• Sla werkstress neer met love-to-do-list

  Heb je last van werkstress? Ben je een vrouw tussen de 40 en 60 jaar? Zorg er dan voor dat 80% van je werkzaamheden op je #lovetodolist staat. Als je van de overgang de meest vruchtbare tijd van je werkzame leven wilt maken, heb je dat nodig. Over hoe je #werkstress ombuigt naar #werkplezier.

  Balans


  Bij deze introduceer ik een nieuw woord in het huidige arbeidsjargon: de #lovetodolist. Naar mijn idee is hierin de perfecte balans gevonden tussen het mannelijke ‘to-do-list’ en het vrouwelijke ‘love’. Precies datgene wat werkende vrouwen in de overgang (40 - 60 jaar) nodig hebben om succesvol te blijven werken: het verbinden van hart en hoofd.

  Overgang


  Tijdens de overgang (40 - 60 jaar) nemen de hormonen die vrouwen voorheen veel stressbestendiger maakten dan mannen flink af. Tegelijkertijd krijgen ze te maken met allerlei symptomen variërend van opvliegers, vergeetachtigheid, vermoeidheid, slaapproblemen tot en met hartkloppingen die juist stress oproepen.

  Dat betekent voor vrouwen, die qua kennis en ervaring het punt van hun meesterschap bereiken en de voldoening daarvan zouden kunnen gaan smaken, dat ze uit hun evenwicht worden gebracht omdat ze een dubbele portie stress voor de kiezen krijgen.

  Werkdruk


  En dus zit menig vrouw met haar handen in het haar: het lijkt wel alsof ze de greep op zichzelf en haar werk verliest. Koerst ze op een burn-out af, vraagt ze zichzelf af. De neiging om naar aloude strategieën om met werkdruk en dergelijke om te gaan, is dan voor de hand liggend.

  Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van prioriteitenlijstjes, of aan timemanagement. Of terugplannen van te behalen doelen: ‘over 12 maanden wil ik dat bereikt hebben, over 9 maanden dat, over 6 zus en over 3 maanden zo.’ Compleet uitgewerkt naar to-do-lists voor iedere werkdag in de week.

  Kort lontje


  Dat zijn geen gekke strategieën. Ze gaan echter voorbij aan de veranderingen (lees transformatie) die de werkende vrouw tussen 40 en 60 jaar ondergaat. Onder invloed van afname van bepaalde hormonen werken dit soort strategieën niet meer voor haar. Ze heeft er zelfs last van, hetgeen zich bijvoorbeeld uit in stemmingswisselingen of een kort lontje.

  Hart


  Ze is veel meer geholpen met een #lovetodolist. Een lijst met taken waar haar hart van openspat, waar ze energie van krijgt, waarvoor ze haar bed met een grote sprong uitkomt. 80% van haar werkzaamheden zou op die lijst moeten staan. Zodat er binnen het werk zo min mogelijk stress valt te managen.

  🗝 TIP 1: Onderzoek eens welke werkzaamheden van je huidige functie op je #lovetodolist staan. Bij 80% of meer zit je helemaal op je plek.

  🗝 TIP 2: Maak eens een #lovetodolist van alle werkzaamheden die je zou willen doen - los van je huidige functie.

  Werkplezier


  Met zo’n #lovetodolist krijgt niet het hoofd maar het hart the lead. Het hoofd kan dan aan de slag met het bedenken hoe de wensen van het hart zo effectief mogelijk kunnen worden bewerkstelligd. Deze strategie zorgt voor een snellere en bevredigender route naar #werkplezier in plaats van #werkstress – maar ik ben ervan overtuigd dat dit eigenlijk ook voor mannen en jongere vrouwen geldt.

  Saron Petronilia

  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: