• Gestruikeld over de huisarts

  “Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik naar mijn ‘redding’ keek. Verbijstering vocht met moedeloosheid. Mijn innerlijke stem spotte: “Je wist het toch. Met deze huisarts gaat het ‘m niet worden.”

  Ik ‘wist’ van tevoren dat ik er mijn beide schouders onder moest zetten. Ik wilde per se bio-identieke hormonen voorgeschreven krijgen om mijn depressie te bestrijden.

  Hormonen


  Bio-identieke hormonen zijn identiek aan de hormonen die je lichaam zelf produceert. Zowel de chemische structuur en de biologische functie zijn hetzelfde.

  Een maand of tien tevoren maakte ik al eens een afspraak met haar. Op het laatste moment besloot ik echter niet te gaan. Ik had geen zin in ingewikkelde gesprekken met deze huisarts. Bovendien leek het dieptepunt van mijn zwaarmoedige buien achter de rug te zijn.

  Ferm


  Zes maanden later was het tijd voor een ferm besluit: Naar de huisarts! Ik had mijn verblijf onder in de put helemaal in kaart gebracht, ik wilde er definitief uit.

  Tijdens deze afspraak stuurde de huisarts aan op het voorschrijven van de anticonceptiepil. Op mijn vijftigste? Dat wilde ik niet. Waarom zou ik mijn lichaam tijdens de overgang in een kunstmatige menopauze brengen? Want dat is wat de anticonceptiepil doet. De hormoonpreparaten overstemmen je eigen hormoonhuishouding.

  Overgang


  Hoewel het gek voelde, begon ik mijn huisarts iets te vertellen over hormonale kwesties in de overgang. Ze keek me geïrriteerd aan. Toevallig had ze onlangs een bijscholing over dit onderwerp gehad, mompelde ze nog.

  Ik ging naar huis met een formulier voor bloedonderzoek. Het formulier heeft wekenlang onderop een stapel op mijn bureau gelegen.

  Depressie


  Totdat ik weer een flinke depressie voelde aankomen. Toen ben ik gelijk op de fiets gesprongen en naar het dichtstbijzijnde bloedprikpunt gegaan. Ik zat zo diep dat ik eigenlijk niet eens meer (een week!) kon wachten op de uitslag.

  Tijdens de bespreking van de bloedtest met de huisarts heb ik nogmaals aangegeven dat ik geen anticonceptiepil wilde. Ik heb zelfs een voorkeur uitgesproken voor een product. Maar dat kon ze me niet voorschrijven want dat was gewoon verkrijgbaar op het internet, reageerde ze.

  bio-identiek


  Duidelijk werd dat mijn huisarts niet wist wat bio-identieke hormonen zijn.
  Ik heb haar dan ook verteld hoe zij bio-identieke hormonen kan herkennen. Bio-identieke hormonen hebben termen als oestradiol of progesteron. Termen als oestropipate, estradiol acetate of progestageen verwijzen naar een farmaceutisch kunststukje. Enfin, ze moest een en ander bespreken met de apotheker.

  Enkele dagen later, aan de telefoon, liet ze weten dat het met de natuurlijke oestradiol was gelukt, maar niet met de progesteron. Maar, deze pillen bewogen mee met mijn cyclus. Ik kon ze gewoon door blijven slikken, want de van oudsher bekende ‘stopweek’ bestond nu uit een rijtje neppillen.

  Het kon me allemaal niet meer schelen.

  De pil


  Voor me lag de verpakking. Ik moest even fronzen van de bijsluiter waar duidelijk anticonceptiepil op stond. Ik dacht nog: zeker macht der apothekers gewoonte. Maar ik bleek echt ‘de pil’ gekregen te hebben met synthetisch progesteron (dienogest) en een synthetisch oestrogeen (estradiolvaleraat).

  Ik heb de pillen teruggebracht naar de apotheek.”

  Picobello


  Zes jaar geleden schreef ik dit op mijn oude website. Inmiddels voel ik me picobello en functioneer ik in ‘the zone’. Ik ben ondertussen een expert op het gebied van overgang en werk. En heb een methode ontwikkeld om je symptomen de baas te worden en op te bloeien in je werk.

  Stop het getob


  Op 5 maart geef ik weer mijn workshop Happy Moodswings. Voor als je niet wilt blijven tobben met onbeantwoorde vragen, symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur ;-) of gebrek aan energie en zelfvertrouwen.

  Persoonlijk Overgangs Plan


  Je krijgt dan niet alleen waardevolle informatie en goede tips. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan. Ik geef de workshop slechts een paar keer per jaar, dus als je snel je werkende leven op de rit wilt hebben, kom dan op 5 maart.

  In deze 3 uur durende workshop deel ik met jou niet alleen mijn kennis en tips maar ook de beste strategie in deze levensfase. Je kunt je hier registreren.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  Ongelofelijk! Zwarte vrouw eerder in overgang.

  Oprah is 47 jaar als ze wordt overvallen door hartkloppingen. Werkt ze te hard? Is er iets anders aan de hand? Ze consulteert maar liefst 5 artsen, onder wie twee vrouwelijke, maar die kunnen haar niet helpen in haar zoektocht naar de oorzaak.

  O-woord


  Het is haar personal trainer die haar wijst op het O-woord. Niet dat ze zich dát laat aanleunen, welnee. Het kán gewoon niet. Ze reageert zoals de meeste vrouwen die geen kennis over deze levensfase hebben: Ze kán niet in de overgang zitten want ze menstrueert nog met de regelmaat van de klok. “Like rain”, vergelijkt ze zelf. Toch blijkt haar personal trainer het bij het rechte eind te hebben.

  Afrikaanse roots


  Wat Oprah niet wist, en de meeste artsen ook niet, is dat de gekleurde vrouw meer last van overgangssymptomen, zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, heeft dan haar witte of Aziatische zuster.* Met ‘gekleurde’ vrouw bedoel ik de vrouw met Afrikaanse roots. Ze heeft ook langer last van de symptomen. Ze heeft bijvoorbeeld gemiddeld 10 jaar opvliegers. Dat is 3,5 jaar langer dan de witte vrouw.

  Duizeligheid


  De gekleurde vrouw is ook jonger als ze in de overgang gaat. Dwars tegen haar eigen ideeën in, overigens. Maar waar de gemiddelde witte vrouw rond haar 51,5 jaar definitief stopt met menstrueren, is de gekleurde vrouw gemiddeld al op haar 49,3 jaar gestopt. Bovendien neemt de hevigheid van de symptomen - waaronder ook duizeligheid en vocht vasthouden –
  toe naarmate ze ouder wordt, terwijl die bij blanke vrouwen juist afneemt.

  Dit blijkt uit de weinige onderzoeken die er zijn op het gebied van etniciteit en overgang. Gelukkig zijn er ook positieve effecten te melden.

  Spier- en gewrichtspijn


  Gelukkig laten diezelfde onderzoeken ook meevallers zien. Gekleurde vrouwen hebben minder last van overgangssymptomen als hoofdpijn, slaapproblemen en spier- en gewrichtspijnen.

  Genetisch


  Maar de hamvraag is natuurlijk: Wat is de oorzaak van dit etnisch gerelateerde ongemak? Behalve genetische factoren, spelen ook omgevingsfactoren een rol. Er zijn bijvoorbeeld onderzoeksresultaten die verwijzen naar het racisme waarmee zij gedurende haar leven te maken heeft. Racisme zorgt voor stress, en stress heeft een uitgesproken negatieve invloed op je mentale, fysieke, emotionele en spirituele gezondheid.

  Hormoontherapie


  Ze is veel minder dan haar witte zuster geneigd om haar symptomen te bezweren met hormoontherapie. Overigens is de witte Nederlandse vrouw er ook bepaald niet happig op. Van de zwarte vrouwen die hormoontherapie toch een kans willen geven, laat de helft de hormonen ongebruikt in het medicijnkastje staan.

  Grootmoeder


  De zwarte vrouw vindt het niet natuurlijk, slikt liever geen pillen, is bang voor de negatieve bijwerkingen, lees: kanker. Of redeneert: Als mijn moeder en grootmoeder geen hormonen nodig hebben gehad, dan heb ik het ook niet nodig. Ze zoekt liever haar soelaas in diëten, sporten, laagjeskleding, alternatieve therapieën, spiritualiteit en het gebed.

  Oprah – die meerdere talkshows heeft gewijd aan hormonen en overgang - heeft goed begrepen dat deze levensfase over veel meer gaat dan lichamelijke ongemakken. “De overgang dwingt je je volle aandacht geven aan je eigen gezondheid en welbevinden. Die is bedoeld om uiteindelijk het leven te creëren dat je altijd al hebt willen hebben.

  Informatie


  Oprah heeft gedaan wat ik alle vrouwen op het hart wil drukken - of je gekleurd, wit, geel of paars bent. Ze heeft zich goed geïnformeerd over wat ze kan verwachten van de overgang en wat haar te doen staat. Zodat ze ook álles wat zij wil uit de tweede helft van haar leven kan halen. Ze is nu 61 en in volle bloei, getuige ook haar flonkerende speech tijdens de Golden Globes uitreikingen als ze de Cecil B. DeMille oeuvreprijs krijgt.

  Stop het getob


  Op 5 maart geef ik weer mijn workshop Happy Moodswings. Voor als je niet wilt blijven tobben met onbeantwoorde vragen, symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur ;-) of gebrek aan energie en zelfvertrouwen.

  Persoonlijk Overgangs Plan


  Je krijgt dan niet alleen waardevolle informatie en goede tips. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan. Ik geef de workshop slechts een paar keer per jaar, dus als je vol zelfvertrouwen en energie wilt blijven werken, kom dan op 5 maart.

  In deze 3 uur durende workshop deel ik met jou niet alleen mijn kennis en tips maar ook de beste strategie in deze levensfase. Die bevrijdde mij van getob, slecht slapen en matig functioneren. Ik bloeide op in mijn werk en privéleven. Je kunt je hier registreren.

  Saron Petronilia

  Geraadpleegde onderzoeken:
  Socioeconomic position, lifestyle factors and age at natural menopause: a systematic review and meta-analyses of studies across six continents
  Onset of Natural Menopause in African American Women}
  Duration of Menopausal Vasomotor Symptoms Over the Menopause Transition

  Delen op:

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  5 tips voor werkende vrouwen 45+ om stemmingswisselingen bondig en beslist de baas te worden

  Van het ene op het andere moment ben je chagrijnig, ongelukkig of verdrietig. Hoe kan dat? En belangrijker: Hoe los je moodswings, een gezellig woord voor stemmingswisselingen op?

  Als er een one-size-fits-all-remedie bestond tegen stemmingswisselingen was die allang als een soort bacterieremmer/verderfbeschermer toegevoegd aan ons drinkwater.

  Mijn stemmingswisselingen heb ik bestreden door naar mijn moestuin te gaan. De verdampende energie, het gebrek aan belangstelling voor de omgeving en overheersende somberte ging ik te lijf met onkruid wieden. Letterlijk en figuurlijk.

  Dat onkruid wieden ziet er als volgt uit.

  Tip 1: Laat je chagrijn 90 seconden ‘zijn’.


  Want wist je dat een emotie maar 90 seconden duurt? Dat je dip slechts 1,5 minuut van je tijd in beslag neemt? Dat heb ik van psycholoog dr. Joan Rosenberg en neuroloog dr. Jill Bolte Taylor Het is de tijd die je lichaam nodig heeft om allerlei chemische processen te doorlopen die jou dat chagrijnige gevoel geven.

