• Gestruikeld over de huisarts

  ×

  Je ontvangt regelmatig mijn updates. Je gegevens worden vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld. Je kunt opzeggen wanneer je wilt.

  dit veld niet invullen s.v.p.

  “Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik naar mijn ‘redding’ keek. Verbijstering vocht met moedeloosheid. Mijn innerlijke stem spotte: “Je wist het toch. Met deze huisarts gaat het ‘m niet worden.”

  Ik ‘wist’ van tevoren dat ik er mijn beide schouders onder moest zetten. Ik wilde per se bio-identieke hormonen voorgeschreven krijgen om mijn depressie te bestrijden.

  Hormonen


  Bio-identieke hormonen zijn identiek aan de hormonen die je lichaam zelf produceert. Zowel de chemische structuur en de biologische functie zijn hetzelfde.

  Een maand of tien tevoren maakte ik al eens een afspraak met haar. Op het laatste moment besloot ik echter niet te gaan. Ik had geen zin in ingewikkelde gesprekken met deze huisarts. Bovendien leek het dieptepunt van mijn zwaarmoedige buien achter de rug te zijn.

  Ferm


  Zes maanden later was het tijd voor een ferm besluit: Naar de huisarts! Ik had mijn verblijf onder in de put helemaal in kaart gebracht, ik wilde er definitief uit.

  Tijdens deze afspraak stuurde de huisarts aan op het voorschrijven van de anticonceptiepil. Op mijn vijftigste? Dat wilde ik niet. Waarom zou ik mijn lichaam tijdens de overgang in een kunstmatige menopauze brengen? Want dat is wat de anticonceptiepil doet. De hormoonpreparaten overstemmen je eigen hormoonhuishouding.

  Overgang


  Hoewel het gek voelde, begon ik mijn huisarts iets te vertellen over hormonale kwesties in de overgang. Ze keek me geïrriteerd aan. Toevallig had ze onlangs een bijscholing over dit onderwerp gehad, mompelde ze nog.

  Ik ging naar huis met een formulier voor bloedonderzoek. Het formulier heeft wekenlang onderop een stapel op mijn bureau gelegen.

  Depressie


  Totdat ik weer een flinke depressie voelde aankomen. Toen ben ik gelijk op de fiets gesprongen en naar het dichtstbijzijnde bloedprikpunt gegaan. Ik zat zo diep dat ik eigenlijk niet eens meer (een week!) kon wachten op de uitslag.

  Tijdens de bespreking van de bloedtest met de huisarts heb ik nogmaals aangegeven dat ik geen anticonceptiepil wilde. Ik heb zelfs een voorkeur uitgesproken voor een product. Maar dat kon ze me niet voorschrijven want dat was gewoon verkrijgbaar op het internet, reageerde ze.

  bio-identiek


  Duidelijk werd dat mijn huisarts niet wist wat bio-identieke hormonen zijn.
  Ik heb haar dan ook verteld hoe zij bio-identieke hormonen kan herkennen. Bio-identieke hormonen hebben termen als oestradiol of progesteron. Termen als oestropipate, estradiol acetate of progestageen verwijzen naar een farmaceutisch kunststukje. Enfin, ze moest een en ander bespreken met de apotheker.

  Enkele dagen later, aan de telefoon, liet ze weten dat het met de natuurlijke oestradiol was gelukt, maar niet met de progesteron. Maar, deze pillen bewogen mee met mijn cyclus. Ik kon ze gewoon door blijven slikken, want de van oudsher bekende ‘stopweek’ bestond nu uit een rijtje neppillen.

  Het kon me allemaal niet meer schelen.

  De pil


  Voor me lag de verpakking. Ik moest even fronzen van de bijsluiter waar duidelijk anticonceptiepil op stond. Ik dacht nog: zeker macht der apothekers gewoonte. Maar ik bleek echt ‘de pil’ gekregen te hebben met synthetisch progesteron (dienogest) en een synthetisch oestrogeen (estradiolvaleraat).

  Ik heb de pillen teruggebracht naar de apotheek.”

  Picobello


  Zes jaar geleden schreef ik dit op mijn oude website. Inmiddels voel ik me picobello en functioneer ik in ‘the zone’. Ik ben ondertussen een expert op het gebied van overgang en werk. En heb een methode ontwikkeld om je symptomen de baas te worden en op te bloeien in je werk.

  Stop het getob


  Op 5 maart geef ik weer mijn workshop Happy Moodswings. Voor als je niet wilt blijven tobben met onbeantwoorde vragen, symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur ;-) of gebrek aan energie en zelfvertrouwen.

  Persoonlijk Overgangs Plan


  Je krijgt dan niet alleen waardevolle informatie en goede tips. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan. Ik geef de workshop slechts een paar keer per jaar, dus als je snel je werkende leven op de rit wilt hebben, kom dan op 5 maart.

  In deze 3 uur durende workshop deel ik met jou niet alleen mijn kennis en tips maar ook de beste strategie in deze levensfase. Je kunt je hier registreren.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Vrrouw.nieuws.nl


  Een interview met mij voor Vrouw.nieuws.nl vind je hier.

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."