• Stressvermindering is het toverwoord in de overgang

  Het lijkt een open deur: Vrouw in overgang verzuimt bij werkstress. Toch is het niet vanzelfsprekend dat de vrouw zelf of haar baas, of als zij zelf de baas is, dat in de gaten heeft. Bovendien is stress ook niet meer wat het geweest is, tijdens de overgang. Het is de hoogste tijd voor stressreductie.

  Overgang


  “Achteraf gezien heb ik waarschijnlijk vrouwen met de diagnose ‘burn-out’ naar huis gestuurd terwijl ze waarschijnlijk last hadden van de overgang”, zegt Danielle Bavelaar in het boek Alles over werken tijdens de overgang. Zij is voormalig bedrijfsarts.

  “Om het op zijn Cruijffiaans te zeggen: ‘Als je ernaar kijkt, zie je het’. Op het moment dat je je ervan bewust bent, ga je het ook zien."

  "Ik wil onze arbeidsdeskundigen ervan bewust maken dat de overgang kan spelen bij het ziekteverzuim.”

  Verzuim


  “Als uit onderzoek blijkt dat bij 1/3 deel van de vrouwen in de overgang het verzuim is gerelateerd aan overgangsklachten, dan hebben we veel te winnen”, vervolgt ze.

  “Niet alleen als het gaat om geld maar ook omdat zo belangrijk is dat mensen aan het werk zijn. Werk zorgt voor een stuk zingeving in je leven."

  "Als ik alleen al kijk naar hoe belangrijk het voor mij zelf is om een bijdrage te leveren aan een maatschappelijke rol, dan gun ik dat iedereen.”

  Stressreductie


  Stress verergert alle overgangssymptomen. Stressvermindering op de werkvloer leidt dan ook tot minder overgangsklachten en dus tot beter functioneren.

  Het is natuurlijk heel verstandig om stress te ontladen met bewegen of stilzitten en niks doen.

  Maar voor werkneemsters in de overgang (40 - 60 jaar) is dat onvoldoende. Er is meer aan de hand.

  Oestrogeen


  Vrouwen kunnen dankzij het vrouwelijke hormoon oestrogeen dat zij produceren doorgaans beter blijven functioneren onder chronische stress dan mannen.

  Haar hormonen beschermen haar en gelukkig hebben ze er een half leven lang bergen van dus blijft heel lang relatief goed met haar gaan; in de zin dat ze niet bezwijken onder aanhoudende stress.

  Tijdens de overgang neemt de productie van dit hormoon echter af en worden vrouwen stressgevoeliger.

  Onbekendheid


  Het lastige is dat de stress hetzelfde blijft. En zelfs erger wordt omdat ze de veranderingen die gepaard gaan met deze levensfase niet herkennen.

  Ze ervaren de veranderingen wel maar weten die door onbekendheid over de overgang niet te duiden.

  Zorgen


  De meeste vrouwen denken dat ze pas in de overgang gaan als ze een jaar of 50 zijn, opvliegers hebben en gestopt zijn met menstrueren.

  Dus maken ze zich zorgen over wat er ‘dan’ in hemelsnaam met ze aan de hand is.

  Zorgen verhogen stress. Wisten ze maar dat het de overgang is en dat ze gemakkelijk iets aan hun symptomen kunnen doen.

  Dement


  De overgang kent meer dan 30 symptomen waarvan de bekendste hierboven zijn genoemd.

  Ook vermoeidheid, concentratiegebrek, vergeetachtigheid en slapeloosheid horen in dat rijtje thuis.

  De symptomen openbaren zich niet alleen lichamelijk maar ook op mentaal, emotioneel en zingevend gebied.

  De onbekendheid ermee kan leiden tot traumatische gedachten zoals: ‘Word ik dement? Straks raak ik mijn baan kwijt omdat ik nier meer op niveau kan functioneren. Mijn toekomstplannen dreigen te mislukken.”

  Dat soort gedachten leidt tot meer stress.

  Omdat de vrouwen voor hun positie vrezen, doen ze wat hen te doen staat: harder werken.

  Trukendoos


  Vrouwen in de overgang verzinnen een hele trukendoos vol bij elkaar om toch het werk waarvoor ze zijn ingehuurd naar behoren te doen.

  Ze hechten zoveel belang aan hun werk dat ze het voor lief nemen dat ze vrije tijd inzetten om te bankhangen, vermoeidheid weg te slapen en stress te ontladen.

  Verzuimen


  Als ze dat niet meer lukt, gaan ze verzuimen. En met verzuimen verdienen ze geen punten bij hun werkgever. Dat weten ze.

  Hun stress neemt toe.

  Veel vrouwen solliciteren in deze levensfase achteruit of ze laten het aankomen op een arbeidsconflict.

  Een hrm-er vertelt in het boek dat een van haar werkneemsters haar excuses had gemaakt.

  Ze had na jaren slecht functioneren ontdekt dat haar stemmingswisselingen te maken hadden met de overgang. Inmiddels waren er al zoveel ‘functioneringsgesprekken’ geweest dat de werkgever al een behoorlijk ‘dossier’ had opgebouwd.

  Daadkracht


  Nog onbekender is dat door de neergang van diezelfde hormonen vrouwen als het ware uit de zorgstand komen.

  Ze zijn niet langer genegen hun bordje vol te laden met zorgtaken. Daar willen ze van af en dat zorgt voor nog meer stress.

  Omdat het hormoon van de daadkracht, testosteron, relatief sterker aanwezig is bij hen, willen ze al hun energie geven aan dat hun werk voor hen zingevend is.

  Gevoeliger


  De schoen wringt.

  Zoals bekend leidt het onderdrukken van onzekerheden en wensen, laat staan erover zwijgen tot een toename van vermoeidheid en stress.

  Dat kan een vrouw in de overgang niet gebruiken want ze is al stressgevoeliger dan voorheen.

  Met openheid over dit onderwerp op de werkvloer is zowel de werkneemster als de werkgever geholpen.

  Zij omdat ze ontdekt wat er met haar aan de hand en daar actie op kan nemen waardoor haar symptomen verminderen of verdwijnen, en ze fluitend haar werk doet.

  Win-win


  De werkgever is er ook mee geholpen omdat die begrijpt wat er aan de hand is en de reikende hand kan uitsteken om onnodig uitval van een loyale, hooggekwalificeerde werkneemster kan voorkomen.

  Openheid zorgt voor een win-win situatie.

  Het voorkomt ook de extra stress bij die bij de werkneemster wordt veroorzaakt door de onwetendheid van haar collega’s over dit fenomeen.

  Die onwetendheid leidt vaak tot onbegrip en flauwe grappen.

  Openheid


  Openheid en kennisuitwisseling werkt in de hand dat vrouwen weer optimaal gaan functioneren.

  Of ze gaan binnen of buiten de organisatie solliciteren naar of worden gevraagd voor functies die passen bij hun ervaring en kennis.

  Onnodige stress verdwijnt, de opvlieger wordt op de koop toe genomen, er worden bergen werk verzet.

  Saron Petronilia

  Dit artikel is eerder gepubliceerd in BG-magazine.

  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Vrouwelijk Leiderschap, Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op: