• Saron Petronilia

  Groei dóór in je vrouwelijke leiderschap tijdens de overgang

  De overgang is niet het moment dat alles minder wordt, maar juist hét moment om in je vrouwelijke leiderschap verder te groeien. ~ Saron Petronilia

  Graag snel contact?


  Baal je ervan dat deze pagina van mijn website onder constructie is?

  Net nu je erover denkt in een coachingprogramma van een gespecialiseerde coach te stappen?

  Boek dan hieronder een inzicht-gesprek via Zoom in mijn agenda. (Die blijft slechts een korte periode online :-)).

  Zodra je je hebt aangemeld via mijn agenda, stuur ik je een vragenlijstje.

  Met jouw antwoorden kan ik me goed voorbereiden op ons gesprek. Daar heb jij ook het meeste profijt van.

  Spreken we elkaar snel?

  En ja, het gesprek is de eerste dertig minuten tot eind 2020 kosteloos.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  Alles wat je moet weten over de overgang

  Waardevol


  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Niks vreemds


  Rond mijn 40ste begon mijn overgang: ik kreeg opvliegers. Inmiddels is dat 17 jaar geleden. Er was destijds erg weinig informatie over te vinden.

  Mijn huisarts kon me weinig anders vertellen dan dat ik in de overgang was. Die heeft mij in de loop der tijd antidepressiva en slaappillen aangeboden. Daar ben ik niet op ingegaan. Ik zag die middelen niet als een oplossing, maar als een probleem erbij. Ik ben wel naar een psycholoog geweest.

  Je kunt zo gaan twijfelen aan je geestelijke en lichamelijke vermogens in deze levensfase. Droge huid, reacties van je huid, je weerstand, libido, stemmingswisselingen en noem maar op. Had één persoon me maar gewezen op de effecten van de overgang. Dan was ik veel eerder weer op de been geweest.

  In jouw boek komen de deze onderwerpen gewoon, zonder oordeel, aan bod. (Bekende) vrouwen vertellen over hoe zij de overgang beleven of beleefd hebben. Conclusie: Ik was niet gek aan het worden, of depressief. Er was niks vreemds, niks raars met me aan de hand.

  Dat geeft rust en acceptatie. Ik heb het boek in een ruk, in een nacht tijd, uitgelezen. Hiep hoi, eindelijk antwoord op mijn vragen. (Betty Baur)

  Denk jij

  • dat de overgang begint met opvliegers en het uitblijven van je menstruatie?
  • dat je vergeetachtigheid alleen maar slechter kan worden?
  • dat je gedoemd bent om te veranderen van een kekke meid in een zwetende zuurpruim?
  • dat je huisarts wel raad weet?

  Niets is minder waar.

  De overgang begint bij de meeste vrouwen met hele andere symptomen. Vergeetachtigheid komt daarbij veel voor.

  Het goede nieuws is: overgangssymptomen zijn heel goed te managen.

  Je bent niet bezig met een aftocht maar met de opmars naar je tweede jeugd; je zit in de meest vruchtbare fase van je leven!

  En helaas, je huisarts weet geen raad.
  Die weet zelfs heel erg weinig over de overgang.

  Ontdek het resultaat van ruim zes jaar intensief onderzoek naar de overgang en de ervaringen van vrouwen zoals jij en ik.

  • Ook als je huisarts zegt dat je niet in de overgang bent.
  • Ook als je in de dertig bent.
  • Ook als je nog menstrueert.
  • Ook als je geen opvliegers hebt ervaren.

  Heeft jouw moeder je er op voorbereid?

  De mijne ook niet.

  In plaats daarvan heb ik vrouwen (zoals jij en ik), wetenschappers, artsen, gynaecologen en andere deskundigen de vragen gesteld waarop ik als vrouw in (vermoedelijk) de overgang antwoord wilde hebben.

  Zoals:

  • Wanneer begint de overgang eigenlijk?
  • Hoe kun je die herkennen?
  • Is de overgang het voorportaal van ziekte en aftakeling?
  • Kun je met je voeding de ernst van je symptomen beïnvloeden?
  • Hoe voorkom je dat je dikker wordt?
  • Hoe houd je je seksleven sappig?
  • en nog zoveel meer...

  Wat zeggen andere vrouwen in mijn overgangboek?

  Lulu Wang (schrijver): “Het is geen overgang naar de ouderdom, maar naar de jeugd die ik destijds nooit goed en intens hebt beleefd. Zolang een vrouw leeft, blijft ze vrouw. Het is als een waakvlam die je moet bewaken, want je kunt opbloeien als een mooie bloem.”

  Marjan Sax (politicoloog): “Ik ben meer stuff gaan roken. Ik verbouw nu al jaren mijn eigen wiet. Ik voel me er prettiger bij, veel beter dan bij alcohol. Wiet geeft ook geen kater de volgende morgen.”

  Patricia Steur (fotograaf): _“Een positieve visie maakt het leven een stuk gemakkelijker. Dat heb ik gezien bij de Maori’s. Ik ben dankbaar dat ik die cultuur van binnenuit heb mogen meemaken.

  "Als je ervan uitgaat dat je niet meer meetelt als je ouder wordt, wordt het leven zwaar. Maar verheug je. Na de overgang komt de beste tijd van je leven.”_

  "In dit boek staat 'werkelijk' alles wat je over de overgang wil weten. Ik raad het iedere vrouw boven de 44 aan! Het leest vlot, heerlijk en is met humor geschreven. En hoe gek het wellicht klinkt 't is waarlijk een feelgood boek, waarin naast fijne tips heerlijke oefeningen staan." (Caroline Houthuyse)

  "Ik put kracht uit dit boek, maar duik er ook in om te weten in welke fase ik ben. Voor mij is Alles wat je moet weten over de overgang een bijbel geworden." (Miranda Brinksma)

  "De grote hoeveelheid informatie met behulpzame tips en weetjes maken dit boek tot een standaardwerk." (Susan Pantlin, wetenschappelijk onderzoeker)

  “Voor alle meisjes, vrouwen zou ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ verplicht leesvoer moeten zijn.
 Het is toch niet van deze tijd dat je niet bent voorbereid op deze alles omvattende fase in je leven?” (Carla van Dokkum)

  Dit 262-pagina’s dikke boek steunt je door de veranderingen.

  _“In mijn huisartsenpraktijk zie ik heel vaak vrouwen die verstrikt zijn geraakt in de vele klachten en symptomen die met de overgang gepaard gaan. Het is vooral de hoeveelheid klachten die zorgt dat ze het spoor bijster raken en niet goed helder hebben wat er aan de hand is.

  "Dit boek helpt enorm deze veelheid op de juiste manier te interpreteren en daardoor een plaats te geven.”_ (Paul Zandvliet)

  Kennis is macht. Als je weet wat de overgang met je doet, kun je daarop inspelen. Dit boek staat vol waardevolle informatie en leuke tips die je als vrouw kunt gebruiken om de overgang ‘te lijf’ te gaan.” (Marjan Marinissen)

  “Al is de overgang als term een bekend fenomeen, veel vrouwen weten niet precies wat het inhoudt en hoe je het beste met je klachten kunt omgaan. Ik raad mijn cliënten met overgangssymptomen dit boek met plezier aan.” (Debbie Been, GZ-Psycholoog/Cognitief Gedragstherapeut.)

  “Een boek dat verschillende zaken oplevert: een glimlach, herkenning, een hartelijke en diepe lach, en kennis die ik kan gebruiken als staf maatschappelijk werk bij een landelijke Arbodienst, maar ook als vrouw die voor de overgang staat!” (Joyce Neijenhuis)

  “Vrouwen blijken grote behoefte te hebben aan kennis, maar dit moet dan wel compact zijn en toepasbaar. Dit boek voldoet hier aan en is echt een aanrader voor de vrouw die op zoek is naar concrete praktische informatie en herkenning.” (Catherine van Heest, directeur Care for Women.)

  Delen op:

  Alles over werken tijdens de overgang

  Alles over werken tijdens de overgang

  Alles over werken tijdens de overgang, met succes je loopbaan vervolgen na je 45ste, helpt je je overgangssymptomen de baas te worden zodat je werk er niet onder lijdt. Het helpt je ook te bepalen hoe je je werkzame leven de komende 15 tot 20 jaar wilt inrichten.

  Presteren


  Naast nuchtere informatie, tips en strategieën bevat dit boek een groot aantal interviews met vrouwen als Greet Prins, voorzitter Raad van Bestuur Philadelphia, Alet Klarenbeek, voormalig directielid van WOMEN Inc., Ingeborg Beugel, documentairemaakster en vrouwenarts Barbara Havenith van de Vrouwenpoli Boxmeer. Lees hoe zij op niveau bleven presteren tijdens deze uitdagende levensfase.

  HRM-ers over overgang


  Voor het boek zijn ook werkgevers, personeelswerkers en HRM-ers geïnterviewd. Onderzoek heeft uitgewezen dat zo'n 40 procent van het verzuim van vrouwen in deze levensfase te maken heeft met overgangssymptomen.

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Interview over Alles over werken tijdens de overgang

  Delen op:

  Saron Petronilia

  De overgang is niet het moment dat alles minder wordt, maar juist hét moment om in je vrouwelijke leiderschap verder te groeien. ~ Saron Petronilia

  Wie ben ik?


  Ik ben Saron Petronilia (1961), vrouw, moeder, coach, trainer, spreker, auteur, voormalig cultuurjournalist en nog zoveel meer. Ik voel heerlijk fit en vitaal, en helemaal in flow in mijn werk. Bevlogen door de kracht van de overgang.

  Flink dal


  Dat is niet altijd zo geweest. Ik ben tijdens mijn eigen overgang door een flink dal gegaan, inclusief depressies en gebrek aan zelfwaardering. Het feit dat ik veel van de overgang afwist, onder andere door het schrijven van Alles wat je moet weten over de overgang, heeft me daarvoor niet kunnen behoeden. Weten is nog anders dan kennis toepassen.

  Methode


  Mijn weg uit het dal is de basis geworden van mijn aanpak om werkende vrouwen (40-60 jaar) bij te staan die last hebben van overgangssymptomen én de greep op hun carrière willen herpakken.

  De vrouw in de overgang is als een roos in volle bloei. Niet in de knop. Niet geloken. Nee, een roos in volle bloei. ~ Saron Petronilia

  Wie is mijn ideale klant?


  Je bent een vrouwelijke manager (40 - 60 ) jaar, met een hectische baan. Je loopt vast in je werk. Je bent naar mij op zoek als je een spiegel voorgehouden wilt krijgen door een gespecialiseerde coach èn ervaringsdeskundige. Je bent er aan toe om stappen te zetten, knopen door te hakken.

  Lachen


  We gaan een echte samenwerking aan. Ik zet mijn talenten in om het beste uit jou te halen. Jij zet voor jou spannende stappen. Ondertussen lossen we belemmerende overgangssymptomen op. Oh, en we gaan ook zeker lachen, want jij en ik houden van humor.

  Is dat interessant voor jou of jouw bedrijf?


  Boek een inspiratiegesprek in mijn agenda. Dan kun je me al je vragen stellen.

  Oogsten


  “De overgang is bedoeld als oogsttijd. De overgang is niet het moment dat alles minder wordt, maar juist hét moment om in je vrouwelijke leiderschap verder te groeien. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Verbijsterd over zwijgen op de werkvloer over de overgang

  “In eerste instantie wist ik helemaal niet dat ik in de overgang was. Want wie weet nou dat je al jáááren voor je allerlaatste menstruatie in de overgang komt? Verreweg de meeste vrouwen hebben geen idee, en ik had dus ook geen flauw benul.”

