• Superwoman is mijn wekker

  Is #Superwoman ook jouw wekker?

  Ze dient zich aan tijdens je waakslaap, de tijd dat je langzaam uit je slaap komt en de fysieke wekker binnen enkele minuten zal af gaan. Haar stem is indringend en lijkt zelfs heel behulpzaam. Ze vertelt je op een behoorlijk overweldigende manier wat je vandaag allemaal moet doen. Herken je haar stem in jou?

  Kort gezegd: ze drukt je met je neus op je ellenlange to-do-list.
  1. Je moet vandaag een aantal telefoontjes voorbereiden en vervolgens gaan bellen.
  2. Je moet een goede indruk achterlaten tijdens een belangrijke vergadering vandaag. Waar je tegenop ziet omdat je te weinig aanlooptijd hebt kunnen nemen om die naar jouw smaak goed voor te bereiden.
  3. Er ligt nog wat achterstallig administratief werk, en de deadline is eigenlijk al voorbij.
  4. Om nog maar niet te spreken over het reguliere werk dat sowieso ruim voldoende is om een hele werkdag te vullen.
  5. Trouwens, het wordt ook tijd om weer eens wat contacten te leggen met je kinderen, je vrienden.
  6. En hoe zit het eigenlijk met je relatie?
  7. Het huishoudelijke werk stapelt zich op: de zilvervisjes kruipen door je badkamer. Doe er wat aan.
  8. Hak die knoop waar je al tijden mee worstelt nou eens door!
  9. Oh, en dacht je dat je dan klaar was? Welnee, je toekomstplanning laat te wensen over. Sterker nog: die heb je nog niet. Je rent van hot naar haar om de gaten die vallen te vullen.
  10. Je moet nog dit..

  • Nog dat..
  • Nog zus en nog zo..
  En dan haar uitsmijter: "Op deze manier bereik je je doelen NOOIT!"

  Adrenaline

  Pfff.. Je innerlijke #superwoman nekt je nog voordat je echt wakker bent. De adrenaline giert al door je lijf. Je hart raast. Van de weeromstuit trek je het dekbed over je kop, hoop je dat je door de wekker heen slaapt en in dromenland komt waar het zalig toeven is… waar vergetelheid lonkt.

  #Superwoman heeft mij jarenlang in haar tang gehad. Andere termen voor deze kracht zijn: je innerlijke criticus, je innerlijke perfectionist, je innerlijke saboteur.

  Op een arbeidsmarkt waar masculien gedrag voorwaarde is voor succes, heeft onze verinnerlijkte #superwoman veel masculiene trekjes. Logisch, om succesvol te zijn op de huidige arbeidsmarkt kiezen jij en ik, vaak al van jongs af aan, voor de meest effectieve route namelijk het

  kopiëren van succesvol gedrag: masculiene daadkracht.

  Uitgeput

  Het lastige is dat onze innerlijke #superwoman ons stressafweersysteem uitput. Tijdens de overgang krijgen we daar last:
  • we hebben steeds minder energie om goede prestaties te blijven leveren.
  • ons zelfvertrouwen neemt af, terwijl #superwoman steeds harder begint te schreeuwen om ons aan te jagen tot daadkracht.
  • we hebben gevoelens van mislukken, deprimerende gedachten, het idee dat we niet meer mee kunnen doen…

  En dat is een goed teken!

  Nou ja goed.. Verklaarbaar. Want tijdens de overgang heb je geen puf en geen zin meer om #superwoman te spelen op de werkvloer (en thuis). Je hebt er trouwens ook de hormonen niet meer voor.

  De rest het best

  Nog beter nieuws is dat in jou de vrouw huist die veel meer kan dan ze ooit heeft kunnen bedenken. Die haar ervaringskennis, talenten en vaardigheden naar een ander, hoger, plan kan tillen. Je kunt de rest van je leven tot de beste tijd van je leven maken.

  Daar is wel iets voor nodig:

  • herkennen en erkennen dat je een innerlijke stem hebt die je weliswaar opzweept maar ook onzeker en moe maakt.
  • accepteren dat jouw #superwoman je ook op termijn niet gaat brengen waar je wilt zijn.
  • haar de wacht aanzeggen, afscheid nemen, ontslaan, op een laag pitje zetten, met een korreltje zout nemen, uitschakelen, anders gezegd: het zwijgen opleggen.
  • haar rustig en gestaag overstemmen door vertrouwen te ontwikkelen in je zelf als vrouw die een scala aan mogelijkheden heeft om te verzilveren.
  • een visie te hebben op hoe je de rest van je leven de beste tijd van je leven maakt (leidraad is de vraag: krijg ik er energie van? No go area is: daar lekt mijn energie van weg).
  • een aantrekkelijk haalbaar stappenplan maken.
  • support zoeken bij mensen die jou willen steunen in het behalen van je (nieuwe) doelen.
  • en op avontuur gaan (met in je knapzak je kennis, ervaringen, talenten en vaardigheden).

  Overboord

  Natuurlijk ruim je je innerlijke #superwoman niet in een keer uit de weg. Daarvoor is het #superwoman :-) En je hebt haar ook veel te lang de ruimte gegeven (nog afgezien van het feit dat ze waarschijnlijk ook echt geholpen heeft) om die gewoonte met een soepele beweging overboord te kunnen gooien.

  Maar hoe vaker je je zelf er op kunt betrappen dat je naar haar luistert, haar middenin haar relaas de mond kunt snoeren, hoe vaker je ruimte kunt maken voor de vrouw die zich lange tijd achter haar heeft verstopt. De vrouw die weet, voelt, vermoedt waar haar energie en zelfvertrouwen van gaan bruisen.

  Peulenschil

  Tijdens een van mijn workshops Passage to Feminine Power moest een van de deelneemsters ontzettend hard lachen.. “Zo bizar”, zei ze. Als je eenmaal de slag te pakken hebt van hoe je #superwoman te slim af kunt zijn, blijkt dat je veel daadkrachtiger bent. En met zoveel meer gemak. De deelneemster, enigszins hyper: “Het is gewoon idioot hoe gemakkelijk dit karwei me af ging, een peulenschilletje …”

  Succes!
  Saron Petronilia

  PS: Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."

  Delen op: