• In de overgang greep op werk verliezen

  “Ik wist niet dat ik in de overgang was. Ik had er geen idee van. Maar ik voelde me helemaal niet lekker, alsof ik was losgetrild van de wereld.” Alet Klarenbeek, voormalig directielid van WOMEN Inc. en tegenwoordig actief in haar eigen bedrijf 'aletklarenbeek.nl' vertelt openhartig over haar ervaring met de overgang op de werkvloer.

  Overgang


  “Ik voelde me als dat beeld van Interstellar, iemand die in de ruimte zweeft met op de achtergrond een stukje planeet. Ik had geen houvast in mijn werk, niet in mijn relatie en niet in mijn moederschap. Echt een rotgevoel. Ik wist ook niet wat ik ermee moest. Kop in het zand, mijn verstand op nul en door.

  Geen gedachte


  “Tijdens mijn werk waren er momenten dat ik met de beste wil van de wereld niet kon bedenken wat ik daar deed. Mijn hoofd was als een holle, lege ruimte. Bijna eng. Er kwam geen gedachte meer langs. Zoals je naar een kast kunt lopen en daar aangekomen niet meer weet wat je ook al weer wilde pakken.

  “Ik dacht ook dat het aan mij lag. Had de opstart van ‘De tafel van één’* misschien te veel van me gevergd? Sloeg de balans werk en privé door? Of was ik gewoon aan het eind van m’n Latijn? Ik had wel eens eerder meegemaakt dat ik te veel aan mijn hoofd had, maar dit voelde anders.

  Leeg gevoel


  “Het was zó’n fysieke ervaring. Ik voelde me als een stripfiguurtje met een leeg hoofd en lege tekstballonnetjes. Het lege gevoel zat echt in alles. Mijn lichaam was als van karton. Er zat geen sensualiteit in, nul. Ik functioneerde op halve kracht, terwijl ik wist dat ik veel beter kan als ik lekker in mijn vel zit. Ik was minder opmerkzaam, minder creatief. Meer aan het redderen dan aan het initiëren.

  "Van huis uit heb ik meegekregen dat je gewoon moet doorgaan, dus dat deed ik ook. Ik vond het lastig om me kwetsbaar op te stellen. Over ‘keeping up appearances’ gesproken…

  Voorbij grenzen


  “In mijn vrije tijd voelde ik me een uitgelubberd elastiekje, moe, voorbij grenzen. Terwijl ik echt van werken hou en me graag met hart en ziel ergens voor inzet. Op een dag lag jouw boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ op mijn bureau, tussen de nieuwe boeken die de WOMEN Inc. redactie van tijd tot tijd krijgt toegezonden. Dat had de kosmos goed geregeld, want ik had geen opvliegers en geen haar op mijn hoofd dacht aan de overgang.

  Vergeetachtigheid


  "Ik herinner me een groot gevoel van opluchting. Alles viel op zijn plek. Ik maakte me stiekem zorgen over mijn vergeetachtigheid en die kwestie was ineens opgelost: het hoorde er gewoon bij!

  "Zodra ik mijn situatie kon labelen, heb ik mijn collega’s verteld dat ik in de overgang was en kon ik eerlijker zijn over stemmingswisselingen en vergeetachtigheid. Niemand heeft er ooit een probleem van gemaakt, voor zover ik weet. We lachten er ook om, vooral die vergeetachtigheid was reuze onhandig. Namen van mensen onthouden? Niet te doen.

  "Ik heb me destijds niet voldoende gerealiseerd hoe ontworteld ik was. Nog steeds denk ik met verbazing terug aan die tijd, hoe verloren ik me toen heb gevoeld.

  Geraniums


  “Wat de overgang me heeft gebracht? Ik relativeer meer. Is dat de overgang of gewoon de leeftijd? Ik kan gemakkelijker zeggen wat ik voel, ben minder bang voor afwijzing. Waar ik vroeger dacht “Had ik dit wel moeten zeggen?” denk ik nu “Jammer dan.”

  "Ik ben rustiger geworden en heb minder ruimte voor bullshit. Wat doet er werkelijk toe, waaraan geef ik tijd en energie. Ik ben me bewust van ‘ouder worden’ en heb daar ook mijn werk van gemaakt. Er is iets geks aan de hand met de beeldvorming rondom oud worden en ouderen. Nog steeds gaat het over geraniums en bloemetjesjurken terwijl 70+er van nu vitaler en gezonder is dan ooit.

  Gezonder oud


  "Er is een transitie gaande die zijn weerga niet kent: we worden allemaal ouder en we worden gezonder oud. Dat betekent niet alleen dat je letterlijk meer leef-tijd krijgt maar ook dat de samenleving verandert. Wat doet dat met jou en mij? Het is tijd om het begrip ‘ouder worden’ opnieuw te laden. Door verhalen te delen, nieuwe beelden te maken.

  "Het doel is eenvoudig; een wereld creëren waarin elke leeftijd waarde heeft. Dat zichtbaar maken met programma’s en campagnes, dat is beroepsmatig mijn stip aan de horizon.”

  Ben jij in de overgang?


  Wil jij weten of jouw problemen op je werk en andere verschijnselen te maken hebben met de overgang, vraag dan mijn Quickscan ‘Ben jij in de overgang’ aan. Je krijgt dan bovendien 7 tips zodat je werk of je carrière niet gaat lijden onder de overgang.

  Saron Petronilia

  Bovenstaand interview komt uit mijn boek ‘Alles over werken in de overgang’.

  www.aletklarenbeek.nl

  * ‘De tafel van één’ is een landelijk empowerment programma van WOMEN Inc.

  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Vrouw.nieuws.nlhttps://nieuws.nl/populair/20171021/spotlight-overgangsexpert-coach-en-auteur-saron-petronilia


  Een interview met mij voor vrouw.nieuws.nl vind je https://nieuws.nl/populair/20171021/spotlight-overgangsexpert-coach-en-auteur-saron-petroniliahier.

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op: