op dit moment de huisartsenzorg? Wat zijn de positieve en negatieve punten? Denk daarbij onder andere aan de communicatie tussen patiënt en huisarts, de informatie die wordt verstrekt, verwijzingen en voorlichting en de behandeling van overgangsklachten.

  Ontevreden?


  Ben je ontevreden? Dit is je kans om invloed uit te oefenen. Vul de enquête van Vuurvrouw in door op deze link te klikken. Kost je 2 minuten van je tijd. Trouwens, als je wel tevreden bent, is jouw inbreng ook erg welkom.

  Delen.


  Hoe meer vrouwen reageren hoe beter. Je kunt dit bericht delen door op een van de social media buttons te klikken. Alvast heel veel dank.

  Delen op:

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."