• Hoe zwengel je het gesprek over de overgang op de werkvloer aan?

  Veranderend gedrag van een medewerkster 45+ zou een red alert moeten zijn voor iedere leidinggevende.

  Maar het valt niet mee om de overgang en de mogelijke effecten ervan op de werkvloer bij je medewerkster aan te kaarten. Dat komt onder andere doordat vrouwen zelf vaak niet weten wat de meer dan 30 symptomen zijn die met deze levensfase gepaard kunnen gaan. Heel veel vrouwen denken dat je in de overgang komt als je de 50 bent gepasseerd, opvliegers hebt en gestopt bent met menstrueren.

  Stilte


  Als vrouwen wel andere symptomen hebben, labelen ze die niet zomaar als overgangssymptomen. Veelal zal ze zich in stilte zorgen maken over haar eigen gezondheid en welzijn. Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen 45-plus zich afvragen of ze op een burn-out afkoersen, of dat de aftakeling zich heeft ingezet en/of dat ze misschien wel dement aan het worden zijn.

  Ontkennen


  Je riskeert dat een medewerkster van 47 jaar, bijvoorbeeld, direct zal ontkennen dat ze in de overgang is ‘omdat ze daarvoor te jong is’ of zelfs beledigd reageert ‘omdat je haar ouder zou schatten dan ze is’. Naast de ‘onwetende’ medewerkster is er ook nog een groep vrouwen die wel weet dat ze in de overgang is, maar die het belachelijk vindt dat hun baas zich ermee gaat bemoeien. Die ziet de bemoeienis als ongewenste intimiteiten.

  Suggesties


  Hieronder een de eerste 8 suggesties uit mijn boek Alles over werken tijdens de overgang om het ‘moeilijke’ gesprek in goede banen te leiden:

  1. Stel niet uit.


  Wachten tot er zich echt een probleem voordoet, lijdt tot te veel druk en niet zelden tot een onbevredigend gesprek. In je eigen hoofd ben je er dan immers al een tijdje mee bezig en stap je dus nauwelijks open het gesprek in. De kwestie zelf kan ondertussen zelfs zijn verergerd, door bijvoorbeeld meer verzuim van de medewerkster. Als je dan pas het gesprek gaat voeren, loop je het risico dat je het te zwaar aanzet en haar in het harnas jaagt. Vrouwen zijn daarvoor te kwetsbaar op het onderwerp overgang.

  2. Bedenk wat je van haar wilt weten.


  Je wilt steun geven. Je wilt van haar weten of ze geïnformeerd is over de overgang. Of de kans aanwezig is dat ze zich in deze levensfase bevindt. Of ze last heeft van symptomen die haar plezier in werken verminderen. Of ze bereid is samen met jou te onderzoeken hoe haar werkplezier vergroot kan worden.

  3. Beslis of jij de juiste persoon voor haar bent.


  Als je geen prettige open relatie hebt met de betreffende werkneemster, doe je er goed aan het gesprek sowieso te laten doen door een collega. Het is niet gezegd dat alleen vrouwelijke personeelswerkers en hr-medewerksters geschikt zijn voor deze taak. De kernkwaliteit die in dit gesprek bovenal nodig is, is empathie.

  4. Ken je medewerkster.


  Onderzoek welke informatie het bedrijf heeft over deze medewerkster zodat je weet wie je precies voor je hebt.

  5. Maak de intentie van het gesprek duidelijk.


  Wees je ervan bewust dat het uitnodigen voor een gesprek bij je gesprekpartner onmiddellijk een gevoel van ‘op het matje geroepen worden’ kan geven. Tijdens het uitnodigen moet dan ook de intentie ervan duidelijk zijn: Je wilt samen met je medewerkster onderzoeken of zij zich prettig voelt in haar werk, omdat je prettig voelen de beste garantie is voor het leveren van kwaliteit. Het is geen functioneringsgesprek.

  6. Lees je in.


  Vervolgens is het belangrijk zelf voldoende ingelezen te zijn in het onderwerp en een lijstje bij de hand te hebben van de mogelijke symptomen die bij de overgang horen.
  Minder bekende symptomen zijn concentratiegebrek, woordvindingproblemen, snel van slag zijn, afnemend zelfvertrouwen, vermoeidheid, slapeloosheid, spier- en gewrichtsklachten. Het korte lontje en stemmingswisselingen zijn bekender. Een lijst met alle symptomen vind je in Alles over werken tijdens de overgang.

  7. Neem de tijd.


  Spreek van tevoren af hoeveel tijd je in je agenda hebt vrijgemaakt voor dit gesprek. Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek ook aanwezig bent, in de zin van gefocust op de ander, en niet op de klok of andere belangrijke zaken die vandaag ook nog moeten gebeuren.

  8. Ga niet afvinken.


  Uiteraard ga je niet dat lijstje met de medewerkster doornemen. Kies voor een invalshoek/aanleiding waarmee de medewerkster bekend is. Zoals:
  • Oplopend ziekteverzuim.
  • Tegenvallende resultaten, zoals een teruglopende productie of omzet.
  • De (teruglopende) motivatie van de medewerkster.
  • Samenwerking met collega's.
  • Klachten van klanten/ouders/leerlingen.
  • Signalen van overbelasting of van te weinig inzet.
  • Veranderingen in de taakinhoud.
  Je laat haar zelf benoemen waar ze last van heeft. Als de sfeer het toelaat kun je op een gegeven moment wel aangeven dat je overeenkomsten ziet met symptomen van de overgang (als dat inderdaad het geval is) en haar vragen of ze daar zelf aan heeft gedacht.

  Saron Petronilia

  PS: Deze en nog veeeeeeeel meer informatie vind je in mijn jongste boek: Alles over werken tijdens de overgang.

  Delen op:

  Nieuw


  Vanaf nu is mijn boek Alles over werken tijdens de overgang ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via mijn website voor € 9,95.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website. Deze workshop wordt ook in-company gegeven.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op: