• Durf jij origineel te zijn?

  Had ik het advies van mijn welwillende mentoren ter harte genomen, dan zou ik bovenstaande foto nooit hebben laten zien. Mensen zouden mij niet serieus nemen, voorspelden zij, en schudden daarbij meewarig hun hoofd. Na vele slapeloze nachten sloeg ik het advies in de wind en liet ik mijn mentoren los. Ik wilde liever stralend falen dan aan de leiband van de degelijkheid lopen. De overgang was mijn leerschool.

  ‘Zo neem je voorgoed afscheid van de overgang’, kopte Algemeen Dagblad onlangs een artikel over hormoongebruik tijdens de overgang. Hopelijk begrijp je dat je met een pil of pleister geen afscheid kunt nemen van de overgang. Het gaat in dat artikel dan ook om het onderdrukken van bepaalde overgangssymptomen zoals opvliegers en depressieve gevoelens met hormonen.

  Overgangssymptomen


  Hormoongebruik is voor velen minder schadelijk dan een dagelijks goed glas wijn. Ik ben er dan ook geen tegenstander van. Maar waar het artikel aan voorbijgaat, is dat de overgang veel meer is dan een ongemakkelijk gevolg van de laatste stuiptrekkingen van de eierstokken. De overgang is een transformatieproces, vergelijkbaar met de puberteit, waarbij naast lichamelijke, emotionele, mentale en spirituele veranderingen in het spel zijn. Als je die wilt managen, zul je de roep van de overgang moeten volgen, te weten: “Durf origineel te zijn!”

  Hekel


  Het is namelijk helemaal niet de bedoeling dat je tijdens de overgang dezelfde blijft, dat je voor- en na foto’s als het ware identiek zijn. Het is de bedoeling dat je verandert, je originele nieuwe zelf wordt. En dat is lastig, want de mens schuwt van nature verandering. We hebben er een hekel aan. Verandering haalt ons uit onze baan, verandering kost energie. We hebben liever het karrenspoor en de automatische piloot.

  Vertrouwd


  “Ik wil weer mijn oude vertrouwde zelf zijn”, zeggen veel vrouwen. Dat verlangen wordt voor een flink deel gemotiveerd door de reacties van de omgeving op hun symptomen. Neem bijvoorbeeld het korte lontje, een vermaledijd symptoom van de overgang. Veel vrouwen schamen zich ervoor. Ze blijken niet langer hun tong te kunnen afbijten, hun mening te kunnen inslikken, hun ergernis te kunnen verkroppen. Ze hebben er last van omdat ze hierdoor niet meer aardig worden gevonden.

  Als de omgeving haar zou aanmoedigen en bewonderend zou luisteren naar haar uitbarsting, zou iedere vrouw in de overgangsleeftijd (en jonger) overal ter wereld zichzelf een kort lontje toewensen. Want, de vrouwen met het korte lontje erkennen desgevraagd dat ze ‘hun waarheid’ spreken als ze uit hun slof schieten. Dat ze dan echt eerlijk zijn..(ook al kan er heus wel iets aan de formulering worden gedaan).

  Met andere woorden, ook al zijn vrouwen die ontploffen op dat moment origineel, ze willen die verandering niet. Ze willen liever het vermogen terug waarmee ze voorheen de eigen emoties onder controle konden houden: zelfbeheersing. Zodat ze kunnen beantwoorden aan het beeld (van die lieve aardige mevrouw) dat de omgeving liever van hen ziet.

  Eindeloos gekwetter


  Er is dus best lef nodig om het korte lontje te omarmen. Om dat te bereiken moeten vrouwen hun eigen, vaak turbulente, emoties serieus gaan nemen. En dat is nogal wat. Want dat betekent dat vrouwen meer egoïstisch moeten zijn, een eigenschap waar we over het algemeen van rillen, zelfs schande van spreken.

  Weerzinwekkend


  Maar het weerzinwekkende korte lontje dat ons ‘overvalt’ in deze levensfase is lang nog niet alles. Er is meer ‘nieuw’ gedrag dat in sociaal opzicht te wensen overlaat. Neem het luisteren naar protserige verhalen of eindeloos gekwetter over he-le-maal niks. Dat trek je niet meer als je zorghormonen je aan het verlaten zijn. Daar kun je het geduld en de energie niet meer voor opbrengen. Daar draaien je ogen van weg.

  Het zijn maar enkele van de vele veranderingen die we ondergaan. De roep van de overgang om origineel te durven zijn, horen de meeste vrouwen in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar) ook wel, maar ze verstaan hem in eerste instantie niet. Er is ook niemand die ons vertelt dat geïrriteerdheid, desinteresse, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, spier- en gewrichtspijnen, hoofdpijn, vermoeidheid, afnemend zelfvertrouwen en wat dies meer zij, signalen zijn die ons vertellen dat het transformatieproces is begonnen. En dat er bloei, energie, kracht en wijsheid lonkt.

  Delen op:

  Depressie


  We denken dat de grond onder onze voeten wegvalt. Door overgangssymptomen om die reden te verbloemen, te negeren of af te plakken met pleisters, nemen werkende vrouwen echter een groot risico. We worden bij bosjes burn-out verklaard of solliciteren naar banen die we helemaal niet ambiëren, maar waarvan we denken de taken gemakkelijk aan te kunnen. Of we blijven tussen de verzuimdagen door ploeteren totdat de stress uit onze poriën spuit en we onze vermoeidheid niet meer krijgen bijgeslapen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelf ben ik keihard tegen een flinke depressie aangelopen.

  Levensgeluk


  We komen vaak pas in actie als het al bijna te laat is. Als we voelen dat het echt de verkeerde kant op gaat met ons ‘levensgeluk’; de heftigheid van overgangssymptomen toeneemt met diepe vermoeidheid, slapeloosheid, onrustige nachten, opzien tegen de dag, uitstelgedrag et cetera. Pas dan gaan we op zoek naar hulp.

  Behoeften


  Inmiddels heb ik heel veel werkende vrouwen in de overgangsleeftijd gesproken, geïnterviewd, gecoacht of getraind. We gaan bijna allemaal hetzelfde proces door. Alsof we stuk voor stuk het wiel zelf moeten uitvinden. Steek in hemelsnaam iets op van mij, of zo je wilt: van de vele vrouwen die je voorgingen. Durf origineel te zijn. Hoe sneller je jezelf en je behoeften serieus gaat nemen – je symptomen vertellen je waar je op moet letten - des te sneller heb jij je (werk)leven weer op de rit.
  Saron Petronilia 2019

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Hoe overleef ik de hitte? 7 tips om je opvliegers de baas te zijn.

  Hoe overleef ik de hitte? 7 tips om je opvliegers de baas te zijn.

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  Het lijkt wel of de zomerse temperaturen (overdag èn ’s nachts) ze opwekt! Opvliegers. Ze zijn een van de bekendste symptomen van de overgang. Ze hebben wereldfaam. En zijn vaak aanleiding voor veel ongemak en flauwe grappen. Er is overigens nog een variant op de hitteaanval, namelijk het plotseling koud hebben.

  Tijdens een opvlieger krijg je het over het algemeen heet. Je hoofd, hals en borst kleuren rood omdat de bloedvaten onder je huid wijd open gaan staan. Ook begin je te transpireren. Soms loopt het water in straaltjes over je gezicht. Je hartslag kan versnellen. Het bloed gaat sneller stromen. Sommige vrouwen ervaren het als een prettig verwarmend roesje, anderen worden er onpasselijk van en zijn er volledig door in beslag genomen.

  Wat kun je doen om je opvliegers de baas te blijven? Hier 7 TIPS!

  TIP 1.


  Let eens op of het gebruik van suiker, pittig gekruid eten en cafeïne houdende en alcoholische dranken bij jou opvliegers aanwakkert. Als dat het geval is, weet je wat je te doen staat: minderen of stoppen met het consumeren van deze dranken en voeding.

  TIP 2.


  Drink zoveel mogelijk kristalhelder water. Zo eenvoudig en toch o, zo belangrijk. Zeker als je last hebt van opvliegers en nachtzweten (opvliegers tijdens je slaap).

  Water helpt je ook om hoofdpijn en vermoeidheid te verzachten. Als je je vochtbalans op peil houdt, functioneren jij en je lichaamsthermostaat beter. Dus drink regelmatig een glas water (en zet een mooie karaf water op je bureau).

  TIP 3.


  Draag kleding in laagjes, zodat je desgewenst iets uit of aan kunt trekken. Zijden en polyester blouses zijn een no go area. Zijde heeft de naam veel vocht op te nemen. Dat is natuurlijk een mooie eigenschap.

