• Krijg je meer of minder ambitie tijdens de overgang?

  werkende vrouw

  Van de week heb ik (weer) zitten knabbelen op de vraag of wij vrouwen nou meer of minder ambities hebben tijdens en na de overgang. Het bijzondere is dat ik tijdens mijn zoektocht naar het antwoord almaar bleef prakkiseren over het woord ambitie.

  Ambivalent

  Wat blijkt? Het woord ambitie heeft altijd allerlei ambivalente gevoelens bij me opgeroepen. Er zitten dan ook minder positieve herinneringen aan vast.

  Smalend

  Een herinnering.

  Als jong meisje wist ik al dat ik dokter wilde worden. Ik voelde me zeker. Ik wist dat ik dat kon, ook qua ‘hersenen’. Totdat een tante en haar dochter (paar jaar ouder dan ik) me smalend aankeken nadat ik mijn toekomstplannen uiteen had gezet. Dat was wat al te hoog gegrepen, zo lieten ze me weten. Ze moesten er om lachen.

  Later, als jonge vrouw, liet mijn toenmalige schoonmoeder zich ontvallen dat ze me erg ambitieus vond. Dat zei ze met een zeer zuinige mond en ingetrokken kin. Haar lichaamstaal sprak voor mij boekdelen: ik was duidelijk niet op de goede weg.

  Nog weer later, als werkende moeder met twee kleine kinderen, sprak mijn toenmalige partner zich ook nog eens uit: hij vond me niet ambitieus genoeg. Ik moest meer pitbull, meer ausdauer, meer meer meer…

  Terugblik

  Te veel, te weinig ambitieus? Wat was het nou?
  Wat ik vooral doorzie als ik terugblik, is dat ik het me zo aantrok wat een ander van me vond. Dat het mijn gevoel van welbevinden zo beïnvloedde. Hoezo kon ik geen dokter worden? Omdat ik niet slim genoeg was? Vrouw was? Gekleurd? Afkomstig uit Amsterdam? Te hups? Te… Wat mankeerde er aan mij?

  Wat was er mis met mijn gedrag en mijn dromen? Waarom was goed voor je kinderen willen zorgen en een leuke freelance job hebben niet ambitieus genoeg? En hoe kon het bestaan dat ik door vrouwen te ambitieus gevonden werd, en door mannen niet ambitieus genoeg?

  Precies goed

  En weet je wat? Ik ben in het reine gekomen met mijn ambitieuze kant. Die is gewoon precies goed. ☺

  Het interesseert me niet meer wat een ander ervan vindt.

  En dat laatste hoor ik terug bij veel vrouwen die in de overgang zitten, of die voorbij zijn. Het boeit ons steeds minder wat een ander van ons vindt. We zijn steeds minder bezig om het onbereikbare stempel ‘goedgekeurd’ door onze omgeving te krijgen.

  Hormonaal gedoe

  Vaak gaat dat niet zonder slag of stoot. Zeker als we onverdroten blijven najagen wat we najoegen – en dus negeren dat we veranderen onder invloed van enig hormonaal gedoe. Deze levensfase is per definitie de fase waarin je je wensen en je dromen nog eens tegen het licht houdt. Of je het wilt of niet. Toch? Veranderingen - in bijvoorbeeld je emoties - dwingen je daartoe.

  Warme sloffen

  Dat kan ertoe leiden dat je ambities veranderen. Waar de hoogst denkbare positie innemen ooit je doel was, kun je nu verlangen naar het managen van een kleinschalig project waar je hart van open spat. Of andersom: durven reiken naar wat voorheen onhaalbaar leek waar je je altijd klein hield.

  Carrièresprong

  Waar je vroeger niets bevredigender vond dan op je tenen te lopen, wil je nu misschien het gemak van warme wollige sloffen aan je voeten. Je kunt zelfs van een carrièretijger de carrièresprong maken naar moestuinierende, kokkerellende eigenaar van een kleine rustieke camping in Zuid-Frankrijk. Misschien wil je zelfs - heel ongeëmancipeerd maar wel zo feminien ;-) - ‘alleen maar oma’ zijn.

  Wat jij wilt

  Je dromen en wensen kristalliseren zich uit tot datgene wat jij echt wilt. Ja, wat JIJ wilt, wordt JOUW ambitie, ja. Dat is zo mooi van deze levensfase. Moet je als je heel dienstbaar bent geweest aan de dromen en wensen van een ander – zoals de meesten van ons - misschien wat aan wennen. Maar geloof mij. Er zijn ergere dingen in het leven.☺

  Saron Petronilia

  Lees ook: Superwoman is mijn wekker}.

  Of: Wist je dat timemanagement voor jou gevaarlijk kan zijn?

  PS: Trouwens, deze is ook boeiend :-): Waarom vrouwen stress niet herkennen-Vijf addertjes.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Meer over de overgang lees je in Alles wat je moet weten over de overgang. Je kunt 'm natuurlijk ook kopen voor € 22,95 (ex. verzendkosten). Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."