• Na menopauze niet langer vrouw

  "No women can escape the horror of this living decay … even the most valiant woman can no longer hide the face that she is, no longer a woman."

  Tijdens de Week van de overgang staat het thema Overgang en Werk centraal. Is de overgang op de werkvloer een taboe, luidt een van de vragen van Omroep Max aan mij.

  Zolang het gros van de werkende vrouwen 45+ niet openlijk over de overgang durft te praten, is het taboe. Vind ik. Maar waar komt dat taboe eigenlijk vandaan?

  Overgang


  In Nederland, en in de meeste Westerse landen, ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen de menopauze bereiken rond de 51 jaar. Tussen 40 en 60 jaar is normaal. Deze vrouwen stoppen definitief met menstrueren.

  Het jarenlange proces vóór en ná de menopauze heet: de overgang. Het is een proces dat zich niet alleen lichamelijk afspeelt, maar vooral ook op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Vergelijkbaar met het proces van de puberteit.

  Privileges


  Aangezien alle vrouwen die lang genoeg blijven leven de overgang meemaken, is de overgang van alle tijden. Er zijn nog culturen waar vrouwen die de menopauze bereiken een hogere status krijgen waar meer privileges, ook spirituele privileges, bij horen. Daar is de overgang een gewoon fenomeen, ingebed in de cultuur.

  Westers


  Verreweg de meeste historische teksten over de overgang blijken afkomstig te zijn uit het Westen. De Westerse wetenschappelijke en medische geschriften over de overgang hebben bijgedragen aan het negatieve stereotype beeld van menopauzale vrouwen: irritant, depressief, aseksueel en parelend van het zweet. Populair gezegd: een zure pruim.

  Romeinen


  Die negatieve kijk op de zaak wordt al gevonden in oude Romeinse geschriften. Men begreep destijds weinig van het menselijk lichaam en zag het menstruele bloed als gevaarlijk en zelfs giftig.

  Dat gif blijft maar rondgaan in het vrouwenlijf, dachten ze. En dat gif zorgde voor lichamelijke en geestelijke aftakeling.

  Wijsheid


  Waar Maori’s begrijpen dat ‘dat gif’ de wijsheid is die vrouwen mogen behouden, wordt dat hier met aderlatingen bestreden. Aderlating was het middel om gezondheid, en fysieke en seksuele aantrekkelijkheid te behouden.

  Hysterisch


  In de 19e eeuw linkten psychiatrische en gynaecologische theorieën het einde van de vruchtbaarheid aan het emotionele welzijn en gezonde verstand van vrouwen.

  ‘Gestreste’ vrouwen werden dan ook behandeld met een hysterotomie: het verwijderen van de baarmoeder. Psychoanalytische theorieën zagen de overgang als een neurose, waarin vrouwen rouwen om het verlies van hun vruchtbaarheid en seksualiteit.

  Seksualiteit


  De pessimistische visie van destijds zegt natuurlijk veel over hoe mannen (zij bedachten de theorieën) aankeken tegen het kwijtraken van (hun eigen) vruchtbaarheid en seksualiteit. Maar weinig over wat de overgang daadwerkelijk behelst.

  Slechts een kleine honderd jaar geleden werd ontdekt dat de eierstokken hormonen produceren. In de jaren ’40 en ’50 schreven artsen op ruime schaal hormonen voor omdat de overgang werd gezien als een aandoening, als een oestrogeen-gebrek-ziekte.

  Ziekte


  Deze ‘oestrogeen-gebrek-ziekte’ bracht alcohol- en drugsverslaving, echtscheidingen en gebroken gezinnen. ‘No women can escape the horror of this living decay … even the most valiant woman can no longer hide the face that she is, no longer a woman.’

  Aldus de schrijver van de bestseller Feminine Forever, R.A. Wilson. Dat boek verschijnt in de jaren ’70, de hoogtijdagen van de Beatles en Woodstock!

  De remedie – oestrogeen pillen - gaat zelfs ‘jeugdpillen’ heten in die tijd. Helaas richt het promotiecircus rondom van deze jeugd verlengers zich vooral op de negatieve aspecten waarvoor de menopauze verantwoordelijk zou zijn.

  Ziekte


  Eind vorige en begin deze eeuw weten we ‘beter’ maar blijft de overgang in een negatief daglicht staan. De focus ligt nu op de lange termijn gezondheidsrisico’s die de menopauze met zich meebrengt. Zoals de toename van het risico op depressie, hart- en vaatziekten, botontkalking, mentale achteruitgang en dementie.

  Het is niet verwonderlijk dat vrouwen niet staan te trappelen om te zeggen dat ze in de overgang zijn.

  Delen op:

  Arbeidsmarkt


  Nog even terug in de nabije geschiedenis. In 1953 wordt in Nederland de wet afgeschaft die zegt dat vrouwen niet mogen werken als ze gaan trouwen of een kind krijgen.

  Sindsdien is het aandeel vrouwen op de arbeidsmarkt weelderig gegroeid. Zozeer dat anno 2018 op de Nederlandse arbeidsmarkt maar liefst 1 miljoen vrouwen in de overgangsleeftijd werkzaam is.

  Overal


  Van laag- tot hoogopgeleid. Van schoonmaakdienst tot directiekamer. Vrouwen in de overgangsleeftijd werken overal. Veel meer dan bovenstaande negatieve informatie hebben ze niet.

  In de schoolboekjes staat er nauwelijks over geschreven. Onze moeders hebben ons niet voorgelicht. De beeldvorming in de media van vrouwen in deze levensfase is eenzijdig; levenslustige en krachtige postmenopauzale vrouwen zijn nauwelijks zichtbaar.

  Leidinggevende


  Alles wat we denken te weten over de overgang is negatief. Natuurlijk gaan vrouwen 45+ er tegenover hun werkgever (leidinggevende) niet over beginnen als ‘het’ zwaar wordt. En vrouwen die zelf de leiding hebben, houden hun mond uit angst voor hun positie.

  Openlijk


  Ja, de overgang is taboe op de werkvloer zolang het gros van de vrouwen er niet openlijk over durven te praten. (Natuurlijk wordt er in organisaties waar veel vrouwen werken onderling wel gemopperd en gelachen over de symptomen, en tips gedeeld.) Dat taboe kan alleen maar doorbroken worden als we erover gaan praten.

  Verzuim


  Het best bewaarde geheim van de overgang is de ándere kant van de medaille. De kant waar bijna niemand over spreekt. De kant met de gouden rand. Ook wel de tweede jeugd genoemd.

  In plaats daarvan verzuimen vrouwen 45+ meer, solliciteren ze achteruit of stoppen ze helemaal met werken in deze levensfase. Juist omdat het taboe in de hand werkt en houdt dat ze zich niet goed én tijdig informeren.

  Reserves


  Veel werkende vrouwen in de overgang ervaren dat ze te weinig reserves hebben om de uitdagingen van het werk aan te kunnen. Te weinig veerkracht ook, om voluit te profiteren van de mogelijkheden die het werkleven nog te bieden heeft.

  Werkplezier


  Zowel voor werkgevers als werknemers is het interessant om het werkplezier en de gezondheid zo goed te krijgen en te houden dat er nog 15, 20 jaar met maximale vitaliteit, geestelijke helderheid en zelfvertrouwen gewerkt kan blijven worden. Laten we het taboe doorbreken.

  ©Saron Petronilia

  *Geen enkele vrouw kan ontsnappen aan de gruwel van dit levend verval ... zelfs de meest dappere vrouw kan niet langer voor zichzelf verbergen wat ze is: geen vrouw meer.'

  De week van de overgang vindt in 2018 plaats van 9 tot en met 14 april.

  Happy Moodswings

  Voor werkende vrouwen 45+ heb ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na (1 dagdeel meedoen met) Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een echt effectief plan is.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Een interview met mij voor vrouw.nieuws.nl vind je hier.

  Delen op:

  Gestruikeld over de huisarts 2

  In korte tijd kreeg ik uit 5 verschillende hoeken hetzelfde verhaal: “De huisarts weet niets van de overgang.” 5 vrouwen gingen naar de huisarts met klachten die hen onzeker maken over hun gezondheid. Ze denken zelf dat hun kwaaltjes overgangssymptomen zijn.

  Overgang


  Huisarts 1 stond op nadat de patiënte was uitgepraat, liep naar de deur, hield die open en zei lachend: “Nee, mevrouw daar ben u te jong voor.” Uit zijn lichaamstaal maakte ze op dat het consult voorbij was.

  Huisarts 2: “Wat denkt u zelf dat het is”, vroeg die, nadat een andere vrouw een opsomming van haar symptomen had gedaan. Ook zij noemde de overgang als mogelijkheid. Ook zij kreeg nul op het rekest.

  Menstruatie


  Wel heeft deze arts haar bloed te laten testen op andere mogelijke ‘aandoeningen’. De arts heeft de hormoonspiegels niet laten onderzoeken. Dat had toch geen zin, meende die, want dat kon pas een jaar na de laatste menstruatie... Hetgeen zelfs onjuiste informatie is.

  Huisarts


  Huisarts 3: “U kunt nog niet in de overgang zijn want u bent 51. De overgang begint pas als u 52 bent." Waar het op neerkomt is dat veel vrouwen die zich zorgen maken over zichzelf, die zó serieus vinden dat ze er zelfs voor naar de huisarts gaan bot vangen.

  Ze komen er helaas niet wijzer vandaan. En dat doet hun zelfvertrouwen en het vertrouwen in hun lichaam geen goed.

  Generalist


  De huisarts is een generalist die we keihard nodig hebben in de samenleving. Het probleem is dat we deze arts teveel ‘deskundigheid’ op het gebied van de overgang toedichten.

  Voor hem of haar is het niet vanzelfsprekend de diagnose ‘Overgang’ vast te stellen, omdat de arts dat niet heeft geleerd in zijn opleiding. Daar komt binnenkort overigens een einde aan. En daarnaast krijgen huisartsen binnenkort een speciale overgangs-kaart.

  Nieuwsuur


  In het televisieprogramma Nieuwsuur (2 maart 2018) wordt het probleem van de kennis bij huisartsen over de overgang aan de orde gesteld. Gyneacologe, Dorenda van Dijken, voorzitter van de Dutch Menopause Society en Eveline Bakker, voorzitter en oprichter van het kenniscentrum over de overgang, Stichting Vuurvrouw.

  Menopauze


  Huisarts 4: Een van mijn klanten vertelde mij klant dat haar huisarts haar had uitgelegd dat ze als ze een half jaar niet meer menstrueerde ze de menopauze zou ingaan. Dat is onjuiste informatie.

  De menopauze ga je niet IN. Als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, kun je met redelijke zekerheid vaststellen dat je de menopauze voorbij bent. Het woord menopauze betekent dat je (definitief) gestopt bent met menstrueren.

  Hormonale waarden


  Huisarts 5: “Omdat ik er eerlijk gezegd schoon genoeg van heb om mij te voelen zoals ik mij voel, heb ik een paar weken geleden mijn bloed laten testen op bepaalde hormonale waarden” schreef een vrouw in een mail naar mij:

  “Maar volgens mijn huisarts zou ik niet in de overgang zitten. Erg prettig nieuws om te horen, ware het niet dat ik mijn huisarts niet helemaal vertrouw omdat zij eerder heeft geroepen dat ik tegen de overgang aan zat en dat mijn hormonen ietwat aan de lage kant zouden zijn.”

  Overgang


  Een veranderende en sterker schommelende hormoonhuishouding is normaal tijdens de overgang, die zo rond je 45ste begint. De overgang is vergelijkbaar met de puberteit.

  Zo’n transformatieproces heeft veel om het lijf dan alleen lichamelijke veranderingen. Ook emotionele, mentale en spirituele veranderingen spelen een rol. Daar zou iedere weldenkende werkende vrouw 45+ zich goed over moeten informeren.

  Slechte concentratie


  Nog beter is dat iedere werkende vrouwen 45+ een Persoonlijk Overgangsplan heeft. Slechte Concentratie voert het rijtje overgangssymptomen aan dat de kwaliteit van het werk van vrouwen 45+ negatief beïnvloedt.

  Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Nottingham, getiteld Women’s Experience of Working Through Menopause van Amanda Griffiths. Meer dan driekwart van de geraadpleegde vrouwen vindt dat hun prestaties op de werkvloer te lijden hebben onder hun overgangssymptomen.

  Plan


  Het gebrek aan een Persoonlijk Overgangs Plan (POP) kan lijden tot meer verzuimen, achteruit solliciteren, helemaal stoppen met werken of het laten aankomen op een arbeidsconflict. Er is overigens ook Nederlands onderzoek van Marije Geukes dat het verband tussen verzuim en overgangssymptomen vaststelt.

  Dieptepunt


  Zes jaar geleden ondervond ik zelf het effect van slechte voorbereiding op de impact van de combinatie Overgang en Werk. (Zeg maar gerust helemaal geen voorbereiding.) Mijn weg uit hét dieptepunt van mijn werkende leven is de basis geworden van mijn methode om tot volle bloei te komen tijdens de overgang. Het Persoonlijk Overgangs Plan (POP) is het sleutelelement daarvan.

  Happy Moodswings


  Voor werkende vrouwen 45+ heb ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na 1 dagdeel meedoen met Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een POP waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een echt effectief plan is.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Een interview met mij voor vrouw.nieuws.nl vind je hier.

  Top 3 gevaren voor werkende vrouwen 45+ (en hoe jij ze kunt voorkomen)

  Gevaar wil je zien aankomen. Zodat je er adequaat op kunt reageren. Toch zijn er maar weinig werkende vrouwen 45+ die weten wat het nr. 3 gevaar is, dat hen bedreigt. Dat is namelijk Slechte Concentratie. Veel werkende vrouwen in deze leeftijdscategorie hebben moeite om hun aandacht op 1 taak te houden. Ze kunnen zich slecht focussen. Terwijl ze dat voorheen wel prima konden.

  Slechte concentratie


  Nu worden ze regelmatig geconfronteerd met momenten waarop ze halverwege een zin of een taak niet meer weten wat ze gingen zeggen of doen. Of ze kunnen de draad van het verhaal van hun gesprekspartner niet goed bijhouden.

  Het fenomeen, dat vroeger hooguit een enkel keertje voorkwam, overkomt ze steeds vaker. “Waar was ik ook al weer mee bezig?” “Ik ben de draad van mijn verhaal kwijt.” “Sorry, kun je herhalen wat je zonet zei?”

  Een andere manier om dit symptoom ook wel te beschrijven is: gemakkelijk afgeleid zijn.

  Zorgen maken


  Als gevaar 3, Slechte Concentratie, niet uit de weg geruimd wordt, komt een neerwaartse spiraal van ongemakkelijke gevoelens, zorgen maken, en stress in beeld. Van piekeren over de eigen gezondheid, twijfelen aan de eigen functie tot en met zorgen maken over reacties van collega’s of werkgever.

  Gevaar 3 is te beteugelen door zo veel mogelijk te gaan monotasken, Het is een mythe dat vrouwen dat goed zouden kunnen. Maar monotasken is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

  Monotasken


  Vrouwen kunnen zichzelf helpen met monotasken door hun smart-phone én hun computer zoveel mogelijk op vliegtuigmodus te zetten. Ze krijgen daardoor veel minder afleidende prikkels.

  Ze kunnen hun ‘oortjes’ in doen en new-age-achtige muziek opzetten; die frequenties (Alpha golven) brengen het brein in staat van concentratie op de taak. Het beoefenen van mindfulness of meditatie helpt de ‘aandacht spier’ te vergroten.

  Top 2 gevaar


  Het 2e van de Top 3 gevaren voor werkende vrouwen 45+:
  Leeftijd Ontkenning.

  Maar wat is dat, Leeftijd Ontkenning? Dat is willens en wetens geloven dat je jonger bent dan je bent. In het zelfbeeld van vrouwen die doen aan Leeftijd Ontkenning is geen ruimte voor bepaalde ‘verschijnselen’ die bij oudere vrouwen zouden horen. In dat zelfbeeld hebben die verschijnselen, bijvoorbeeld rimpels, een andere oorzaak dan de eigen leeftijd.

  Wegwuiven


  Leeftijd Ontkenning leidt tot het wegwuiven van het feit dat ze ‘op hun leeftijd’ in de overgang kunnen zijn. Ze denken dat ze er te jong voor zijn. Of dat ze nog menstrueren en dus nog niet in de overgang kúnnen zijn.

  Ze nemen geen nota van de mogelijkheid van de overgang terwijl ze daarover zeer gebrekkige kennis hebben. Of ze menen die kennis niet nodig te hebben. In ieder geval nu nog niet.

  In de wind


  Als vrouwen de mogelijkheid van overgangssymptomen op hun leeftijd in de wind blijven slaan, gaat er veel tijd en energie én gevoel van welbevinden verloren aan het bedenken van wat er dan wel aan de hand is met ze. Allerlei doemscenario’s zoals “Straks word ik dement” of “Als het zo doorgaat, kan ik mijn werk niet meer naar behoren doen” komen voorbij.

  Vrouwen gaan zich anders gedragen en verzinnen trucjes om hun slechte concentratie minder te doen opvallen. Er komen to-do-lijstjes. Drogisterij-middeltjes worden er in huis gehaald. En wat dies meer zij.