  Maar op een gegeven moment ga je zo’n zweetaanval toch zien – zo in de buurt van de oksels, de borsten en de navel. Weg is de glamour van zijde. Polyester neemt juist geen vocht op. Deze kunststof lokt transpireren uit.

  Ook dat kekke leren jasje kun je om die reden beter in de kast laten hangen.

  TIP 4.


  Zeker in een kantoortuin kunnen opvliegers storend zijn en die zelfs verergeren. Zorg ervoor dat je de temperatuur kunt regelen, eventueel een raam kunt openzetten of een ventilator bij de hand hebt. Een waaier voor het geval dat dit allemaal niet mogelijk is. Wapperen met een collegeblok werkt trouwens ook.

  TIP 5.


  Zorg voor tissues op je bureau of een pakje papieren zakdoekjes in je tas. ‘Vochtige’ calamiteiten kun je dan eenvoudig oplossen. Zet desnoods een rol toilet- of huishoudpapier onder handbereik. Je wilt toch niet dat het zweet over je gezicht parelt en je niets voorhanden hebt om dit overtollige vocht snel en gemakkelijk weg te nemen?

  TIP 6.


  Opvliegers tijdens zakelijke bijeenkomsten, onderhandelingen, presentaties en vergaderingen roepen veelal extra stress op. Maar de eerste klap is een daalder waard.

  Als je op het punt staat het woord te nemen - het spannendste moment – gun jezelf dan een adempauze van enkele tellen. Dat lijkt voor jou misschien heel lang, maar voor je gehoor is het een verademing. De adempauze geeft je zelfs een rustige, zelfverzekerde en geconcentreerde uitstraling.

  Mocht je toch een opvlieger krijgen, vertel dat dan. Dat voorkomt de extra stress die gepaard gaat met het gekunsteld wegmoffelen van de hitteaanval die voor de anderen gewoon zichtbaar is.

  TIP 7.


  Onder alle omstandigheden is het slim om een opvlieger rustig op te vangen en uit te zitten. Neem een slok van een koele drank – die remt de hitteaanval enigszins – en adem lekker door naar je buik. Je verzetten, verergert de opvlieger alleen maar.

  Veel succes!
  Saron Petronilia

  PS: Bovenstaande tips komen uit mijn boek 'Alles over werken tijdens de overgang'. Ben je tussen de 40 en 60 jaar en wil je vol zelfvertrouwen en energie blijven werken, informeer je dan eens over de overgang. Ik schreef er 2 boeken over.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Vergeet je verstand. Volg je intuïtie!

  Het overkomt je in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar). Je hebt je topvorm bereikt, qua kennis en kunde, en dan trekt er vrij plotseling een soort mist op in je hoofd.

  Ineens kun je niet meer op woorden komen die je jaar in jaar uit vrijwel dagelijks hebt gebruikt. Namen van collega’s ontschieten je, poef weg. Afspraken blijk je ook compleet te kunnen vergeten. Soms zelfs kort nadat je ze hebt gemaakt.

  Alzheimer


  Meer dan je lief is, sta je met een mond vol tanden. Je vraagt je af of je jezelf hebt betrapt op de eerste tekenen van Alzheimer. De kans daarop is echter niet zo heel erg groot. In Nederland zijn ongeveer 12.000 mensen met dementie jonger dan 65 jaar. Twijfel je serieus of je dement aan het worden bent, doe dan de alzheimertest.

  Er is natuurlijk wel iets anders aan de hand: de dans der hormonen!

  Je hersenen transformeren tijdens de overgangsjaren (40 - 60 jaar). Zoals het puberbrein een veranderend brein is van een kind dat transformeert naar een jong volwassene, zo heb jij nu een menobrein.

  Overgang


  Je hersenen krijgen minder vrouwelijke hormonen toegediend en zijn daardoor in verandering. Verbouwingswerkzaamheden noem ik het, die soms verontrustend en soms zelfs beangstigend zijn. Ze roepen flinke stress op.

  Het lastige is dat je in de overgangsjaren sowieso stressgevoeliger bent dan voorheen. Dat herken je misschien ook? En stress verergert symptomen als vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Vlek op vlek…

  Adem


  Dus houd de stress buiten de deur. Makkelijk gezegd natuurlijk. Plan tenminste enkele momenten in de dag om rustig en diep te gaan zitten ademen. Schrijf deze opdracht op een geeltje en hang die op je beeldscherm of zet die in je app herinneringen.

  Regelmatig de tijd nemen om rustig door te ademen kalmeert de alarmcircuits in de hersenen. Daardoor kun je beter nadenken.

  Menobrein


  En toch kun je je menobrein ook zien als een cadeautje. Of noem het een uitnodiging. Of wake-up call. Je kunt het uitvallen van je ‘geheugen als een olifant’ namelijk ook zien als een signaal van je innerlijk.

  Misschien is het niet langer aan jou om alles van iedereen te onthouden alsof dat de normaalste zaak van de wereld is. Van wat je collega’s al dan niet in de koffie drinken, wanneer en hoe hun functioneringsgesprek is verlopen, hun verjaardagen en die van hun kinderen tot en met welke (sport)kleding wel en niet in de was zit van je eigen kinderen en partner, en, en, enzovoort.

  Energievreters


  Zou dat kunnen? Zou je innerlijk je hierop attent willen maken? Dat dat niet langer aan jou is? Hetzelfde geldt voor concentratieproblemen. Is het mogelijk dat de taken die je ooit op je hebt genomen, in je huidige functie, niet allemaal meer bij je passen? Of steeds minder goed bij je passen? Dat ze je niet langer energie geven, maar ze je energie opvreten? Dat je je er, diep van binnen, niet meer op wilt concentreren?

  Heb je last van je hoofd? Of heeft je hoofd last van jou?

  Intuïtie


  Je rationele vermogen laat jou, in mijn optiek, tijdelijk in de steek zodat je je kunt richten op het versterken van een ander instrument dat je bezit: je intuïtie. Die wordt namelijk steeds krachtiger naarmate je ouder wordt. Ook dat heb je vast wel gemerkt?

  Dat is eigenlijk ook logisch. Je intuïtie is, onder andere, gestoeld op al je (levens- en werk-) ervaringen, kennis én ervaringskennis. Je kunt je intuïtie zien als je innerlijke computer die, op de achtergrond, allerlei berekeningen maakt en op een gegeven moment de uitslag van al die calculaties ophoest. Ons diepere ‘weten’ laat steeds meer van zich horen omdat er simpelweg ook steeds meer ‘op te hoesten’ valt.

  Misschien betrap je jezelf vaker op gedachten als ‘Ik wist het eigenlijk al’?

  Analytisch


  Helaas zijn we niet gewend onze intuïtie serieus te nemen. Soms hebben we die letterlijk weggewuifd als onzinnig. We hebben vaak meer vertrouwen gesteld in onze analytische kant, en die kant tot grote hoogte ontwikkeld. (Logisch dat het beangstigend is als dat je door de vingers lijkt te glippen.)

  Het kost dan ook tijd en oefening om je ingevingen, gutfeeling of onberedeneerbare erupties te vertrouwen en te volgen. Begin daarom altijd klein (zoals je ook zou doen bij het aanleren van iedere andere nieuwe vaardigheid).

  Succeservaringen


  Je geeft je innerlijk weten de ruimte als je eerst een tijdje rustig doorademt, het liefst met gesloten ogen. Stel jezelf een vraag als je je kalm en sereen voelt. Het eerste antwoord dat in je opkomt, is meestal goed. Neem eens een risicootje en volg je ingeving. Zodra je er succeservaringen mee hebt opgedaan, word je vanzelf zekerder van je zaak.

  De overgangsjaren zijn bedoeld om tot volle bloei te komen. Tegen de tijd dat we onze intuïtie ruim baan durven geven en onze intellectuele vermogens weer terug komen (ja, die komen weer terug), zijn we daadkrachtiger, wijzer en kalmer dan ooit te voren.

  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid

  Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid

  “Ik wist niet dat ik in de overgang was. Ik had er geen idee van. Maar ik voelde me helemaal niet lekker, alsof ik was losgetrild van de wereld.” Alet Klarenbeek, voormalig directielid van WOMEN Inc. en tegenwoordig actief in haar eigen bedrijf aletklarenbeek.nl vertelt openhartig over haar ervaring met de overgang op de werkvloer.

  Overgang


  “Ik voelde me als dat beeld van Interstellar, iemand die in de ruimte zweeft met op de achtergrond een stukje planeet. Ik had geen houvast in mijn werk, niet in mijn relatie en niet in mijn moederschap. Echt een rotgevoel. Ik wist ook niet wat ik ermee moest. Kop in het zand, mijn verstand op nul en door.

  Geen gedachte


  “Tijdens mijn werk waren er momenten dat ik met de beste wil van de wereld niet kon bedenken wat ik daar deed. Mijn hoofd was als een holle, lege ruimte. Bijna eng. Er kwam geen gedachte meer langs. Zoals je naar een kast kunt lopen en daar aangekomen niet meer weet wat je ook al weer wilde pakken.

  “Ik dacht ook dat het aan mij lag. Had de opstart van ‘De tafel van één’* misschien te veel van me gevergd? Sloeg de balans werk en privé door? Of was ik gewoon aan het eind van m’n Latijn? Ik had wel eens eerder meegemaakt dat ik te veel aan mijn hoofd had, maar dit voelde anders.

  Leeg gevoel


  “Het was zó’n fysieke ervaring. Ik voelde me als een stripfiguurtje met een leeg hoofd en lege tekstballonnetjes. Het lege gevoel zat echt in alles. Mijn lichaam was als van karton. Er zat geen sensualiteit in, nul. Ik functioneerde op halve kracht, terwijl ik wist dat ik veel beter kan als ik lekker in mijn vel zit. Ik was minder opmerkzaam, minder creatief. Meer aan het redderen dan aan het initiëren.

  "Van huis uit heb ik meegekregen dat je gewoon moet doorgaan, dus dat deed ik ook. Ik vond het lastig om me kwetsbaar op te stellen. Over ‘keeping up appearances’ gesproken…

  Voorbij grenzen


  “In mijn vrije tijd voelde ik me een uitgelubberd elastiekje, moe, voorbij grenzen. Terwijl ik echt van werken hou en me graag met hart en ziel ergens voor inzet. Op een dag lag jouw boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ op mijn bureau, tussen de nieuwe boeken die de WOMEN Inc. redactie van tijd tot tijd krijgt toegezonden. Dat had de kosmos goed geregeld, want ik had geen opvliegers en geen haar op mijn hoofd dacht aan de overgang.

  Vergeetachtigheid


  "Ik herinner me een groot gevoel van opluchting. Alles viel op zijn plek. Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid en die kwestie was ineens opgelost: het hoorde er gewoon bij!

  "Zodra ik mijn situatie kon labelen, heb ik mijn collega’s verteld dat ik in de overgang was en kon ik eerlijker zijn over stemmingswisselingen en vergeetachtigheid. Niemand heeft er ooit een probleem van gemaakt, voor zover ik weet. We lachten er ook om, vooral die vergeetachtigheid was reuze onhandig. Namen van mensen onthouden? Niet te doen.

  "Ik heb me destijds niet voldoende gerealiseerd hoe ontworteld ik was. Nog steeds denk ik met verbazing terug aan die tijd, hoe verloren ik me toen heb gevoeld.

  Geraniums


  “Wat de overgang me heeft gebracht? Ik relativeer meer. Is dat de overgang of gewoon de leeftijd? Ik kan gemakkelijker zeggen wat ik voel, ben minder bang voor afwijzing. Waar ik vroeger dacht “Had ik dit wel moeten zeggen?” denk ik nu “Jammer dan.”

  "Ik ben rustiger geworden en heb minder ruimte voor bullshit. Wat doet er werkelijk toe, waaraan geef ik tijd en energie. Ik ben me bewust van ‘ouder worden’ en heb daar ook mijn werk van gemaakt. Er is iets geks aan de hand met de beeldvorming rondom oud worden en ouderen. Nog steeds gaat het over geraniums en bloemetjesjurken terwijl 70+er van nu vitaler en gezonder is dan ooit.

  Gezonder oud


  "Er is een transitie gaande die zijn weerga niet kent: we worden allemaal ouder en we worden gezonder oud. Dat betekent niet alleen dat je letterlijk meer leef-tijd krijgt maar ook dat de samenleving verandert. Wat doet dat met jou en mij? Het is tijd om het begrip ‘ouder worden’ opnieuw te laden. Door verhalen te delen, nieuwe beelden te maken.

  "Het doel is eenvoudig; een wereld creëren waarin elke leeftijd waarde heeft. Dat zichtbaar maken met programma’s en campagnes, dat is beroepsmatig mijn stip aan de horizon.”

  Saron Petronilia

  PS: Bovenstaand interview komt uit mijn boek Alles over werken in de overgang.


  * ‘De tafel van één’ is een landelijk empowerment programma van WOMEN Inc.

