• Lavendel met hommel

  Overgang is de vruchtbaarste tijd van je leven

  De overgang is de meest vruchtbare tijd in het leven van een vrouw. Hoe bedoel je, vraag je je misschien af. Welnu, het is oogsttijd. Het is de fase in je leven waarin je de vruchten van je opgedane kennis en levens- en werkervaring je in de schoot vallen. Als je wilt.

  Talenten

  Je bent misschien wel net zo’n vrouw als ik was. Gedurende je volwassen leven heb je je talenten niet helemaal uitgebuit. Omdat je voor een opleiding koos waar je ouders achter konden staan, bijvoorbeeld.

  Of omdat je partner fulltime voor zijn of haar ambities ging en jij dus het grootste deel van de zorg voor kinderen, huishouding, hond en sociale contacten op je nam.

  Misschien heb je nooit helemaal volledig achter je eigen behoeften en verlangens gestaan. Of had je last van het doe-maar-gewoon-syndroom.

  Zorghormonen

  Tijdens de overgang nemen zorghormonen halsoverkop af. Je krijgt daardoor zicht op wat jou zoal dwarszit en kunt dat minder gemakkelijk met de mantel der liefde toedekken. (Of gewoon negeren..)

  De tijd is aangebroken dat jij in het middelpunt van je eigen belangstelling staat. Dat voelt misschien nog een beetje gek omdat je zo gewend bent om voor iedereen en alles van betekenis te zijn, en dat aandacht voor jezelf naar egoïsme zou rieken. Maar je zult merken dat je weinig tot geen geduld meer op kunt brengen voor small talk van anderen.

  Inkeer

  De overgang is bedoeld om ‘egoïstisch’ te zijn. Het is niet bedoeld om de aftocht te blazen met je ziel onder je arm, met te weinig energie en te weinig zelfwaardering. Het is bedoeld om de balans op te maken, uit te vinden hoe je de volgende fase in je (werkende) leven wilt inrichten.

  Daar is wel inkeer nodig. Je zult jezelf antwoord moeten geven op vragen als:
  1. wie ben je (zonder bijvoorbeeld kinderen en liefdespartner).
  2. Wat wil je, ook qua werk?
  3. Wat zijn jouw specifieke talenten?
  4. Welk verdriet heb je nog niet verwerkt? Omdat je meende dat het nu eens over moest zijn? Of omdat je het hebt onderdrukt?
  5. Maar vooral ook: wie wil je zijn en hoe wil je je professionele leven voortzetten?
  6. Wat zou jouw leven de moeite waard maken de komende dertig jaar?

  Balans

  Juist door je eigen antwoorden op deze vragen heel serieus te nemen, krijg je greep op je overgang. Je stemmingswisselingen, gebrek aan concentratie en slapeloosheid, helpen je zelfs daarbij. Als je onderzoekt waar ze vandaan komen, wat ze je te vertellen hebben, wat jou dwars zit en vervolgens actie onderneemt om je eigen situatie te verbeteren.

  Je kunt dergelijke symptomen dan ook beter managen. Je kunt ze zelfs laten verdwijnen.

  Tweede jeugd

  Niet voor niets zeggen vrouwen die dit ‘innerlijk’ werk hebben gedaan dat ze in hun tweede jeugd zijn aanbeland, energie hebben voor twee. Ze laten zich niet meer aanleunen wat een ander van ze vindt. Ze ervaren de kracht om te gaan waarvoor ze willen gaan. En daardoor ook: vrijheid.

  De overgang kan de meest vruchtbare tijd van je leven zijn als je van jezelf de hoofdrol mag spelen.

  © Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je meer lezen over fit en vitaal blijven tijdens de overgang, kijk dan op mijn website naar informatie over Alles wat je moet weten over de overgang.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."