• Knotwilg

  Voor mij geen gespreksgroepjes over de overgang...

  Eén ding wist ik over de overgang: voor mij geen VIDO-groepjes, geen gezeur van vrouwen in de overgang. Ik zou het zelf wel doen als het zover was. Opgevoed met als motto “niet zeuren maar doorlopen” stond ik er dan ook niet te veel bij stil.

  Onregelmatige menstruatie

  Onregelmatige menstruatie had ik mijn leven lang al dus dat was niet echt “verontrustend’’. Migraineachtige hoofdpijn had ik ook al mijn hele leven lang. Die hoofdpijn werd in eerste instantie wel steeds erger maar met het steeds langer uitblijven van menstruatie werd de hoofdpijn ook minder. Dat realiseerde ik me op dat moment overigens ook helemaal niet.

  Steeds heviger

  Wel vervelend waren de steeds heviger wordende menstruaties; onderleggers, badlakens, maxi-verband, het mocht allemaal niet helpen om de nacht droog door te komen. Tampons dreven gewoon naar buiten, er waren momenten bij dat ik wel op het toilet kon blijven zitten.

  Supermaandverband


  Logeren of bij vrienden overnachten vond ik een ramp, want natuurlijk werd ik prompt ongesteld als we ergens anders waren. En elke keer met badlakens, onderleggers en een tas vol maandverband op stap te gaan, was niet echt een optie. Pas toen begreep ik waarom “oudere’’ vrouwen altijd zulke grote boodschappentassen meezeulden: dat was om al die supermaandverbanden mee te kunnen nemen.

  Huilbuien

  Nachtelijke transpiratiegolven zorgden voor redelijk gebroken nachten, en dat kwam het humeur dan ook weer niet ten goede. Wisselende stemmingen, onverklaarbare huilbuien; ik weet het aan mijn dementerende moeder, maar achteraf gezien was het natuurlijk een opeenstapeling van zaken die eigenlijk onder één noemer samen te vatten waren: de overgang.

  Opvliegers

  Gelukkig was mijn man vol begrip en accepteerde hij mijn nukken en grillen. Opvliegers ging ik (naar goed voorbeeld van een vriendin die om de haverklap bloosde) te lijf met “oh jee, daar is er weer een, ja een opvlieger, zien jullie wel? Lastig hoor, maar als mijn bril beslaat weten jullie tenminste wat de oorzaak is. Dus doe me een lol en reageer er verder niet op, het gaat wel weer over”.’
  Margo

  *VIDO = Vrouwen In De Overgang

  Margo is een van de tientallen vrouwen die vertelt wat zij meemaakt tijdens de overgang in mijn boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."