  Dat chemische proces – dat start met een plupje adrenaline en andere hormonen - wordt ingezet door iets wat je denkt, ziet, ervaart, ruikt, associeert et cetera.

  Dat ‘chagrijnige proces’ is na 90 seconden afgelopen. Áls je dat tijdelijke ronddollen van irriterende stofjes in je lijf even laat zijn. Zonder oordeel erover. Maar als je ervoor kiest om je te laten meevoeren in dit proces (door te oordelen over hoe je je voelt) wordt die 90 seconden steeds opnieuw ingezet. Zo kun je uuuuuuuren, ja zelfs dagen, chagrijnig zijn.

  Tip 2: Adem jezelf uit de 90-seconden-loop


  Tijdens die 90 seconden kun je je aandacht gaan richten op je adem. Dat balanceert ook gelijk. Zelf focus ik me op 6 langzame diepe in-en uitademingen. Desnoods vlucht ik daarvoor naar het toilet. Is het chagrijn na 6x nog niet helemaal verdwenen. Dan doe ik er nog eens 6.

  Tip 3: Fake it till you make it.


  Verander je staat van zijn, zoals supercoach Tony Robbins je zal leren. Ga huppelen. Doe alsof je heel erg blij bent. Spring als een dolgelukkig kind dat een geweldig verjaarscadeau krijgt. Of dans het parelende zweet op je voorhoofd op de muziek waarbij je toch al nooit kon stilzitten. Zing uit volle borst mee met je eigen top-10 aller tijden. Doe iets waardoor of waarvan je blij wordt. Je zult merken dat als je dat maar lang genoeg volhoudt (paar minuten), de gelukstofjes (endorfinen) die je lichaam van de weeromstuit gaat produceren de overhand over je chagrijn krijgen.

  Tip 4: Maak ruimte voor me-time in je overvolle agenda.


  Als je wilt weten wat je nou precies denkt, voelt, ruikt, ervaart voorafgaand aan de 90-seconden-loop zul je tijd moeten besteden aan jezelf. Aan terugkijken – en voelen.

  De plotselinge somberte (of chagrijn) kan je iets belangrijks te vertellen hebben. Bijvoorbeeld:

  • Dat je iets aan het doen bent wat je helemaal geen voldoening (meer) geeft.
  • Of omdat de situatie waarin je zit, je te veel stress bezorgt.
  • Of je collega al je energie opslokt (en jij voor de goede orde maar prettig-in-de-omgang blijft.)
  • en noem maar op..

  Om dat te achterhalen moet je ontsnappen aan de waan van de dag en me-time in je agenda inbouwen. Tijd die je aan je eigen welzijn gaat besteden. Pas als je je ervaringen met de moodswings regelmatig tegen het licht hebt gehouden, kun je besluiten of je iets wilt doen aan de onderliggende boosdoener. Of dat je die 90 seconden kunt laten ‘zijn’.

  Tip 5: Geef je lichaam regelmatig een flinke opknapbeurt.


  Als je een auto hebt, rij je hem regelmatig de garage binnen voor de grote of de kleine beurt. Zodra je wasmachine niet meer ‘schoon en fris’ wast, sta je met de ontkalker klaar.
  Tegen de tijd dat je in de overgang gaat (zo rond je 45ste), heeft je lichaam al een indrukwekkend aantal uren gedraaid. Vaak zonder dat je serieus hebt onderzocht welke ‘brandstof’ het beste bij jou past en hoe je het lichaam goed ‘ontkalkt’.

  Stemmingswisselingen kunnen een lichamelijke oorzaak hebben. Die kun je uitsluiten door je lichaam een grote beurt te geven in de vorm van een detox-kuur. En bio-opneembare voedingssupplementen een vast onderdeel van je voedingspatroon te laten zijn. Dat laatste omdat ons voedsel tegenwoordig nauwelijks meer voeding bevat.

