• Herfsttak met bloemen

  Ongewenst Kinderloos en in de overgang

  Het schrijven van dit blog heeft me weken sudderen en pruttelen gekost. Het aanvankelijke idee ervoor kwam na een thema avond over de overgang. Er waren zoals altijd meerdere vrouwen aanwezig die ongewenst kinderloos zijn. En, zoals altijd kon ik veel begrip opbrengen voor hun pijn, warmte geven vanuit mijn hart en wijze woorden spreken.

  Toch rinkeldekinkelde er nu pas een kwartje mijn bewustzijn in: Wat moet het afschuwelijk zijn om in de overgang te zijn als je nog steeds een onvervulde kinderwens hebt of je kinderloosheid nog niet volledig hebt verwerkt.

  Medische molen

  Een vrouw verwoordde het als volgt. “Ik heb mijn hele leven gedroomd van kinderen hebben. Ik wil ze zo graag. Zowel mijn ex-man als ik zijn uiteraard door de medische molen gehaald zonder resultaat. Maar altijd bleef ik de hoop houden.”

  Om haar verhaal af te kunnen maken, moest ze zich even herpakken. Met een natte tissue in haar hand vervolgde ze: “Ergens diep in mijn binnenste wist ik, voelde ik, wilde ik dat er toch een kans was. Natuurlijk wist ik dat er achter de komma nog heeeeeeel veel nullen stonden. Maar aan het einde van die hele reeks nullen stond er toch een 1.” De overgang vermorzelt dat sprankje hoop. En baant daarmee de weg vrij voor onverwerkte rouw.

  Parels

  Na afloop van deze avond realiseerde ik me als trotse moeder van twee volwassen dochters – ik noem ze de parels in mijn kroon - dat ik een tijdlang een blinde vlek gehad voor de eigen 'problematiek' van vrouwen die in de overgang te verwerken krijgen dat ze geen kinderen hebben. En heus, ik heb deze vrouwen gecoacht en getraind tijdens mijn workshop. Ze liepen in die zin altijd in mijn beeld. Maar ik zag niet echt wat hen ten diepste bezig hield.

  Groten

  Ik heb mijn boek ‘Alles wat je moet weten over de overgang’ er op nagevlooid. Ik wijd zegge en schrijven een zin aan deze problematiek. Een klein onderzoekje in de naslagwerken van de groten der aarde op het gebied van de overgang (onder wie Christiane Northrup en Susun Weed) leerde me dat zij er zelfs geen woord aan vuil maken.

  Uit een ander onderzoekje naar welk type vrouw last heeft van de overgang, kwam naar voren dat de vrouw die haar zingeving uit het moederschap wil halen, maar geen moeder wordt, het extra zwaar heeft in deze levensfase. En dus drong tot me door dat we hier wellicht te maken hebben met een taboe binnen een taboe, of een dubbel taboe, of hoe je het noemen wilt…

  Zou er belangstelling zijn voor een thema-avond over ongewenste kinderloosheid en de overgang, vroeg ik me af en gooide een balletje op op Facebook. De reacties sterkten me in mijn gevoel dat er behoefte bestaat aan zo’n avond.

  Eindelijk

  “Eindelijk”, luidde de eerste reactie. “Ik zelf ben ongewenst kinderloos! Door ziekte werd het duidelijk dat een kindje niet meer mogelijk was. Dan heb je iets te verwerken. Ik was 31. Mijn droom een groot gezin met minimaal 4 kinderen verdween. De hardheid van de maatschappij word een keiharde les. Mannen die lollige opmerkingen maken. Vrouwen die ondoordachte domme uitspraken doen zijn een feit.”

  “Artsen die je te lang aan de verkeerde hormonen zetten en je lijf dat raar reageert ... Alles heb ik in mijn eentje (mijn (ex) man zweeg sloot zich af) moeten verwerken. (..) Echt een heel goed initiatief.”

  Gemist

  “Wij hebben bewust gekozen kinderloos te blijven”, vertelde een andere vrouw, “maar toch bespeur ik bij mezelf het gevoel of ik iets gemist heb en/of mijn leven zoveel anders was geweest met kinderen. Nee, ik heb er geen spijt van maar nu het punt er is dat er echt geen kinderen meer kunnen komen, is er gewoon dat gevoel. Denk dat het ook met de biologische klok te maken heeft.”

  Burn out

  Het aantal reacties op Facebook was overweldigend. Weer een ander schreef: “Ik ben ook ongewenst kinderloos, paar jaar tegen een burn out gezeten. Nu in de overgangsfase en dadelijk ook de fase van het niet oma worden. Het gaat mij soms te snel. Ik heb ook nog best moeite met de hele kleintjes, en ben eigenlijk ook niet meer op kraam visite geweest omdat ik het TE confronterend vond.”

  Al met al ben ik tot de conclusie gekomen dat aandacht hiervoor op zijn plaats is.

  Saron Petronilia

  PS: ik geef regelmatig inspiratieavonden over dit onderwerp. Als je mijn informatieve mails nog niet ontvangt, vraag dan mijn Quickscan aan. Je krijgt dan automatisch bericht.

  Alles wat je moet weten over de overgang

  "Ik heb gisteravond je boek uitgelezen. Ik wil je laten weten dat ik er heel veel aan heb gehad. Ik herken mijn hele overgangsproces. Het steunt me, het relativeert, het sterkt en bemoedigt! Ik heb het boek cadeau gegeven aan twee vriendinnen. Ik zal het enthousiast aanbevelen aan vrienden, coachees en studenten.Thx! Erg waardevol." (Pien Hoogland)

  Wil je mijn boek Alles wat je moet weten over de overgang à € 22,95 (exclusief verzendkosten) deze week graag in huis hebben? Bestel 'm dan hier. Er is ook een ebook-versie voor € 9,95.

  Delen op:

  Saron Petronilia: “Ik ben expert op het gebied van Overgang en Werk. Dankzij het toepassen van mijn eigen leefregels kom ik ‘s morgens met een grote sprong mijn bed uit om werkende vrouwen in de overgang te leren hoe ze net als ik vol energie en zelfvertrouwen kunnen blijven werken. En hoe ze van hun loopbaan het succes kunnen maken waarnaar zij verlangen".

  “De overgang is bedoeld als oogsttijd én moment om je carrièreplanning naar boven bij te stellen. Meer rijpe vrouwen op topposities leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en hogere scores op de AEX-index. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat met meer rijpe vrouwen naast grijze heren op topposities ook een gezonde wereld binnen handbereik is."