  Ingeborg Beugel, Nederlands journalist en programmamaker, bekend van haar documentaire ‘Uitgebloe(i)d?’, vertelt over hoe het haar lukte te blijven doorwerken op niveau tijdens haar eigen overgang.

  Antidepressiva


  “Rond mijn 41ste was ik verdrietig en depressief”, begint Ingeborg Beugel. “Dat paste helemaal niet bij mij. Ik kreeg last van concentratieproblemen en het allerergste: slapeloosheid. Terwijl je me altijd ergens rechtop kon neerzetten; ik sliep overal zonder problemen. Overdag was ik doodmoe. De huisarts verklaarde me overspannen en schreef me antidepressiva voor.

  Huilen


  “Mijn laatste menstruatie had ik op mijn 46ste. Toen pas dacht ik: “Ik zit in de menopauze.” Maar ik wist helemaal niet wat dat betekende. Dat daar depressies of slapeloosheid bij kunnen horen. Zoals de meeste vrouwen kwam ik er dus veel te laat achter wat mij ‘mankeerde’.

  Menopauze


  “Toen ik weer eens zat uit te huilen bij mijn Griekse buurvrouw reageerde zij: “Schat, dat hoort gewoon bij de menopauze.” Het onderwerp ‘overgang’ is daar simpelweg onderdeel van de volkscultuur. Vervolgens ben ik erover gaan lezen, vielen de schellen van mijn ogen en de puzzelstukjes op hun plaats. Ik vond het zo belangrijk, dat ik er uiteindelijk een documentaire over heb gemaakt: Uitgebloe(i)d?

  Werkvloer


  “Ik was verbijsterd over hoe er op de werkvloer vooral over dit onderwerp werd gezwegen. Bij de IKON, waarvoor ik 8 jaar in vaste dienst documentaires heb gemaakt, werkten in die tijd veel vrouwen die in de overgang waren, vóórdat ik zelf in de overgang kwam. Ik vond ze soms op het toilet waar ze dan zachtjes met elkaar over hun menopauze fluisterden.

  Onuitstaanbaar


  “Het viel mij op tijdens redactievergaderingen dat dames ineens huilend wegvlogen en met de deuren gingen slaan. Deze vrouwen vond ik dan jankend op de plee. Ik moest met producers samenwerken die ook ouder waren dan ik en ik vond die dames dikwijls onuitstaanbaar chagrijnig. Nooit heb ik gedacht: “Dit gaat ook met mij gebeuren”. Dus toen het mij uiteraard ook overkwam, associeerde ik dat in eerste instantie helemaal niet met bovengenoemde voorvallen.

  Powerpakje


  “Ik ging gewoon door met filmen. Ik zat in interviews met ministers - hij in pak en ik in mijn powerpakje - en zag zo’n man ineens heel raar naar me kijken omdat er zweetdruppels op mijn vragenlijstje vielen. Even stoppen, riep ik dan, ik heb een opvlieger - terwijl ik niet eens wist wat dat was - en pakte mijn waaier tevoorschijn.

  “Er waren mensen die er heel gegeneerd op reageerden maar in 80% van de gevallen werd het met een grap en een grol opgepakt en deed de cameraploeg (meestal mannen) er heel normaal over, en zo’n minister of andere bobo ook.

  Uitlaatklep


  “Mijn werk was mijn uitlaatklep, daar klampte ik me aan vast. De rest van mijn leven vond ik destijds verschrikkelijk. Ik was op het toppunt van mijn ambachtelijkheid (dat ben ik nog steeds) –en besloot me te focussen op wat ik kón, zodat het menopauze-gebeuren niet van mij zou afpakken waarvoor ik jarenlang zó hard gewerkt had.