  Saron Petronilia

  Delen op:

  OvergangQuiz


  Doe mee! Wat weet jij van de overgang? Test je kennis en maak kans op leuke prijzen. Waaronder een heerlijke dag in mijn favoriete sauna. Als je op deze link klikt, kun je gelijk aan de slag. Na afloop zie je ook onmiddellijk waar je staat qua kennis over de overgang.#OvergangQuiz

  Hulp


  Wil je mij helpen door deze link te delen? Met collega’s, vrienden en vriendinnen, werkgevers en/of weldoeners. Dit is de link: https://nl.surveymonkey.com/r/overgangquiz

  Geen € 14,95 maar € 9,95


  Mijn boek Alles over werken tijdens de overgang is ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via deze website voor € 9,95.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  De boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang' op Youtube.

  Workshop


  Slaapproblemen? Getob over je gezondheid of je werk?

  Ik geef je nuchtere informatie en tips in de workshop Happy Moodswings op maandagavond 5 maart. Die is bedoeld voor werkende vrouwen 45+ die niet langer willen tobben met onbeantwoorde vragen, over symptomen als slaap- en geheugenproblemen, het emotionele rad van avontuur ;-) of gebrek aan energie en zelfvertrouwen. Je gaat naar huis met een Persoonlijk Overgangs Plan.

  In deze 3 uur durende workshop deel ik met jou niet alleen mijn kennis en tips maar ook de beste strategie in deze levensfase. Die bevrijdde mij van getob, slecht slapen en matig functioneren. Ik bloeide op in mijn werk en privéleven.

  Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website.

  In-company


  Deze workshop wordt ook in-company gegeven. Zoals bij Philips Lighting, Stichting Woonbron, ArboCentrum Den Haag, School voor Coaching en Maxima Medisch Centrum.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  7x de overgang vieren

  Wat is er leuk, positief aan de overgang? De aandacht gaat vooral uit naar slecht nieuws: de drama’s. De overgang is echter bedoeld als de levensfase waarin de vrouw tot volle bloei komt. Haar beste tijd ligt voor haar.

  Hierbij 7 redenen om alvast een feestje te bouwen.

  1. Nooit meer menstrueren

  Natuurlijk. Vrouwen kunnen bloeden zonder dat er sprake is van een wond. Da's heel bijzonder in de natuur. Dat bloeden heeft zelfs een ritme, dat nauwe relaties onderhoudt met het wassen en afnemen van de maan. Het einde van menstrueren is echter in zicht. Dat betekent dat vrouwen zich, na hun allerlaatste menstruatie, niet meer hoeven bezig te houden met tergende zaken als:
  • doorlekken, in witte zomerbroeken en zo..,
  • vocht vasthouden (die 2 kilo extra iedere maand),
  • onbedwingbare trek in suiker en/of alcohol,
  • puistjes,
  • krampen.

  2. Toedeloe PMS

  Met de laatste menstruatie nemen vrouwen ook afscheid van het PMS (premenstrueel syndroom). Toedeloe, nooit meer maandelijks terugkerende deprimerende ‘gedoetjes’ met partners en collega’s! Het gevoel meer controle te hebben over de eigen emoties, zorgt voor zelfvertrouwen en innerlijke rust.

  3.Nieuwe kansen


  Stoppen met menstrueren = andere kijk op je lijf en vrouwelijkheid. Hoogste tijd om jezelf te verheugen op en alvast van je af te dromen over de mogelijkheden die de nieuwe levensfase in zich heeft. Maak je ruim baan voor je ambities? Maak je eindelijk tijd voor die hobby? Waar ga jij voor?

  4.Extra geld

  Geld komt uit onverwachte hoek. Maandverband, anticonceptie, pijnstillers, chocoladerepen et cetera. Vrouwen hebben er gedurende hun leven een klein fortuin aan uitgegeven. Denk ook aan de extra vlekkenvreters, lakens, slips en matrassen. Maak dus ruimte in de agenda voor een jaarlijks extra stedentrip of spa-bezoek! Of die veel te dure parfum :-) Het geld daarvoor zit gewoon nog in de portemonnee.

  5.Ongeremd genieten

  Van seks. Hoe je het wendt of keert, zwanger word vrouwen niet zomaar meer. Het kan zijn dat de lust wat in de luwte staat. Maar weet dat vrouwen van onze leeftijd met een kersverse lover, helemaal geen ‘luwte’ ervaren. Dus misschien is het seksleven toe aan een avontuurlijke update?

  6. Dankbaarheid: ik wel!

  Hoera! Vrouwen die de overgang bereiken hebben tijd van leven gekregen om een volgende fase van een vrouwenleven te mogen beleven. Die tijd krijgt niet iedere vrouw, zoals je inmiddels hebt kunnen zien in jouw eigen omgeving. Jij wel!

  7.Nee, nu ik!

  Tijdens de overgang laten vrouwe hun neiging los om voor iedereen en alles te zorgen. Kiezen voor maaltijden die ‘het hele gezin lust’ bijvoorbeeld, is verleden. De eigen smaakpapillen spelen vaker dan voorheen de hoofdrol in de keuze voor wat we eten. Maar interessanter: het wordt gemakkelijker om ‘nee’ te zeggen. We verschuilen ons niet meer achter een ‘misschien’, ‘we zullen zien’ of ‘ik moet erover nadenken’. We zeggen luid en duidelijk: NEE. Eigenlijk zeggen we JA tegen wat we zelf willen.

  Saron Petronilia

  PS: 18 oktober is International Menopause Day

  PPS: Ken jij nog een paar voordelen van deze levensfase? Laat het me weten! Dat stel ik heel erg op prijs.

  Geen € 14,95 maar € 9,95


  Mijn boek Alles over werken tijdens de overgang is ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via deze website voor € 9,95.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website.

  In-company


  Deze workshop wordt ook in-company gegeven. Zoals bij Philips Lighting, Stichting Woonbron, ArboCentrum Den Haag, School voor Coaching en Maxima Medisch Centrum.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben een expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt. Ik ben daarvoor dagelijks in de groep aanwezig."

  Delen op:

  Zelfverzekerd zijn tijdens de overgang?

  Afgelopen vrijdag kreeg ik me toch een paar dikke complimenten. Daar zou ik voorheen verlegen van zijn geworden. Of beter gezegd: mee verlegen zijn geweest.

  Herken je dit? Heel lang kon ik de complimenten aan mijn adres niet echt goed geloven, laat staan er met volle teugen van genieten. Ik leefde en werkte in de verwarrende veronderstelling dat er een moment moest komen dat ik door de mand zou vallen. Als ik een compliment kreeg, dacht ik nog net niet: ik heb mijn ‘mankementen’ mooi weten te verbloemen.

  Overgang


  Dat is helemaal veranderd. Dankzij de overgang. Ik wéét nu wat ik goed kan, en dat ik dat het liefste heel erg vaak doe. Als ik daarover tegenwoordig een compliment krijg over mijn werk, glunder ik.

  Mug


  Natuurlijk denk ik terwijl ik dit opschrijf dat je misschien afhaakt omdat ik buiten mijn boekje ga. Dat ik niet van mezelf mag zeggen dat ik iets goed kan. Dat alleen een ander dat óver mij mag zeggen; die hardnekkige mug van het calvinisme.

  On-Nederlands


  Dat het on-Nederlands zou zijn. En dat laatste klopt ook in mijn geval. Ik ben niet 100% Nederlands en ook weer wel. Maar het mooie is: Ik kan me er niet meer druk over maken dat jij mij misschien arrogant of iets dergelijks vindt.

  Eroverheen


  Het is niet allemaal halleluja. Ik weet heel goed waar ik niet goed in ben: bijvoobeel foutloos typen :-) en ernstiger zaken. Maar bottom line: Ik sta niet meer te schutteren of een compliment down te spelen of eroverheen te praten.

  1 miljoen


  Mijn zelfvertrouwen is fijn. Dat geeft energie. Dat gun ik iedere werkende vrouw in de overgang.

  1 miljoen vrouwen op de arbeidsmarkt ís in de overgang. Ik kan het wel voor me zien: een enorm leger vrouwen werkzaam in alle hoeken en gaten van de samenleving, werkend vol zelfvertrouwen en energie. Daar kunnen alleen maar mooie dingen uit voortkomen. It always seems impossible until it's done*, denk ik dan blijmoedig.

  Sessie


  Onderstaand compliment over mijn proefsessie "Ontwikkel je persoonlijke leiderschap tijdens de overgang” kon ik helemaal innemen :-).

  "Alles werd me teveel. Ik kon niet meer slapen. Ik twijfelde er aan of ik mijn werk nog wilde doen. Privé speelde er het een en ander. Ik dacht er zelfs over met alles te stoppen en op mijn brommertje weg te rijden. Toen ik naar haar toe reed, leek het alsof ik de hele wereld op mijn schouders had.”

  “Saron heeft me zelfs in dat korte gesprek erg veel over de overgang geleerd en me handvatten gegeven om me persoonlijk te ontwikkelen. Ze is belangrijk voor me geweest. Het ís niet alleen maar overspannenheid. Er is meer aan de hand. Ze heeft haar vinger op de zere plek gelegd.”

  “Ik kon bij haar mezelf zijn. Ik had haar even nodig. Toen ik op de brommer terugreed, dacht ik: ‘Wow, wat een gesprek.” Er riep iemand: “Hey, schoonheid!” Ik dacht: “Dit is wat ik wil! Ik wil gewoon mezelf weer kunnen zijn. Weer die leuke Brigit zijn”. ~ Brigit

  Oproep


  Ik roep jou op om óók zelfverzekerd te zijn in je werk en volop te genieten van de complimenten die je daarover krijgt.

  Saron Petronilia

  * uitspraak is van Nelson Mandela

  PS: Als je mijn blog niet waardeert, is dit een mooi moment om weer verder te surfen :-) en dank ik je voor je tijd en aandacht. En hoop ik toch óók dat ik je aan het denken heb gezet over hoe jij nu in je werk staat. Of je jezelf een compliment waard vindt. Hoe het zou zijn om zelf een compliment ‘wereldkundig’ te maken.
  Stel dat je je in ieder geval zelfverzekerder wilt voelen.

  Mijn tip: Ga met dat verlangen aan de slag.

  PPS: Als je ook zo’n proefsessie “Ontwikkel je persoonlijke leiderschap tijdens de overgang” wilt, wees er dan snel bij want ik heb weinig ruimte in mijn agenda.

  Delen op:

  Nieuw


  Vanaf nu is mijn boek Alles over werken tijdens de overgang ook als ebook verkrijgbaar. Overal € 14,95 maar via mijn website voor € 9,95.

  Workshop


  Wil je dat ik met jou meekijk naar jouw overgang? Wil je graag blijven presteren? Ben je toe aan een positieve boost? Meer informatie over mijn workshop Happy Moodswings vind je op een andere pagina op deze website. Deze workshop wordt ook in-company gegeven.

  Meer info


  In deze vlog interviewt Lucinda Douglas mij over mijn boek Alles over werken tijdens de overgang.

  Ik maakte ook een boektrailer van 'Alles over werken tijdens de overgang'.

  Het nagesprek tussen Lucinda Douglas en mij wil je misschien ook niet missen?

  Over mij


  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."

  Besloten Facebookgroep


  "Ik ontmoet je ook graag in mijn besloten Facebookgroep. Daar krijg je tips, erkenning en kun je ook vragen stellen als je wilt."