  Klik HIER en ontvang mijn nieuwe flyer STOP VERGEETACHTIGHEID! 9 tips voor een beter geheugen na je 40ste’.

  Delen op:

  Werkplezier


  Veel werkende vrouwen lopen in deze levensfase, die gemakkelijk 10 jaar kan duren, tegen problemen aan op hun werk. Sommigen stoppen met werken, anderen solliciteren achteruit en weer anderen moeten regelmatig verzuimen vanwege hun symptomen. Velen ‘lijden’ in helaas stilte. Ze maken zich zorgen over hun eigen capaciteiten, kunnen steeds slechter omgaan met stress: hun veerkracht en werkplezier slinkt.

  POP


  Met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kun je echter je overgangssymptomen gemakkelijk de baas worden zodat je zelfverzekerd, met veel plezier, en vol energie kunt blijven werken. Je zult weer slapen als een roos.

  Happy


  De basis die je nodig hebt om een Persoonlijk Overgangs Plan te maken, leer ik werkende vrouwen (40 – 60 jaar) tijdens mijn workshop Happy Moodswings, waarvoor een open inschrijving geldt. Happy Moodswings geef ik zo’n 3 á 4 keer per jaar. Kijk voor de eerstvolgende workshop hier.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben gespecialiseerd in Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op:

  7 tips om te slapen als een roos voor werkende vrouwen 40+

  Je hoofd op je kussen leggen en binnen enkele minuten in een weldadig diepe slaap vallen, om 7 tot 9 uur later weer verkwikt wakker te worden. Voor veel werkende vrouwen (40 – 60 jaar) is dit een droomscenario. Snel in slaap vallen is vaak een punt. Dóórslapen tot het ochtendgloren is meestal een nog groter probleem.

  Traktatie


  Je kent het vast wel. Je hebt keihard gewerkt en bent lekker moe. Je verwacht zodra je je bed ruikt getrakteerd te worden op een zalige nachtrust. Maar helaas. Na een paar keer verliggen en omdraaien, realiseer je je dat je ondanks de vermoeidheid, klaarwakker bent. Dat de ene zorgelijke gedachte na de andere zich aan je opdringt alsof ze stuk voor stuk in de categorie ‘urgent’ vallen: Nu af te handelen!

  04.00 uur


  Als het je dan toch eindelijk lukt de slaap te vatten, blijkt die maar van korte duur te zijn; tegen een uur of 4 ’s nachts lig je opnieuw ongewenst te waken. Tegen zessen zink je eindelijk weer weg totdat je wakker schrikt van de wekker. Dit scenario van de onderbroken nachtrust komt heel veel voor in de overgangsleeftijd (40 – 60 jaar).

  Beste tips


  Eén slecht nachtje, overleef je wel. Twee of drie lukt ook nog. Maar na een week hazenslaapjes ben je geradbraakt en kun je niet meer helder denken. Je geheugen lijkt aangetast, je concentratievermogen is ook de deur uit en een beetje tegenslag ervaar je als rampzalig.

  Dit zijn mijn 7 beste tips om te slapen als een roos:
  ✔️ Zorg ervoor dat je alle ‘things to do or say’ hebt opgeschreven in een notitieboekje. Anders zullen je hersenen je ‘reminders’ blijven sturen in de nacht. Op de een of andere manier stopt je brein daarmee als het weet dat alles keurig genoteerd staat.

  ✔️ Alcohol en koffie beïnvloeden je slaap negatief. De cafeïne in de koffie blijft meer dan 24 uur in je bloed zitten. Van alcohol val je wel als een blok in slaap, maar als de ‘roes’ voorbij is, word je weer wakker. Dus laat de alcohol en cafeïnehoudende dranken staan en drink slaapverwekkende thee.

  ✔️ Zorg ervoor dat je ruim een uur voordat je gaat slapen niet meer wordt geprikkeld door te veel kunstlicht, televisie, internet, telefoon en wat dies meer zij. Ga liever wat lezen in een saai boek, zet dromerige muziek op of doe aan mindful stretchen of zelfmassage.

  ✔️ Eet een banaan of een paar plakjes kalkoenfilet voor het slapen gaan. Die voedingsmiddelen bevatten een bijzonder prettig stofje: triptofaan. In je lichaam wordt dat omgezet in melatonine, het slaaphormoon.

  ✔️ Gebruik melatonine voordat je naar bed gaat. In Nederland kun je echter geen producten krijgen die meer dan 3 mg melatonine bevatten. Los daarom een tweede tablet op in een glaasje water en zet dat naast je bed (liefst zodanig dat je geen licht hoeft aan te doen om er een paar slokken van te kunnen nemen). Of vraag je huisarts om een hogere dosis melatonine en/of slaapmedicatie.

  ✔️ Slaap in een volledig verduisterde kamer. Zet apparaten die op stand-by staan uit. Ze geven licht en dat geeft de hersenen het sein om wakker te worden. Een lichtgevende wekker draai je ook om, uit het zicht. Of gebruik een slaapmasker. De kamer is donker genoeg als je je eigen hand voor je ogen niet kunt zien.

  ✔️ Heb je last van nachtzweten? Zorg dan voor een koele slaapkamer en minimale bedekking. Leg tevens een (bevroren) koelelement onder je hoofdkussen. Zodra je wakker wordt van deze nachtelijke opvlieger (=nachtzweten) draai je je kussen om en leg je je hoofd op het koude deel. Zzzzz.

  Slaaphormoon


  Vanaf je veertigste duikelt de aanmaak van het hormoon melatonie in je lijf steil naar beneden tot een dieptepunt rond je vijftigste levensjaar. De rest van je leven blijft de productie van dit slaaphormoon op dat dieptepunt hangen. Iets soortgelijks gebeurt er ook met de aanmaak van de vrouwelijke hormonen, progesteron en oestrogeen.

  Het is een periode in een vrouwenleven waarin je wereld op zijn kop kan komen te staan. Je verandert niet alleen lichamelijk, je verandert ook emotioneel, mentaal en spiritueel (zingeving). En dat heeft natuurlijk ook consequenties voor je werkzame leven. Niet voor niets noem ik de overgang ook weleens loopbaanfase.

  Te jong


  Als je denkt dat je nog niet in de overgang bent omdat je daarvoor te jong bent, nog regelmatig menstrueert of geen opvliegers hebt, lees dan nog even verder. De overgang begint niet als je definitief gestopt bent met menstrueren (een jaar of langer). Dan ben je al een flink eind op weg. En lang niet elke vrouw krijgt opvliegers of last van nachtzweten (nachtelijke opvliegers).

  Variatie


  De ene vrouw gaat namelijk op haar veertigste in de overgang en heeft bijvoorbeeld symptomen als concentratiegebrek, geheugenproblemen en stemmingswisselingen. Terwijl de andere rond haar 45ste begint met een onregelmatiger menstruatie, een kort lontje en spier- en gewrichtsklachten. En de volgende is 49 jaar en wil liever gisteren nog een andere baan en een andere levenspartner ;-) Er zijn variaties zoveel als er vrouwen zijn.

  Delen op:

  Werkplezier


  Veel werkende vrouwen lopen in deze levensfase, die gemakkelijk 10 jaar kan duren, tegen problemen aan op hun werk. Sommigen stoppen met werken, anderen solliciteren achteruit en weer anderen moeten regelmatig verzuimen vanwege hun symptomen. Velen ‘lijden’ in helaas stilte. Ze maken zich zorgen over hun eigen capaciteiten, kunnen steeds slechter omgaan met stress: hun veerkracht en werkplezier slinkt.

  POP


  Met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kun je echter je overgangssymptomen gemakkelijk de baas worden zodat je zelfverzekerd, met veel plezier, en vol energie kunt blijven werken. Je zult weer slapen als een roos.

  Happy


  De basis die je nodig hebt om een Persoonlijk Overgangs Plan te maken, leer ik werkende vrouwen (40 – 60 jaar) tijdens mijn workshop Happy Moodswings, waarvoor een open inschrijving geldt. Happy Moodswings geef ik zo’n 3 á 4 keer per jaar. De eerstvolgende is op 11 februari. Meer informatie over de workshop vind je hier.

  Verkwikt


  Niets is fijner dan ’s morgens verkwikt opstaan, de mouwen op te stropen om het werk te doen wat je het liefste doet. Dat realiseren we ons vaak pas, als dat slapen al dan niet in combinatie met andere (overgangs)symptomen ons parten speelt. Deze levensfase is bedoeld om te oogsten van je kennis en ervaring en tot volle bloei te komen, ook in je werk. Een goede nachtrust is daarvoor een basisvoorwaarde.
  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Delen op: