• Weg

  Tien jaar geleden had ik dit niet gedurfd

  Okay, okay.. Inmiddels weet ik alweer jarenlang dat ik alles behalve de rust en balans zelve ben - zoals ik zeker twintig jaar ijdel dacht - en dat ik veel meer het type himmelhoch jauchzend, zum tode betrübt ben. Vrienden van mij zijn zo eerlijk vriendelijk geweest mij uit de droom te helpen..

  Toch had ik het in de verste verte niet zien aankomen. Deze rollercoaster langs (door en over) het hele pallet emoties waarover een mens kan beschikken.

  Overgang

  Het begon allemaal toen mijn voormalig uitgever AW Bruna Uitgevers mij blij maakte met de mededeling dat Alles wat je moet weten over de overgang was uitverkocht. Mijn hart jubelde ervan. En als ik in de spiegel zou hebben gekeken zou er vonkje tussen mij en mij zijn over gesprongen.
  Maar nog voordat ik goed en wel in de geniet-stand zat, zei hij bruusk: 'Maar we gaan je boek niet herdrukken.'

  Moest ik nu blij zijn of verdrietig?

  Uitverkocht

  Hoe kon het bestaan dat het boek 2 keer is uitverkocht en dat een uitgever - die vele boeken nog niet aan de straatstenen kwijt kan en derhalve de zoveelste reorganisatie ondergaat - een derde keer laat lopen?

  En dus werd ik kwaad.
  Woest.

  Overdreven

  Totdat een vriendin, schrijfster Carla van Dokkum, tegen me zei dat het toch een peulenschilletje voor mij zou zijn om m'n boek zelf uit te geven.
  Dat vond ik overdreven: bij mij is niets een peulenschilletje..
  Maar toch.
  Goh.
  Ik moest effe op het idee kauwen..
  Dat kon natuurlijk ook nog. Zelf uitgeven.

  Overgangshormonen

  En dat is inmiddels geschied. Niet zonder torenhoge twijfels, eindeloze besprekingen, ellenlange to do lijstjes en omdat de overgangshormonen mij geregeld bij de nekharen grijpen ook met de nodige groeistuipen (ja, zo noem ik de nerveuze gevoelens, angstaanvalletjes en tollende gedachten maar).

  Oude stemmen

  Gelukkig heb ik in dit proces weer wat oude stemmen de kop in kunnen drukken. Stemmen die zeggen: 'Uitgeven, da's een vak. Dat moet je aan deskundigen over laten.' Of: 'Vrouwen kunnen niet investeren'. Of: 'Andere vrouwen kunnen dat wel, maar jij niet.' En: 'Neem geen risico's..' Enzovoorts enzovoorts..

  Trots

  Hele nieuwe stemmen zingen nu hun trotse lied: 'Je hebt het gedaan!! Ik wist wel dat je het kon! Dit is een geluksmomentje - wel van genieten hè..' Et cetera.

  Hoeraatje voor de overgang

  Ik weet zeker dat ik dit 10 jaar geleden niet had gedurfd. Ik had m'n oren laten hangen naar de oude stemmen.. Een hoeraatje dus voor de overgang. Die terugtrekkende hormonen zijn lang niet altijd lollig maar de daadkracht en doelgerichtheid die tevoorschijn komen weer wel :-))

  Saron Petronilia

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang, dat inmiddels zijn 4e oplage beleeft, à € 22,95 (excl. verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel 'm dan bij mij, op mijn website. Er is ook een ebook-versie van á € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."