  Slapeloosheid


  “Mijn slapeloosheid loste ik op door bijvoorbeeld ’s middags te gaan slapen. Als ik ’s nachts niet kon slapen, ging ik lezen of series kijken. Ik heb echt alle series die je maar kunt bedenken, gezien. En dan zeker 2 keer. Ook gewoon 6 afleveringen achter elkaar. Om maar niet te gaan liggen malen. Ik denk dat vrouwen in de overgang die een vrij beroep hebben, er veel beter doorheen gaan dan vrouwen in een vaste baan die veel minder makkelijk hun eigen tijd kunnen indelen.

  Stomme verbazing


  “Mijn concentratieproblemen ging ik te lijf door overal to-do-lijstjes op te hangen. Kon ik vroeger heel goed: multitasken. Maar dat was zomaar opeens voorbij. Dat was ook leerzaam. Als eigenwijze en veel te perfectionistische programmamaker was ik eraan gewend om een ploeg bijna eendimensionaal te leiden. Ik kon heel moeilijk, nou ja, eigenlijk gewoon niet, delegeren. Door de overgang móest ik wel leren dingen aan anderen over te laten, minder obsessief te zijn, los te laten. De overgang gaat ook heel erg over loslaten.

  Loutering


  “Dat is een loutering, en ook wel een verbetering van je karakter. Het bevordert het teamgevoel. Het is natuurlijk heel vervelend om voor een chef te moeten werken die niks aan een ander overlaat. Tot mijn stomme verbazing merkte ik dat ik op ze kon vertrouwen, want ze deden het hartstikke goed.

  Geheim


  “Ik hield het wel een beetje geheim, natuurlijk. In het begin was het echt een soort spitsroedelopen. Ik was natuurlijk bang dat ik minder werd. Maar na een periode van verwarring, kan ik concluderen dat ik beter ben geworden, een beter mens, een betere projectleider. Naast lijstjes maken, en delegeren moest ik ook veel meer anticiperen.

  Kwaliteitsverbetering


  "Ik vertrok vroeger altijd op het laatste moment en dan kwam ik vijf minuten te laat. Dat kon niet meer, want ik vergat van alles – en moest dan weer terug - dus zou ik zeker een half uur te laat komen. Nu neem ik een marge van een uur, kom ik op tijd aan, en drink ik rustig een kopje koffie wat voorheen nooit kon. Dat heeft een kwaliteitsverbetering van mijn leven veroorzaakt.

  Laagjestijd


  “En ik heb me gespecialiseerd in ‘kleden-in –laagjes’. Een nadeel is wel dat je soms vergeet dat je iets hebt uitgetrokken. Dus in mijn laagjestijd ben ik heel wat truitjes, vestjes en sjaals verloren. Mijn stemmingswisselingen reguleerde ik door te gaan sporten. Soms stond ik razend, met stoom uit mijn oren, in de sportschool mijn boosheid af te reageren of was ik jankend aan het spinnen (fietstraining red.).

  Uitzondering


  “Toen ik de film maakte, heb ik er braaf van alles in gestopt dat deskundigen zoals jij mij vertelden, ook al begreep ik er niets van. Bijvoorbeeld: ‘Tijdens de overgang kan er onverwerkt verdriet van lang geleden naar boven komen’. Nou, kon wel waar zijn, maar dat ervoer ik zelf helemaal niet zo. Dan was ik maar ik een uitzondering, besloot ik.

  “Wat dat betreft is de film te vroeg uitgezonden. Pas ná de film kwam ik er dankzij een goede psycholoog achter dat ik als kind al behoorlijk onder narcistisch misbruik had geleden. Alweer: ik had géén idee. Ik wist destijds simpelweg niet waardoor ik me zo ongelukkig voelde. Als gevolg van deze vorm van geestelijke mishandeling is er in mijn emotionele ontwikkeling het een en ander beslist niet goed gegaan.

  Zo werd ik voortdurend verliefd op mannen met dezelfde persoonlijkheidsstoornis. Ik bleef de horror uit mijn jeugd herhalen, zonder dat ik mij daarvan bewust was. Daar liep ik op mijn 54ste keihard tegenaan. Godzijdank. Want nu snap ik het. Als je de kans grijpt die de overgang je biedt, is het naast de onherroepelijke aftakeling van je lijf, een evenzo onherroepelijke verrijking van je psyche – en je hart.

  Verwerking


  “Nu ben ik bezig met De Verwerking. Het is als een ‘reset’ van mijn emotionele bedrading. Dat is het cadeau. Ik heb decennia rondgelopen met niet kunnen begrijpen, niet kunnen verwerken, niet kunnen loslaten. Ik had nooit rust. Mensen zeiden tegen me: ‘je hebt rust nodig’. Maar ik wist bij god niet wat dat was.

  “Nu wel. Het verwerken geeft ook stabiliteit en zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen, ik dacht dat ik het nooit zou krijgen. Ik was die vrouw met die grote bek. Maar van binnen… oehoeh… Ángst. Ik dacht altijd: “Ze zien straks wie ik echt ben, een lullig, schijterig, doodsbang en breekbaar vogeltje, dan val ik door de mand.” Dat gevoel heb ik niet meer.

  Kapitaalvernietiging


  “De meeste vrouwen zijn op de top van hun kunnen als ze de overgang in gaan. Het is een ongelooflijke kapitaalvernietiging als ze worden uitgerangeerd. En het is ook doodzonde als vrouwen zichzelf weg rangeren. Hun toegevoegde waarde is enorm omdat ze op deze leeftijd - net als mannen van 45-60 - echt kunnen léveren. De maatschappij kan de vruchten plukken van al die jaren dat ze daar naartoe hebben gewerkt.

  “Ik denk ook dat onze actieve aanwezigheid in en deelname aan de samenleving in het algemeen bijdraagt aan het verkrijgen van meer ‘empathie voor de medemens’. Het groeiende gebrek daaraan vind ik een groot gemis van deze Zeitgeist. Het woord slachtoffer is een vies woord, een scheldwoord.

  "Je mag tegenwoordig nergens meer slachtoffer van zijn, alleen van oorlogsgeweld en verkrachting, en dan nóg. Er is heel weinig empathie voor andere, zwakkere mensen, en andere zwakkere landen. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat vrouwen in de overgang ‘zwak’ zijn, no way. Je kwetsbaar dúrven opstellen, gebaseerd op reëel zelfvertrouwen, dát is pas kracht.

  Arm


  “Vrouwen die een zweetaanval of een huilbui krijgen, hebben behalve vakkundige begeleiding en soms ook hormonen, dikwijls niet meer nodig dan een arm om zich heen. Die arm ontbreekt tegenwoordig. Op zovéél niveaus. Als vrouwen durven te vragen naar die arm, als het taboe rondom de overgang nou eens écht wordt doorbroken, bevordert dat ongetwijfeld ‘meer compassie in het algemeen’, en dus ook voor anderen in de samenleving en op deze wereldbol.

  Ben jij in de overgang?

  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  Bovenstaand interview komt uit mijn boek ‘Alles over werken tijdens overgang’.

  Hier kun je ‘Uitgebloe(i)d bekijken.

  Ingeborg Beugel (1960) is Nederlands televisieprogrammamaker. Ze was correspondent op de Balkan, met standplaats Athene; ze was verslaggever bij het actualiteitenprogramma Netwerk en vervolgens programmamaker bij de IKON. Haar documentaire ‘Dear Europe’ over Guineese jongens die als verstekelingen doodvroren in de wielkasten van een vliegtuig, werd bekroond met een Golden Gate Award. Beugel was de enige journalist die contact kreeg met Laetitia Delhez, slachtoffer van Marc Dutroux, over wie zij een reportage maakte in 2001. In 2014 maakte ze een documentaire over de overgang met als titel ‘Uitgebloe(i)d?’.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."