• Beek

  Zo blij met mijn (anti-incontinentie-) bandje

  Als ik een schrikbeeld heb, dan is het wel rijen vrouwen (van zekere leeftijd ;-)) schuifelend door de supermarkt die in plaats van hun maandelijkse ‘toebehoren’ bergen tenaladylapjes in hun winkelkarretje laden.

  Overgang

  Met iedere klant doorloop ik vroeger of later dan ook altijd het onderwerp: bekkenbodemspieren. Of we nu praten over hoe een arbeidsconflict op te lossen, hoe de keuze voor ander werk te bepalen of hoe overgangssymptomen de baas te worden. Contact met de bekkenbodemspieren is altijd belangrijk. Vind ik.

  Bekkenbodemspieren

  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik dit heb moeten leren. Aanvankelijk ging ik er namelijk van uit dat alle vrouwen hun bekkenbodemspieren onder controle hadden, en dus hun blaas en de intensiteit van hun orgasmen (om maar effe wat te noemen).

  Totdat ik op de enkele jaren geleden op de Margriet Winterfair een workshop gaf en de wenkbrauwen van een deelneemster onder haar haarlok verdwenen toen ik het belang van deze spieren aanstipte.

  Niet iedere vrouw weet waar ze zitten. Nog minder vrouwen hebben er controle over. Realiseerde ik me toen ineens.

  Terwijl de controle erover ALLES te maken heeft met je ‘controle’ over de kwaliteit van je leven. Hoe blij zijn we niet als een kind zindelijk is? Hoe zalig is het niet om een rollercoaster van een orgasme te beleven?

  Incontinentie

  Enfin, ook tijdens mijn workshop, kwamen de bekkenbodemspieren aan bod. Een van de deelneemsters vertelde vervolgens hoe blij ze is met haar bandje, dat operatief is aangebracht. Sinds dat bandje hoeft ze zich geen zorgen meer te maken over ongewenst urineverlies.

  Jij en ik kunnen ons voorstellen dat dat ‘wonderen’ doet voor het zelfvertrouwen van de vrouw – ook tussen de lakens.

  Voor mij was dit weer zo’n aha momentje. Waar ik voorheen bijna in een reflex een crucifix omhoog stak zodra er gesproken werd over operaties, pillen en poeders ter voorkoming van incontinentie, hield ik me in omdat ik zag hoe oprecht blij deze vrouw was en hoe belangrijk zij het vond dat wij vrouwen weten dat deze mogelijkheid bestaat.

  Tension-free

  Dat “bandje”, dat wordt in medische kringen de TVT-methode genoemd. TVT staat voor Tension-free Vaginale Tape. Operatief wordt er dan

  letterlijk een bandje ‘daar beneden’ aangebracht om ongecontroleerd urineverlies te voorkomen.

  Volgens de blije deelneemster is het een relatief kleine ingreep met grote gevolgen, die ze járen eerder had willen ondergaan.

  Stressincontinentie

  De Tension-free Vaginal Tape is rond 1995 in Zweden ontwikkeld om stressincontinentie te behandelen. Als je wel eens (regelmatig) ongewenst een drupje (of meer) loost als je hoest, rent, lacht, niest, vrijt of zware boodschappen tilt, dan heb je last van stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

  De stress heeft niks te maken met emotionele stress, maar gewoon met druk in de buik. In geval van stressincontinentie loopt er urine uit de blaas als de druk in de buik bij inspanning omhoog gaat.

  Buikdans

  Als training je niet helpt, zelfs de meest intensieve buikdansles niet (de originele buikdans is bedoeld om de vrouwelijke organen in optima forma te brengen en te houden) is TVT misschien ook iets voor jou. In vergelijking met andere mogelijke operaties zou deze ingreep minder belastend zijn.

  Bovendien is de kans best groot dat je klachten verbeteren. Ruim tachtig procent van de vrouwen die ‘m heeft ondergaan blijkt er happy mee te zijn. Voor hen is het tenaladiylapje voorlopig van de baan.

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 (exclusief verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel 'm dan hier, op mijn website. Er is ook een ebook-versie á € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."