  Ze zoeken de oplossing in de verkeerde richting.

  Overgang


  De overgang is de levensfase, vergelijkbaar met de puberteit, die zo rond het 45ste levensjaar begint. Slechte Concentratie (gevaar 1) voert het rijtje overgangssymptomen aan dat de kwaliteit van het werk van vrouwen 45+ negatief beïnvloedt. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Nottingham, getiteld Women’s Experience of Working Through Menopause van Amanda Griffiths.

  Meer dan driekwart van de geraadpleegde vrouwen vindt dat hun prestaties op de werkvloer te lijden hebben onder hun overgangssymptomen.

  Informatie


  Er zijn tegenwoordig tal van goede informatiebronnen over de overgang en wat die zoal om het lijf heeft. De ene vrouw zal kiezen voor een boek, de ander voor een workshop en weer een ander duikt het internet op om alle informatie bij elkaar te scharrelen.

  Op mijn website is voor ieder wat wils te vinden. In de afgelopen 10 jaar heb ik bijvoorbeeld zelf 2 boeken geschreven over deze levensfase: Alles wat je moet weten over de overgang en Alles over werken tijdens de overgang. Werkende vrouwen 45+

  Grootste gevaar


  Dan nu: Het grootste gevaar dat werkende vrouwen 45+ bedreigt. Het is een hele gebruikelijke vergissing. Het is de meest riskante. En het is de meest kostbare. Als je er slag van krijgt, is het ook het meest krachtige middel.

  Heel weinig professionele vrouwen gebruiken het en er is niemand anders die het je kan leren. Het is het geheim van mijn eigen succes en het zal jouw succes zijn als je het onder de knie krijgt. Het grootste gevaar dat werkende vrouwen 45+ bedreigt, is dat ze geen Persoonlijk Overgangs Plan (POP) hebben.

  Achteruit solliciteren


  Het gebrek aan een Persoonlijk Overgangs Plan lijdt tot meer verzuimen, achteruit solliciteren, helemaal stoppen met werken of het laten aankomen op een arbeidsconflict. Aldus dezelfde studie van de Britse onderzoekster Griffith. Er is overigens ook Nederlands onderzoek van Marije Geukes dat het verband tussen verzuim en overgangssymptomen vaststelt.

  Delen op:

  Methode


  Zo’n 6 jaar geleden kwam ik in een diep dal terecht. Daar ontdekte ik dat ik, ondanks de informatie van mijn eerste boek Alles wat je moet weten over de overgang, niet goed voorbereid was op de impact van de combinatie Overgang en Werk.

  Mijn weg uit dat dal is de basis geworden van mijn methode om tot volle bloei te komen tijdens de overgang. Het Persoonlijk Overgangs Plan is het sleutelelement daarvan.

  Sleutelelement


  Het POP is een strategie om vol energie en zelfvertrouwen te blijven werken. Het bevat persoonlijke informatie die het verdwijnen van overgangssymptomen bevordert.

  Het helpt individuele vrouwen een (nabije) toekomst zonder overgangsklachten zeker te stellen. Het Persoonlijk Overgangs Plan is geen one-size-fits-all plan. Het is een individuele aanpak.

  De overgang kán de meest vruchtbare levensfase zijn in een vrouwenleven. Vrouwen 45+ kunnen nog een 2e carrière hebben. Of een 3e. Of hun top halen :-)

  Tijd


  Omdat te kunnen bereiken, hebben vrouwen een strategie nodig die zij vooral ook zelf begrijpen. Aan een strategie met veel kunst en vliegwerk waarvoor een bulk informatie moet worden verwerkt, hebben ze niks.

  Bovendien hebben ze daar helemaal geen tijd voor. Het moet behapbaar zijn en relatief weinig tijd kosten om het te leren. Ze moeten de strategie eigen kunnen maken.

  Meegroeien


  Ze moeten het proces van het Persoonlijk Overgangs Plan, kunnen herhalen. Zo’n POP is geen eenmalig plannetje. Het is een plan dat met vrouwen mee groeit.

  Met een goed Persoonlijk Overgangs Plan kunnen professionele vrouwen 45+ zelfs hun hele werkende leven (tot 67ste) in de richting STUREN die zij zelf willen. Zoveel potentie zit er in een POP.

  Mijn advies: leer zo’n Persoonlijk Overgangs Plan te maken! In ieder geval de beginselen ervan. Daardoor kunnen vrouwen de misère van verzuimen, achteruit solliciteren et cetera voorkomen.

