• Opvliegers en een onvervulde kinderwens

  Ja, inmiddels ben ik in de overgang, de tijd gaat snel, en nog steeds denk ik wanneer ik een kinderwagen zie of een lief blond klein meisje: ‘Wat jammer dat had een kind van mij kunnen zijn’. En dit verlangen duurt al jaren en gaat nooit meer over.

  Ik heb dit zelf ervaren tijdens de thema-avond over opvliegers en de onvervulde kinderwens waar ik aan heb deelgenomen. Wat mij opviel was het verdriet dat constant broos aan de oppervlakte aanwezig is en nooit meer overgaat. Opmerkingen van de partner, ongetwijfeld lief bedoeld, maken het er vaak niet beter op: ‘moet je het alweer erover hebben, laat het maar rusten’.

  Laat maar.

  Overgang

  Ik was 39 toen het allemaal begon: vreemde klachten, hartkloppingen en onverklaarbare angsten.

  Ik herkende mijzelf niet meer zo goed wanneer ik in de spiegel keek en ik had geen flauw idee waar deze dingen vandaan kwamen. Ik was gestopt met de pil omdat ik geen partner had en menstrueerde niet meer regelmatig. Mijn huisarts vroeg me om me te testen op mijn hormoonspiegel want het zouden weleens overgangsklachten kunnen zijn. Na een paar weken wist ik het: de overgang had zich al volledig ingezet en dit zou betekenen dat ik geen kinderen zou kunnen krijgen.

  Freya

  Om dit nieuws zeker te weten, ben ik nog doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis en dit bezoek duurde kort, met een folder van Freya stond ik na 5 minuten weer op de gang. Het was een voldongen feit.

  Al snel drong bij mij de gedachte op: wat nu? Geen man, geen kinderen, wel een leuke baan en de vele interesses zouden mij redden. Ik zou carrière gaan maken en daarbij is hard en veel werken bijna een vanzelfsprekendheid. En het was makkelijk om niet aan het verdriet te hoeven denken. Tijdens de bijeenkomst was dit ook één van de belangrijkste items: veel en hard werken, want tja je hebt geen kinderen dus tijd genoeg! Ik heb deze overtuiging vijf jaar vast gehouden.

  Nieuwe balans

  Nu kan ik dit allemaal niet meer, ik heb klachten en heb daarvoor hulp gekregen. Ook al gaat het nu goed met mij, ik ben nog steeds aan het zoeken naar een nieuwe balans en andere levensstijl. Dat dit hoort bij de overgang heb ik nu geleerd. Net als in de pubertijd zorgen de hormonen voor een ander evenwicht in het hoofd en dat is niet erg maar vraagt zorg voor mezelf.

  Daarom ben ik naar de bijeenkomst gegaan. Ik zocht naar herkenning en wilde voorbeelden horen waarbij het wel goed gaat en ook wilde ik zien en ervaren dat heel veel vrouwen er verdriet en last van hebben. Ik wilde samen praten, lachen en huilen over alle aspecten die ik nu op papier heb gezet.

  Krachtig

  Herken je dingen uit wat ik heb opgeschreven? Dan kan ik je deze bijeenkomst zeker aanraden. De avond wordt begeleid door de kundige en krachtige Saron Petronilia die mij heeft laten zien dat opvliegers en de onvervulde kinderwens beslist niet het einde van de wereld betekenen!

  Debbie Wassink

  Lees ook het blog 'Ongewenst kinderloos en in de overgang.

  De thema-avond, wordt 1x per jaar georganiseerd.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten. Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Alles wat je moet weten over de overgang kost € 22,95 (exclusief verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  _“De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."