• Hoera, huisarts krijgt handleiding hormoontherapie

  “U bent nog geen 51 jaar, dus het is niet de overgang.” “Heeft u geen opvliegers, dan bent u niet in de overgang.” Menige vrouw 45+ wordt door haar huisarts met dergelijke ‘gezaghebbende’ kluitjes het riet in gestuurd. Maar dat gaat nu anno 2017, met zo’n 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen in de overgang, veranderen.

  Gynaecologe Dorenda van Dijken beaamt. “Dat horen wij ook dagelijks.” Van Dijken is de drijvende kracht achter Menopauzekliniek OLVG en de Dutch Menopause Society (DMS). Ze schrijft in het nieuwe leerboek voor gynaecologen het hoofdstuk: Overgang. “Huisartsen zijn er ook niet in opgeleid. We hopen dat ze na de 22ste beter uit de voeten kunnen”, zegt Van Dijken.

  Hormoontherapie


  Op 22 september komt de DMS, op de dag dat die zijn dertigste verjaardag viert, met een handleiding in de vorm van een kaart om dit hiaat over de overgang te vullen. “We kunnen ze niet allemaal de NICE guidelines laten lezen. Die bevat te veel onderwerpen. Deze kaart bevat vooral praktische aanbevelingen bij en kennis over hormoontherapie omdat die de meeste vragen oproept.”

  Horde


  Dat is nieuws! Hoogste tijd, ook. Want als het gaat om zorg bij de overgang, loopt Nederland ver achter op andere Europese landen. “We hebben helaas weinig geregistreerde producten. Op het Europese congres van de Menopause and Andropause Society (EMAS) afgelopen voorjaar werden we met ogen zo groot als schoteltjes aangekeken.”

  Dat achterlopen heeft ook deels te maken met het Nederlandse zorgsysteem. Waar vrouwen in Nederland eerst de horde ‘huisarts’ moeten nemen, kunnen andere Europese vrouwen gewoon direct, onafhankelijk van de ziektekostenverzekeraar, naar de gynaecoloog gaan en krijgen ze dat ook vergoed.

  Overgang


  Van Dijken: “Huisartsen hóéven ook niet te verwijzen, als ze weten wat ze kunnen doen.” Ze wil zelf eigenlijk alleen maar vrouwen die aandoeningen hebben. “Daarvoor moet je iets dieper in de materie van de overgang zitten. Maar de gemiddelde gezonde vrouw in de overgang moet gewoon bij een huisarts terecht kunnen.”

  Expertise


  Nu maar duimen dat de Nederlandse huisarts de kaart op haar of zijn bureau neerlegt. De DMS komt op zijn verjaardag overigens met een hele nieuwe richtlijn over de menopauze. De kaart is er een onderdeel van.

  Overgangssymptomen


  De Nieuwe richtlijn Menopauze 2.0 geeft aan welke weg Nederlandse artsen bij voorkeur moeten bewandelen bij bepaalde (overgangs)symptomen. Het is een aanvulling op de gezaghebbende NICE guidelines.

  Healthy Aging


  Een vernieuwende aanvulling, want het trekt het onderwerp ‘overgang’ in een bredere context: Healty Aging, gezond ouder worden. Dorenda van Dijken: “Ik hoop dat de menopauze in dit bredere verband gunstiger in de aandacht komt van artsen. We weten bijvoorbeeld dat vrouwen die heel erge opvliegers hebben, meer risico lopen op hart- en vaatziekten."

  "Net als vrouwen met een hoge bloeddruk of een groeiachterstand van de baby tijdens hun zwangerschap. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes, hebben meer kans op ouderdomsdiabetes”, besluit Van Dijken. Door deze nieuwe ‘life course approach’ kunnen vrouwen 45+ die medische behandeling nodig hebben, beter worden geholpen.

  Proost! Daar drink ik een bubbeltje op.

  Saron Petronilia

  Boeken


  Op mijn website vind je veel meer informatie over hoe je vol energie en zelfvertrouwen kunt blijven werken, bijvoorbeeld in Alles over werken tijdens de overgang.

  Workshop


  Is een Persoonlijk Overgangs Plan interessant voor jou? Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website. Deze workshop wordt ook in-company gegeven.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Video


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?