  Geloof me, ik heb al heel veel vrouwen gesproken die worstelen met overgangssymptomen op hun werk. Omdat ze niet weten hoe ze een Persoonlijk Overgangs Plan moeten maken.

  Happy Moodswings


  Dat is de reden waarom ik al mijn jarenlange journalistieke ervaring, al mijn coaching- en trainingservaring en mijn hele hart en ziel heb gestopt in de workshop getiteld: Happy Moodswings.

  Na 1 dagdeel meedoen met Happy Moodswings, ben je beter opgewassen tegen alles wat de overgang zoal met zich meebrengt dan 99% van de werkende vrouwen 45+ die op dit moment in Nederland in de overgang zijn. Je gaat naar huis met een POP waar ik persoonlijk mijn aandacht aan heb gegeven, zodat het ook een effectief plan is.

  Saron Petronilia

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Vrrouw.nieuws.nl


  Een interview met mij voor Vrouw.nieuws.nl vind je hier.

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  Ongelofelijk! Zwarte vrouw eerder in overgang.

  Oprah is 47 jaar als ze wordt overvallen door hartkloppingen. Werkt ze te hard? Is er iets anders aan de hand? Ze consulteert maar liefst 5 artsen, onder wie twee vrouwelijke, maar die kunnen haar niet helpen in haar zoektocht naar de oorzaak.

  O-woord


  Het is haar personal trainer die haar wijst op het O-woord. Niet dat ze zich dát laat aanleunen, welnee. Het kán gewoon niet. Ze reageert zoals de meeste vrouwen die geen kennis over deze levensfase hebben: Ze kán niet in de overgang zitten want ze menstrueert nog met de regelmaat van de klok. “Like rain”, vergelijkt ze zelf. Toch blijkt haar personal trainer het bij het rechte eind te hebben.

  Afrikaanse roots


  Wat Oprah niet wist, en de meeste artsen ook niet, is dat de gekleurde vrouw meer last van overgangssymptomen, zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, heeft dan haar witte of Aziatische zuster.* Met ‘gekleurde’ vrouw bedoel ik de vrouw met Afrikaanse roots. Ze heeft ook langer last van de symptomen. Ze heeft bijvoorbeeld gemiddeld 10 jaar opvliegers. Dat is 3,5 jaar langer dan de witte vrouw.

  Duizeligheid


  De gekleurde vrouw is ook jonger als ze in de overgang gaat. Dwars tegen haar eigen ideeën in, overigens. Maar waar de gemiddelde witte vrouw rond haar 51,5 jaar definitief stopt met menstrueren, is de gekleurde vrouw gemiddeld al op haar 49,3 jaar gestopt. Bovendien neemt de hevigheid van de symptomen - waaronder ook duizeligheid en vocht vasthouden –
  toe naarmate ze ouder wordt, terwijl die bij blanke vrouwen juist afneemt.

  Dit blijkt uit de weinige onderzoeken die er zijn op het gebied van etniciteit en overgang. Gelukkig zijn er ook positieve effecten te melden.

  Spier- en gewrichtspijn


  Gelukkig laten diezelfde onderzoeken ook meevallers zien. Gekleurde vrouwen hebben minder last van overgangssymptomen als hoofdpijn, slaapproblemen en spier- en gewrichtspijnen.

  Genetisch


  Maar de hamvraag is natuurlijk: Wat is de oorzaak van dit etnisch gerelateerde ongemak? Behalve genetische factoren, spelen ook omgevingsfactoren een rol. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeksresultaten die verwijzen naar het racisme waarmee zij gedurende haar leven te maken heeft. Racisme zorgt voor stress, en stress heeft een uitgesproken negatieve invloed op je mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

  Hormoontherapie


  Ze is veel minder dan haar witte zuster geneigd om haar symptomen te bezweren met hormoontherapie. Overigens is de witte Nederlandse vrouw er ook bepaald niet happig op. Van de zwarte vrouwen die hormoontherapie toch een kans willen geven, laat de helft de hormonen ongebruikt in het medicijnkastje staan.

  Grootmoeder


  De zwarte vrouw vindt het niet natuurlijk, slikt liever geen pillen, is bang voor de negatieve bijwerkingen, lees: kanker. Of redeneert: Als mijn moeder en grootmoeder geen hormonen nodig hebben gehad, dan heb ik het ook niet nodig. Ze zoekt liever haar soelaas in diëten, sporten, laagjeskleding, alternatieve therapieën, spiritualiteit en het gebed.

  Oprah – die meerdere talkshows heeft gewijd aan hormonen en overgang - heeft goed begrepen dat deze levensfase over veel meer gaat dan lichamelijke ongemakken. “De overgang dwingt je je volle aandacht geven aan je eigen gezondheid en welbevinden. Die is bedoeld om uiteindelijk het leven te creëren dat je altijd al hebt willen hebben.

  Informatie


  Oprah heeft gedaan wat ik alle vrouwen op het hart wil drukken - of je gekleurd, wit, geel of paars bent. Ze heeft zich goed geïnformeerd over wat ze kan verwachten van de overgang en wat haar te doen staat. Zodat ze ook álles wat zij wil uit de tweede helft van haar leven kan halen. Ze is nu 61 en in volle bloei, getuige ook haar flonkerende speech tijdens de Golden Globes uitreikingen als ze de Cecil B. DeMille oeuvreprijs krijgt.

  Stop het getob


  Op 5 maart geef ik weer mijn workshop Happy Moodswings. Voor als je niet wilt blijven tobben met onbeantwoorde vragen, symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur ;-) of gebrek aan energie en zelfvertrouwen.

  Persoonlijk Overgangs Plan


  Je krijgt dan niet alleen waardevolle informatie en goede tips. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan. Ik geef de workshop slechts een paar keer per jaar, dus als je vol zelfvertrouwen en energie wilt blijven werken, kom dan op 5 maart.

  In deze 3 uur durende workshop deel ik met jou niet alleen mijn kennis en tips maar ook de beste strategie in deze levensfase. Die bevrijdde mij van getob, slecht slapen en matig functioneren. Ik bloeide op in mijn werk en privéleven. Je kunt je hier registreren.

  Saron Petronilia

  Geraadpleegde onderzoeken:
  Socioeconomic position, lifestyle factors and age at natural menopause: a systematic review and meta-analyses of studies across six continents
  Onset of Natural Menopause in African American Women}
  Duration of Menopausal Vasomotor Symptoms Over the Menopause Transition

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  5 tips voor werkende vrouwen 45+ om stemmingswisselingen bondig en beslist de baas te worden

  Van het ene op het andere moment ben je chagrijnig, ongelukkig of verdrietig. Hoe kan dat? En belangrijker: Hoe los je moodswings, een gezellig woord voor stemmingswisselingen op?

  Als er een one-size-fits-all-remedie bestond tegen stemmingswisselingen was die allang als een soort bacterieremmer/verderfbeschermer toegevoegd aan ons drinkwater.

  Mijn stemmingswisselingen heb ik bestreden door naar mijn moestuin te gaan. De verdampende energie, het gebrek aan belangstelling voor de omgeving en overheersende somberte ging ik te lijf met onkruid wieden. Letterlijk en figuurlijk.

  Dat onkruid wieden ziet er als volgt uit.

  Tip 1: Laat je chagrijn 90 seconden ‘zijn’.


  Want wist je dat een emotie maar 90 seconden duurt? Dat je dip slechts 1,5 minuut van je tijd in beslag neemt? Dat heb ik van psycholoog dr. Joan Rosenberg en neuroloog dr. Jill Bolte Taylor Het is de tijd die je lichaam nodig heeft om allerlei chemische processen te doorlopen die jou dat chagrijnige gevoel geven.

  Dat chemische proces – dat start met een plupje adrenaline en andere hormonen - wordt ingezet door iets wat je denkt, ziet, ervaart, ruikt, associeert et cetera.

  Dat ‘chagrijnige proces’ is na 90 seconden afgelopen. Áls je dat tijdelijke ronddollen van irriterende stofjes in je lijf even laat zijn. Zonder oordeel erover. Maar als je ervoor kiest om je te laten meevoeren in dit proces (door te oordelen over hoe je je voelt) wordt die 90 seconden steeds opnieuw ingezet. Zo kun je uuuuuuuren, ja zelfs dagen, chagrijnig zijn.

  Tip 2: Adem jezelf uit de 90-seconden-loop


  Tijdens die 90 seconden kun je je aandacht gaan richten op je adem. Dat balanceert ook gelijk. Zelf focus ik me op 6 langzame diepe in-en uitademingen. Desnoods vlucht ik daarvoor naar het toilet. Is het chagrijn na 6x nog niet helemaal verdwenen. Dan doe ik er nog eens 6.

  Tip 3: Fake it till you make it.


  Verander je staat van zijn, zoals supercoach Tony Robbins je zal leren. Ga huppelen. Doe alsof je heel erg blij bent. Spring als een dolgelukkig kind dat een geweldig verjaarscadeau krijgt. Of dans het parelende zweet op je voorhoofd op de muziek waarbij je toch al nooit kon stilzitten. Zing uit volle borst mee met je eigen top-10 aller tijden. Doe iets waardoor of waarvan je blij wordt. Je zult merken dat als je dat maar lang genoeg volhoudt (paar minuten), de gelukstofjes (endorfinen) die je lichaam van de weeromstuit gaat produceren de overhand over je chagrijn krijgen.

  Tip 4: Maak ruimte voor me-time in je overvolle agenda.


  Als je wilt weten wat je nou precies denkt, voelt, ruikt, ervaart voorafgaand aan de 90-seconden-loop zul je tijd moeten besteden aan jezelf. Aan terugkijken – en voelen.

  De plotselinge somberte (of chagrijn) kan je iets belangrijks te vertellen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Dat je iets aan het doen bent wat je helemaal geen voldoening (meer) geeft.
  • Of omdat de situatie waarin je zit, je te veel stress bezorgt.
  • Of je collega al je energie opslokt (en jij voor de goede orde maar prettig-in-de-omgang blijft.)
  • en noem maar op..

  Om dat te achterhalen moet je ontsnappen aan de waan van de dag en me-time in je agenda inbouwen. Tijd die je aan je eigen welzijn gaat besteden. Pas als je je ervaringen met de moodswings regelmatig tegen het licht hebt gehouden, kun je besluiten of je iets wilt doen aan de onderliggende boosdoener. Of dat je die 90 seconden kunt laten ‘zijn’.

  Tip 5: Geef je lichaam regelmatig een flinke opknapbeurt.


  Als je een auto hebt, rij je hem regelmatig de garage binnen voor de grote of de kleine beurt. Zodra je wasmachine niet meer ‘schoon en fris’ wast, sta je met de ontkalker klaar.
  Tegen de tijd dat je in de overgang gaat (zo rond je 45ste), heeft je lichaam al een indrukwekkend aantal uren gedraaid. Vaak zonder dat je serieus hebt onderzocht welke ‘brandstof’ het beste bij jou past en hoe je het lichaam goed ‘ontkalkt’.

  Stemmingswisselingen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben. Die kun je uitsluiten door je lichaam een grote beurt te geven in de vorm van een detox-kuur. En bio-opneembare voedingssupplementen een vast onderdeel van je voedingspatroon te laten zijn. Dat laatste omdat ons voedsel tegenwoordig nauwelijks meer voeding bevat.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  OvergangQuiz


  Doe mee! Wat weet jij van de overgang? Test je kennis en maak kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in mijn favoriete sauna. Als je op deze link klikt, kun je gelijk aan de slag. Na afloop zie je ook onmiddellijk waar je staat qua kennis over de overgang.

  Jouw hulp


  Wil je mij helpen door deze link te delen? Met collega’s, vrienden en vriendinnen, werkgevers en/of weldoeners. Dit is de link.

  Workshop


  Slaapproblemen? Getob over je gezondheid of je werk?

  Ik geef je nuchtere informatie en tips in de workshop Happy Moodswings op maandagavond 5 maart. Die is bedoeld voor werkende vrouwen 45+ die niet langer willen tobben met onbeantwoorde vragen, over symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur ;-) of gebrek aan energie en zelfvertrouwen. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan.

  In deze 3 uur durende workshop deel ik met jou niet alleen mijn kennis en tips maar ook de beste strategie in deze levensfase. Die bevrijdde mij van getob, slecht slapen en matig functioneren. Ik bloeide op in mijn werk en privéleven.

  Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website.

  In-company


  Deze workshop wordt ook in-company gegeven. Zoals bij Philips Lighting, Stichting Woonbron, ArboCentrum Den Haag, School voor Coaching en Maxima Medisch Centrum.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Vrouw.nieuws.nlhttps://nieuws.nl/populair/20171021/spotlight-overgangsexpert-coach-en-auteur-saron-petronilia


  Een interview met mij voor vrouw.nieuws.nl vind je https://nieuws.nl/populair/20171021/spotlight-overgangsexpert-coach-en-auteur-saron-petroniliahier.

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."